Ми працюємо Ми працюємо
Мучнистая роса зерновых
19 января 2020 года

Мучнистая роса зерновых

Борошниста роса - Erysiphe graminis DC. f. tritici Em.Marchal
Збудник – Erysiphe graminis DC. f. tritici Em.Marchal

Борошниста роса (Erysiphe graminis DC. F. Tritici Em. Marchal):
1 - уражена рослина; 2 - конідії; 3 - клейстотеції з сумками та сумкоспорами; 4 - сумка з сумкоспорами.
Септоріоз (Septoria tritici Rob. Et Desm.):
5 - уражена рослина; 6 - уражена частина листа з утворенням пікнід; 7 - уражений колосок; 8 - уражене зерно з пікнідами; 9 - пікноспори.

Уражаються стебла, листя, листові піхви, іноді колосся. Виявляється у вигляді білого паутинистого нальоту, який згодом набуває форму щільних ватоподібних борошняних подушечок.

Спочатку на піхвах листків з'являються матові плями, потім з верхнього боку листкової пластинки, а іноді з обох сторін утворюється білий наліт. Поступово хвороба поширюється на новоутворене листя і вгору по стеблу, наліт ущільнюється, набуває жовто-сірого забарвлення і на ньому з'являються клейстотеції у вигляді чорних крапок. У сприятливі для розвитку хвороби роки наліт може покривати верхні частини рослин, в тому числі й колосся.

Збудник — сумчастий гриб Erysiphe graminis DC. f. tritici Em. Marchal. Грибниця його поверхнева, розгалужена, багатоклітинна. На кінцях наростаючих гіфів утворюються апрессорії у вигляді плоских потовщень для прикріплення на поверхні рослин. Від них всередину клітин уражених тканин проникають гаусторї, за допомогою яких паразит поглинає поживні речовини рослин.

У період вегетації рослин гриб поширюється конідіями. Потрапляючи на здорові органи рослин, вони проростають, утворюючи інфекційний гіф, який розвивається в грибницю. Зараження може відбуватися при температурі від 3 до 30 ° C і відносній вологості повітря 50-100%. Інкубаційний період хвороби в залежності від зовнішніх умов триває 3-11 днів. При температурі вище 30 ° C розвиток хвороби сповільнюється.
Сумчаста стадія зазвичай формується в період колосіння і цвітіння пшениці, а сумкоспори дозрівають і поширюються під час збирання врожаю та пізніше. Вони служать джерелом зараження сходів падалиці та озимої пшениці. З деякої кількості клейстотеціїв, які зберігаються на опалому листі, сумкоспори виділяються рано навесні та можуть бути додатковим джерелом зараження пшениці.
Під час проростання з сумкоспори, так само, як і з конідій, утворюється інфекційний гіф, який розвивається потім в грибницю.

Борошниста роса зменшує асиміляційну поверхню листя, руйнує хлорофіл та інші пігменти. При сильному ураженні листя передчасно відмирають, у рослин знижується кущистість, запізнюється колосіння і надмірно прискорюється дозрівання, внаслідок чого спостерігається пустоколосся і щуплість зерна. Недобір урожаю при цьому може досягати 10-15% і більше. На ранніх посівах озимої та пізніх посівах ярої пшениці борошниста роса розвивається значно сильніше, ніж при сівбі в оптимальні терміни.
Підвищенню стійкості рослин проти цього захворювання сприяє внесення повного мінерального добрива з підвищеними дозами калію і фосфору, а надмірне внесення азоту призводить до протилежного результату.

Заходи захисту

  • Вирощування стійких до збудника сортів;
  • Своєчасний збір врожаю;
  • Лущення стерні й рання зяблева оранка;
  • Посів ярих зернових в ранні терміни, озимих – в оптимальні для зони терміни;
  • Дотримання норми висіву;
  • Недопущення загущених посівів ;
  • Обробка вегетуючих рослин фунгіцидами.

Засоби захисту рослин ви можете знайти на нашому сайті за посиланнями: