Ми працюємо Ми працюємо
Гельмоспориозная корневая гниль
23 декабря 2019 года

Гельмоспориозная корневая гниль

Гельмоспоріозна коренева гниль - Bipolaris sorokiniana Shoem.

Збудник – Bipolaris sorokiniana Shoem. (Helminthosporium sativum Pamel., King Bakkel, Drechslera sorokiniana Subrom)

Підлягають ураженню всі органи рослин. У молодих і дорослих рослин загниває коренева система. Іноді на сходах утворюється один корінь замість трьох, а проростки викривляються і відмирають. На листку більш дорослих рослин спочатку з'являються темні, а пізніше темно-сірі або світло-бурі, злегка подовжені плями з темною облямівкою, що покриваються з часом оливково-бурим або чорно-сірим нальотом. Стебла, особливо їх нижні вузли, іноді загнивають, внаслідок чого уражені тканини розм'якшуються, і рослини вилягають. Уражені стебла покриваються темно-сірим нальотом.

Темно-бура плямистість, або звичайна Коренева гниль (Bipolarias sorokiniana Shoemaker): 1 - ураження сходів; 2- ураження дорослої рослини; 3 - ураження листків; 4 - Ураження зерна; 5 - конідія. Альтернаріоз (Alternaria tenuis Nees et Fr.): 6 - уражений колосок; 7 - уражене зерно; 8 - конідії.

Хвороба викликає побуріння колоскових лусочок і потемніння зерна біля зародка. Часто спостерігається щуплість зерна і пустоколосся

Збудник хвороби — гриб Bipolaris sorokiniana Shoemaker (син. Drechslera sorokiniana Subram., Helminthosporium sativum Р., К-et. В.). Його грибниця поширюється в міжклітинних тканин рослин, а на поверхні уражених органів у вигляді нальоту утворюється конідіальне спороношення, що виходить через продихи або між клітинами епідермісу. Конідії темно оливкові веретеноподібні або видовжено яйцеподібні, частіше прямі, іноді вигнуті, розміром 60-134 × 17-30 мкм, з поперечними перегородками. Проростають вони тільки кінцевими клітинами при наявності крапельної вологи. Поширюється гриб в період вегетації рослин конідіями.

У зерні грибниця проникає в перикарпій, ендосперм і зародок, що викликає його недорозвиненість. Розвиток гриба відбувається при температурі 6-37 ° C, а максимальне зараження надземних органів рослин — при 15 ° C і вище та відносній вологості повітря 95-98%. Зимує збудник хвороби у вигляді грибниці та конідій на стерні та опалому зерні, витримуючи морози до -39 ° C. Тому джерелом інфекції можуть бути заражене зерно і залишки уражених рослин в ґрунті. Однак в таких умовах гриб зберігається близько року, а пізніше під дією ґрунтових бактерій та інших мікроорганізмів гине.На перезимувалих уражених рештках рослин патоген може утворювати псевдотеції з сумками. У цій стадії його називають Cochliobolus sativus Drechl.

Внесення фосфорних добрив на посіви пшениці при достатній вологості ґрунту сприяє підвищенню стійкості рослин проти хвороби. Зменшення кількості інфекції в ґрунті спостерігається в тих випадках, коли попередниками пшениці є пар або культури які не підлягають цим захворюванням (бобові, кукурудза, озимий та ярий ріпак та ін.). Звичайною кореневою гниллю сильніше уражаються сорти твердих пшениць і дещо слабше — м'яких. Сприйнятливі до хвороби ячмінь і багато видів дикорослих злаків, які можуть служити додатковим джерелом інфекції.

Засоби захисту рослин ви можете знайти на нашому сайті за посиланнями:

•Протруйники: https://lnzweb.com/zzr/disinfectant

•Фунгіциди: https://lnzweb.com/zzr/fungicide