Ми працюємо Ми працюємо
Стеблевая (Линейная) ржавчина зерновых
26 января 2020 года

Стеблевая (Линейная) ржавчина зерновых

Іржа стеблова (лінійна) - Puccinia graminis Pers.f.tritici Eriks. et Henni

Збудник – Puccinia graminis Pers.f.tritici Eriks. et Henni

Стеблова, або лінійна іржа (Puccinia graminis Pers. F. Sp. Tritici Eriks. Et Henn.):
1 - уражене стебло; 2 - спори; 3 - уражене стебло з теліопустулами; 4 - теліоспори; 5 - проростання теліоспор з утворенням базидій з базидіоспорами; 8 - спермогонії; 9 - еції з еціоспори; 10 - еціоспори; 11 - проростання еціоспор.

Спочатку на стеблах, листкових піхвах, колоскових лусочках, а іноді на остюках з'являються іржаво-бурі, довгасті, лінійні, часто злиті між собою подушечки — урединії. Пізніше, в кінці вегетації пшениці, в місцях утворення урединій і поряд з ними формуються чорні опуклі, довгасті, часто у вигляді суцільних ліній подушечки — телії. Вони розривають епідерміс і виступають з тріщин стебел, листя і листової піхви.

У вигляді ланцюжків формуються кулясті розміром 14-22 × 12-18 мкм, еціоспори, вміст яких жовтого забарвлення, а оболонка безбарвна, у верхній частині потовщена. Розлітаючись, еціоспори потрапляють на рослини пшениці, де проростають при наявності крапельної вологи та температури від 5 до 24 ° С (оптимум 17-19 ° С). У місцях проростання еціоспор та впровадження їх паростків в тканини рослин розвивається грибниця, з якої формуються урединії з урединіоспорами. Урединіоспори гриба одноклітинні, еліптичні, жовті, розміром 20-42 × 14-22 мкм. Проростають урединіоспори за крапельної вологи при температурі від 1 до 30 ° C (оптимум 18-20 ° C).

У період вегетації рослин гриб може давати кілька поколінь урединіоспор (розвиток однієї їх генерації при 20 ° C триває близько 7 днів), чим і пояснюється швидке наростання захворювання на посівах пшениці. Нерідко спостерігається поширення збудника на великі відстані, що викликає посилення епіфітотії.
До кінця вегетації пшениці на стеблах, листках і листкових піхвах утворюються телії з теліоспорами.  Теліоспори зимують на залишках уражених рослин і проростають тільки навесні при температурі 9-29 ° C (оптимум 18-22 ° C) і вологості повітря 95-100%.

Стеблова іржа сильніше проявляється на ранніх посівах озимих і пізніх посівах ярих пшениць. Внесення калійних добрив, особливо в суміші з фосфорними, підвищує стійкість рослин проти захворювання, тоді як надмірне внесення азотних добрив сприяє його розвитку.

Стеблова іржа дуже шкідлива. Вона порушує водний баланс рослин і підсилює транспірацію, послаблює фотосинтез, знижує інтенсивність утворення і відтоку вуглеводів, зменшує зростання і затримує розвиток рослин.
При сильному розвитку захворювання можливо вилягання посівів пшениці. Поразка стебла під колосом викликає «витікання» зерна, внаслідок чого воно утворюється щуплим, з дуже низькими хлібопекарськими якостями. Хвороба може бути причиною недобору 60-70% врожаю.

Заходи захисту

• Калійні добрива, особливо у суміші з фосфорними, підвищують стійкість рослин до хвороби. Однобічне внесення азотистих добрив підвищує сприйнятливість рослин до лінійної іржі. Тому слід вносити їх під зернові культури у суміші з калійними і фосфорними.

• Впpoвaджeння cтiйкиx copтiв;

• Знищeння пpoмiжниx гocпoдapiв, злaкoвиx бyp’янiв;

• Обpoбки пociвiв фунгіцидами.

Засоби захисту рослин ви можете знайти на нашому сайті за посиланнями:

Фунгіциди: https://lnzweb.com/zzr/fungicide