Ми працюємо Ми працюємо
Технологія вирощування кукурудзи
22 листопада 2021 року

Технологія вирощування кукурудзи

Кукурудза – це сільськогосподарська культура, що на даний момент займає провідні площі та є однією із найрентабельніших культур в усьому світі. Щороку за оптимальних умов вирощування вона здатна забезпечити фермера високими та сталими врожаями в будь якому куточку України. Продукція вторинної переробки кукурудзи використовується в харчовій промисловості для створення низки продуктів харчування для людини, а також для виготовлення кормів в галузі тваринництва.

Однак, з метою ефективного вирощування на зерно чи на силос, завжди потрібно пам’ятати про низку факторів, що впливають на врожайність. До них відносяться: грунтово-кліматичні умови, інтенсивна технологія вирощування кукурудзи. Важливо дотримуватись технологічних процесів вирощування, що включають в себе декілька компонентів: починаючи від строків проведення обробітків грунту, закінчуючи якісно налагодженим процесом збору врожаю. Існують також інші ключові фактори, що мають прямий вплив на врожайність цієї культури. 

Вплив ґрунтово-кліматичних факторів

Вимоги до ґрунту

Вимоги до тепла

Вимоги до вологи

Вимоги до світла та повітря

Місце кукурудзи в сівозміні і попередники

Сприятливі попередники

Несприятливі попередники

Кукурудза як попередник

Вибір гібрида кукурудзи

Обробка ґрунту для кукурудзи

Основна обробка ґрунту

Передпосівна обробка ґрунту

Сівба кукурудзи

Стартові добрива для кукурудзи

Терміни і техніка сівби кукурудзи

Живлення кукурудзи

Захист від хвороб та шкідників

Збирання урожаю кукурудзи

Вирощування кукурудзи: поради та рекомендації фахівців LNZ web

Вплив ґрунтово-кліматичних факторів

Дану сільськогосподарську культуру можна віднести до теплолюбних рослин. Сівба насіння починається коли грунт прогрівається до температури +8-10 * в посівному шарі. Даний показник буде оптимальним для дружніх сходів. У разі недотримання температурних умов, можна спостерігати затримки в проростанні насіння, не дружність сходів, в найгіршому випадку – зараженість та відсутність сходів. Що стосується чутливості культури до денних та нічних перепадів температури, які можуть бути у весняний період, в таких випадках можна спостерігати затримку у розвитку рослини, зміну її кольору, порушення процесів росту, що в кінцевому результаті проявляється в зменшенні врожайності культури або її загибелі. Через що недотримання оптимальних температур може в кінцевому результаті спричинити зменшення врожайності, як наслідок недоотримання прибутку. 

Вимоги до ґрунту

Вирощування кукурудзи в усьому світі відбувається на найрізноманітніших типах грунтів. Ідеальним для цієї культури вважається чистий, пухкий ґрунт, що має гарну аерацію. Також бажана наявність глибокого гумусового шару та добре забезпечення грунту вологою. Тому дану культуру рекомендують сіяти на таких ґрунтах як:

  • чорноземи;
  • суглинкові темно-сірі;
  • темно-каштанові;
  • супіщані.

Коренева система рослини поглинає з ґрунту велику кількість кисню. Рекомендована норма вмісту кисню в ґрунтах повинна бути не менше 18 – 20%. Якщо його кількість менша, то ріст та розвиток коренів суттєво уповільнюється або навіть припиняється взагалі.

Вимоги до тепла

Оптимальна для повноцінної вегетації температура – 24-30°С. При цьому вночі температурний режим повинен бути приблизно в половину нижчим. Через те, що ночі занадто спекотні, рослини підвищують випаровування, що викликає зниження сухої маси.

З іншого боку, надмірно високі температури теж негативно впливають на посіви. При 45-47ºС культура майже припиняє розвиватися, в найгіршому випадку може відбутися стерильність пилку. 

Вимоги до вологи

Ви плануєте стабільно отримувати великі врожаї? Тоді ваші посіви повинні споживати достатньо вологи. Завдяки розвиненій кореневій системі, значна листкова маса накопичується навіть в умовах посушливих районів.

До фази виходу в трубку кукурудзою гарно переноситься спека та посуха, тимчасова нестача води у ґрунті. Найбільше опадів вона потребує в травні – червні. Але через спеку, що спостерігається в останні роки, слід зберегти вже накопичену вологу в землі. Тому рекомендуємо продумати систему підживлення та обробітку землі. Також не можна сіяти на полях, де ґрунтові води залягають близько до поверхні. Надмірне зволоження є дуже небезпечним: через це урожайність знижується.

Вимоги до світла та повітря

Рослина відрізняється сонцелюбністю та характеризується швидким зацвітанням за умов 8 – 9 годинного світлового дня. На початкових етапах розвитку важливо, щоб рослина мала інтенсивне сонячне освітлення. Якщо посіви надмірно загустити та засмітити, врожайність знизиться за рахунок боротьби рослинами за елементи живлення.

Місце кукурудзи в сівозміні і попередники

Щоб отримати великий урожай, важливо дотримуватися правил сівозміни. При цьому також потрібно враховувати такі фактори, як вміст доступної вологи в грунті, контролювання шкідників, хвороб та бур’янових угруповань. На даний час набуло розповсюдження вирощування кукурудзи.  

Підбір попередників

Підбір сприятливого попередника, насамперед, залежить від регіону вирощування культури. Що стосується Лісостепу, то найкращими попередниками вважаються:

  • кормовий та цукровий буряк;
  • зернобобові;
  • гречка;
  • картопля.

У Поліссі рослину культивують після зернобобових, картоплі, льону.

Несприятливі попередники

Оскільки рослина не є вибагливою до сівозміни, то вирощувати її на одному і тому ж чорноземному полі можна як монокультуру. Якщо ви регулярно підживлюєте ґрунт, то вирощування можливе протягом 6 – 10 років. Несприятливим попередником вважається просо, оскільки це може викликати поширення шкідника, який може спричинити суттєве зниження врожайності – суданського метелика. Бажано не сіяти культуру після таких попередників:

  • суданська трава;
  • соняшник.

Вони сприяють висушуванню ґрунту, що негативно впливатиме на кореневу систему кукурудзи.

Кукурудза як попередник

Ця культура має дуже потужні корені та сильно розвинену надземну частину. Після збирання врожаю, корені повільно розкладаються. Тому треба ретельно розпушувати землю, щоб подрібнити залишки. На наступний рік на полі можна висівати:

  • Озимі. Завдяки попереднику знизиться їхнє враження нематодами, але одночасно підвищується ризик фузаріозу. Обов’язково обробляти поле плугом, щоб уникнути появу мікотоксинів у зерні. Також враховуйте типові для регіону захворювання зернових озимих.
  • Горох та бобові. Наситять поле азотом та допоможуть отримати гарний врожай.
  • Картопля. Добре родить після попередника, який вирощують на силос і зерно за умов своєчасного внесення якісних мінеральних добрив.
  • Соняшник, який має подібні вимоги для освітленості та вологи вимоги.
  • Рослини-сидерати: люпин, люцерна, конюшина, які оздоровлюють поле.

Підбір гібридів кукурудзи

Щоб отримати гідний врожай, важливо правильно підібрати гібрид. Радимо звернути увагу на продукцію передових брендів DEKALB, LEGEND seeds, LG Seeds, MAS seeds, Pioneer, Syngenta, UNIVERSEED. Визначтеся з типом гібриду:

  • пізньостиглий;
  • ранньостиглий;
  • середньопізній;
  • середньоранній;
  • середньостиглий.

Треба враховувати те, для чого ви вирощуєте рослину. Найкращі гібриди відповідно до призначення:

Назва гібриду Призначення Основні характеристики
Адевей, ЛГ30352 Україна, СИ Зефір Форс Зеа + Вайбранс. Зерно та силос Стійкі до вилягання та посухи, високоврожайні та стабільні.
EXPM 014, UNI310/ЕХРМ015, ДК 315 Зерно Мають хорошу вологовіддачу, посухостійкі. Характеризуються високою стійкістю до сажкових хвороб та фузаріозу. Підходять для раннього висіву.
П9903 Форс Зеа, П8659, ПР37И12. Зерно, силос, крохмаль, спирт. Мають гарну врожайність та вологовіддачу, стійкі до посухи та основних хвороб. Придатні для висівання при мінімальній обробці поля.
S 3909, S2610/EXPG600, 0308 Україна, S 3825. Силос. Характеризуються еректоїдним типом, мають швидку вологовіддачу. Витримують нетривалий перестій.
ДКС 3511 (Акселерон Еліт) X4, ДКС 3511 Пончо, ДКС 4408 (Акселерон Еліт) NW. Силос, зерно, біогаз, біоетанол Відрізняються стабільністю, пластичністю, толерантністю до більшості збудників хвороб.

Підсумовуючи вище сказану інформацію, виділимо основні критерії, на які потрібно звертати увагу при виборі гібриду:

  •  ФАО. Найбільш універсальними вважаються гібриди з ФАО 290 – 310, що відносяться до середньостиглих. Та висів різних гібридів дає змогу розтягнути у часі збір врожаю та знизити ризики, обумовлені нестабільними погодними умовами.
  • Вологовіддача та потенціал урожайності. Надавайте перевагу рослинам, у яких вологовіддача та урожайність однаково високі. Інакше прибутки будуть відчутно меншими.
  • Посухо – та холодостійкість. Враховуючи різку зміну погодних умов, яка спостерігається в Україні останніми роками, обов’язково звертайте увагу на ці критерії.
  • Стабільність за будь-яких умов – важлива ознака якісного гібриду.
  • Можливість вирощування в монокультурі.

Також радимо звернути увагу на крихкість зернин, стійкість до гербіцидів.

Обробка ґрунту для кукурудзи

Обробку поля краще проводити після збирання попередника та безпосередньо перед висіванням культури, також не потрібно забувати про закриття вологи навесні. 

Основна обробка ґрунту

Основна обробка поля допоможе відрегулювати водний, повітряний, температурний, підживлювальний режими.

Часто для основної обробки використовується оранка. Згідно з нею, відбувається перевертання верхнього шару грунту з наявною стернею попередника та бур’янами. Сьогодні поширені енерго- та грунтозберігаючі технології. Вони дозволяють зменшити кількість проходів сільськогосподарської техніки по полю, заощадити паливні матеріали, попередити ерозію ґрунтів.

Розглянемо їх детальніше:

  • Вертикальний обробіток. Основна особливість технології – відсутність перевертання скиби та ущільнення, що дозволяє розподілити та подрібнити поживні рештки по поверхні поля.
  • Мульчуюча технологія. Застосування механічних та хімічних методів сприяють утворенню на поверхні поля шару мульч з рослинних решток. Восени проводиться лущення стерні з застосуванням гербіцидів, боронування з прикотковуванням. На весні – закриття вологи на внесення гербіциду під культивацію.
  • Консервуюча технологія. В її основі – глибоке рихлення та глибокий плоско різний обробіток. Внаслідок застосування методу на поверхні залишається 20 – 25% рослинних решток.

Передпосівна обробка ґрунту

Основна мета передпосівного обробітку грунту – забезпечення пухкої, вологої та достатньо теплої землі. Це дозволить провести якісну посівну кампанію та добитися дружного і рівномірного проростання сходів, активізувати діяльність корисних мікроорганізмів для знищення сходів рослин-шкідників. Основне завдання передпосівної обробки – забезпечити неглибоку обробку верхнього шару на глибину загортання насінин. Це так званий м’який покрив – поверхневий, теплий розпушений шар землі, який попереджує втрату вологи глибоких шарів поля. Під ним розташовується тверде, вологе ложе. Таким чином, посівний матеріал легко загортається на глибину 3 – 4 см.

Сівба кукурудзи

Правильна сівба – обов’язкова умова отримання високих врожаїв. Тому відрегулюйте сівалку, загортаючи насіння на оптимальну глибину, уникаючи потрапляння кількох насінин в одну лунку.

Стартові добрива для кукурудзи

Посів, як правило, відбувається одночасно зі внесенням якісних стартових добрив. Правильно підібрані добрива підвищують врожайність, забезпечать швидкий і рівномірний ріст посівам, попередить надмірну забур’яненість. Завдяки добривам коренева система розвивається швидше і стає потужнішою, а етап цвітіння настає раніше.

Які добрива краще всього використовувати?

Назва Основні характеристики 
Аміачна селітра. Швидкодіюча, швидкорозчинна та  фізіологічно слабокисла. Добре діє навіть за умов низькотемпературних режимів. Добре поєднується з калійними та фосфорними добривами.
Карбамід. Прискорює біохімічні процеси, збільшення вегетативної маси, допомагає боротися з комахами-шкідниками. Ідеально підходить для позакореневого підживлення.

Строки та техніка сівби кукурудзи

Більшість фахівців вважають, що висів треба розпочинати якомога раніше. Цей спосіб має очевидні переваги:

  • Рослини краще розвиваються, мають високий потенціал врожайності, запилюються та квітнуть раніше. Таким чином, мінімізуються ризики потрапляння фази цвітіння на період посух та спеки.
  • Кукурудза, яку висіяли рано, має добре розвинену кореневу систему та доступ до вологи з глибоких ґрунтових шарів.
  • Раннє запилення сприяє отриманню великої кількості сонячної енергії та повноцінному розвитку зернин.
  • Рослина, яку висіяли раніше, не така висока, проте не схильна до вилягання, а посіви можна робити густішими.

Також ранній посів – зниження витрат на сушку, можливість підготувати поле під подальшу культуру. Починати посівну краще за все не пізніше 10 – 15 квітня. Оптимальну дату дозволить визначити температура ґрунту. В ідеалі у сонячні дні він має досягати 15-16°С після обіду. Це забезпечить оптимальні умови для проростання та дружнього сходження насіння.

Живлення кукурудзи

Після появи сходів їх варто підживлювати. Потрібно забезпечити молоді рослини азотом, фосфором та калієм, оскільки це підвищує їхню стійкість до стресів та посухи. Важливу роль відіграє азот, який підвищує вміст протеїну та жирів у зернинах.

Також потрібно забезпечити, щоб посіви отримували достатню кількість:

  • бору;
  • магнію;
  • цинку;
  • магнію;
  • марганцю.

Найкращі мікродобрива для кукурудзи в період вегетації:

Назва добрива Основні характеристики
ДОЛИНА Стример Zn Покращує розвиток культури, впливає на якість зернин, підходить для обробок протягом всього періоду вегетації.
Стример ВМА Продукт на основі амінокислот та поживних мікроелементів, а також коламатину.
ДОЛИНА Стример МММ Містить коламатин та ряд мікроелементів,  сприяє швидкому набору листкової маси.

Захист від хвороб та шкідників

Щоб захистити посіви від комах, захворювань та бур’янів, застосовується ряд ефективних засобів, які мінімізують шкодочинні фактори. Уникнути забур’яненості посівів допоможуть застосування гербіцидів:

Бренд Назва гербіциду
DEFENDA Примус, Сумаро, Айдахо, Аксакал.
Syngenta Елюміс®, Каллісто®, Пік®.
Bayer МайсТер® Пауер, Аденго®, Лаудіс®.
Corteva Agriscience Пріма™ Форте, Пріма.

Щоб гербіцид спрацював, потрібно дотримуватися правил та норми його застосування. Найпоширеніші помилки, які допускають аграрії:

  • Гербіцид вноситься після раннього посіву культури.
  • На полі залишилася велика кількість решток рослини-попередника.
  • Вода для обприскування підібрана неправильно.
  • Поверхневий шар поля погано зволожений.
  • Настали приморозки або пізні морози.

Особливу увагу треба приділити контролю над хворобами. Уникнути захворювань та захистити врожай допоможуть такі заходи:

  • Регулярний моніторинг посівів для своєчасного виявлення сажкових захворювань.
  • Підбір якісного посівного матеріалу від надійного виробника.

Не менш важливе регулярне застосування фунгіцидів високої якості:

Хвороба Назва фунгіциду
Пухирчата сажка, фузаріоз, плямистості. Амістар® Екстра
Іржа, гельментоспоріоз, фузаріоз. Ретенго®, Абакус®
Всі види іржі, гельментоспоріоз Аканто Плюс®

Не менш важливо застосовувати інсектициди від надійних виробників, котрі допоможуть знищити шкідників та їхнє потомство. Рекомендуємо звернути увагу на засоби:

Назва інсектициду Тип дії Шкідники, проти яких ефективний
Ампліго® Різний механізм дії. Стебловий кукурудзяний метелик, бавовникова совка.
Кораген® Поєднує овіцидну, овіларвіцидну та ларвіцидну дію. Стебловий кукурудзяний метелик, бавовникова совка.
Престо Контактно-кишкова дія. Попелиці, лучний метелик.
Карате® Зеон Комплексна дія Західний кукурудзяний жук.

Збирання урожаю кукурудзи

Основний спосіб збору – пряме комбайнування. Починати його слід на фазі повної стиглості або при досягненні вологості 26 - 29% залежно від гібриду. Якщо ви вирощували культуру на силос, то прибирати її треба у фазі молочно-воскової стиглості. 

Небажано:

  • Надмірно затримувати збирання, бо зерно зволожується через опади, а його вологовіддача затримується.
  • Збирати врожай у період заморозків, оскільки погіршується якість та стійкість зернин.

Вирощування кукурудзи: поради та рекомендації фахівців LNZ web

Вирощування кукурудзи – прибуткова справа. Але щоб результат виправдав очікування, варто не нехтувати такими правилами:

  • Дотримуватися правил сівозміни та технології культивації.
  • Висівати посівний матеріал від виробників з надійною репутацією.
  • Правильно підбирати гібрид.
  • Своєчасно проводити обробку гербіцидами, інсектицидами, фунгіцидами.
  • Підживлювати ґрунт, посіви мінеральними та мікродобривами.

Усе, що потрібно для успішного вирощування культури, можна замовити у нашому агромагазині. Запрошуємо за покупками, які зроблять ваш бізнес прибутковим вже зараз!