Ми працюємо Ми працюємо
Гербицидная защита озимых зерновых после подсолнечника
23 марта 2020 года

Гербицидная защита озимых зерновых после подсолнечника

Весняний гербіцидний захист посівів озимої пшениці має важливе значення, адже враховуючи біологію культури в період кінець кущення – витягування 1-2 міжвузля відбувається закладка колоса, тобто формується потенціал майбутнього урожаю озимої пшениці. Тому, до даного періоду краще посіви звільнити від засмічувачів і бур’янів, які призводять до значної втрати вологи ґрунту та елементів живлення.Основним попередником на сьогоднішній день для пшениці є соняшнику. Використання такої сівозміни сприяє засмічування посівів озимої пшениці його падалицею.

Для ефективного боротьби проти падалиці класичноuо і Clearfild соняшника ефективним методом є застосування гербіциду Шериф (трибенурон-метил,750 г/л) 0,020-0,025 кг/га, а для розширення спектру по бур’янам і падалиці Експрес соняшнику рекомендуємо застосовувати його в бакової суміші з препаратом Аксакалом (флорасулам 250 г/л) 0,02-0,03 кг/га та доданням прилипача Мачо 0,2 л/га або Супер Мачо 0,1 л/га. Завдяки високій селективності та активній дії даних речовин ми маємо ефективну боротьбу також і в умовах знижених температур (обприскування можна проводити за середньодобової температури від +5ºС).

Також ефективним проти падалиці всіх видів соняшнику є обробка посівів такими препаратами як: Дикамба Форте (дикамба 120 г/л+2,4-Д, 344 г/л) 0,5-0,8 л/гаЕфімер (2-етилгексиловий ефір 2,4-Д, 905г/л) 0,6- 0,8 л/га, які мають широкий спектр по бур’янах і добру ефективність проти падалиці соняшника. Проте для розширення спектру боротьби з бур’янами, зокрема стійкими до 2,4-Д, дикамби та збільшення періоду боротьби з ними ми рекомендуємо в таких випадках застосувати в системі захисту також Аксакал (флорасулам,250 г/кг) 0,020-0,030 з ПАР Мачо 0,2 л/га або Супер Мачо 0,1 л/га, адже цей препарат можна застосовувати аж до появи прапорцевого листка культури включно, що забезпечує ефективну боротьбу з пізніми сходами падалиці соняшника і бур’янів.

Також для ефективної боротьби з широким спектром бур’янів в оптимальних умовах доцільно застосувати після сходовий гербіцид Примус (2-етилгексиловий ефір 2,4-Д, 455 г/л + флорасулам, 6,3 г/л) 0,4-0,6 л/га, який також забезпечить ефективну боротьбу з падалицею соняшника.