Ми працюємо Ми працюємо
Системы гербицидной защиты от DEFENDA на кукурузе
3 июня 2019 года

Системы гербицидной защиты от DEFENDA на кукурузе

Одним із найважливіших завдань у технології вирощування кукурудзи є захист посівів від бур’янів, зокрема, в період від проростання до 10-12 листків, адже на ранніх етапах органогенезу культура слабко конкурує із бур’янами.

На великих та сильно забур’янених площах, щоб розвантажити техніку й збалансувати технологічні можливості господарства, варто застосовувати ґрунтові гербіциди. Тому бренд DEFENDA у своєму портфоліо має широку лінійку ефективних ґрунтових (Айдахо, Дабл Трай, Перун, Сахара, Сора-Нет) та страхових (Аксакал, Дикамба Форте, Ефімер, Кентавр, Муссон, Примус, Рим, Сумаро) гербіцидів, рекомендованих для використання в посівах кукурудзи.

Застосування ґрунтової схеми захисту кукурудзи зумовлене не лише значним засміченням поля, це ще й можливість уникнути значного гербіцидного навантаження на культуру на ранніх етапах її розвитку. Втім, вибір препарату залежить від ґрунтово-кліматичних умов, спектра й інтенсивності забур’янення.

Препарат Перун — гербіцид селективної дії. Його ефективність досягається завдяки здатності діючої речовини (прометрину) блокувати процес фотосинтезу в бур’янів. Він є ідеальним партнером для бакових сумішей і сумісний із більшістю препаратів. Перун використовують разом із іншими ґрунтовими гербіцидами для розширення спектра дії (ацетохлор, метолахлор). При цьому препарат потребує значного зволоження ґрунту або загортання в зонах недостатнього зволоження.

Гербіцид Айдахо (тербутилазін, 500 г/л) відзначається довготривалим захисним ефектом, має пролонгований період внесення та не фітотоксичний по відношенню до культурних рослин. Однією з його переваг є контроль широкого спектра дводольних бур’янів. Тербутилазін для ефективної дії потребує менше вологи в ґрунті порівняно з прометрином.

Традиційним ґрунтовим гербіцидом, що застосовують у посівах кукурудзи, є Сахара (ацетохлор, 900 г/л). За дотримання технології внесення забезпечує тривалий захист протягом 4-8 тижнів. Ацетохлор, хоча і найдешевша діюча речовина, проте дуже вибаглива, адже за значних опадів здатна промиватись. Для ефективної дії на півдні потребує достатнього зволоження ґрунту. Тому бажано вносити препарат у ніч після сівби з нормою виливу 300-400 л/га робочого розчину або загортати в ґрунт на глибину до 2-3 см.

Діюча речовина препарату Дабл Трай (метолахлор) відзначається високою гербіцидною активністю щодо однорічних злакових та деяких двосім’ядольних бур’янів. Препарат не має фітотоксичної дії, проте для ефективної роботи також потребує достатньої вологості ґрунту. Тому краще себе проявляє в умовах достатнього і нестійкого зволоження.

Препарат Сора-Нет має надзвичайно високу ефективність дії незалежно від погодних умов. Фітотоксичності на культурі не викликає навіть в умовах випадання значних опадів. Сильний партнер для бакових сумішей, а також забезпечує високоефективний захист у разі зниження температури повітря й ґрунту.

Враховуючи різні типи забур’яненості та стійкість бур’янів до певних діючих речовин, ефективніше застосовувати бакові суміші ґрунтових гербіцидів із різних хімічних груп, наприклад: Дабл Трай + Перун, Айдахо + Сора-Нет і т.д.

Використання післясходового гербіцидного захисту кукурудзи передбачає декілька передумов: попередник — соняшник; значна засміченість поля бур’янами (перелоги; поля, що давно не оброблялись), що зумовлює застосування ґрунтової схеми разом зі страховою; на чистих полях не використовують ґрунтову схему, тим самим зменшуючи витрати; наявність специфічних бур’янів, які важко контролювати ґрунтовими препаратами (ваточник сирійський, багаторічні коренепаросткові тощо). При цьому вибір препаратів слід робити, враховуючи спектр бур’янів за попередні роки або за результатами діагностики.

Кукурудза вирізняється стійкістю до багатьох гербіцидів та має критичний період у фазі 5-7 листків. Тож препарати із групи 2,4-Д широко застосовують у посівах цієї культури. Найвищий рівень ефективності Дикамба Форте досягається за внесення в ранні фази розвитку бур’янів. Зокрема, однорічні бур’яни найкраще знищувати у стадії 2-4 листків; багаторічні — в період їхньої найчутливішої стадії розвитку: для берізки польової це 5-10 см довжини паростків, для осоту рожевого — стадія розетки (4-6 листків). За невисокої чисельності тільки чутливих бур’янів (до 10 шт./м2) та добре розвинутих культурних рослин препарат доцільно використовувати з нормою витрати 0,5 л/га, а в разі високої чисельності — 0,7 л/га. Також його можна додавати у бакові суміші з іншими пестицидами, регуляторами росту рослин і добривами. Оптимальні умови внесення за середньодобової температури — від 12 до 25°С. Не рекомендується обробляти посіви, що перебувають у стресі (холод, посуха та інші негативні чинники). Діюча речовина дикамба ефективна проти багаторічних дводольних коренепаросткових бур’янів і хвоща.

Діюча речовина гербіциду Ефімер порушує біосинтез структурних і ферментних білків, що призводить до руйнації метаболізму рослинного організму. Його використовують у фазі активного росту бур’янів. Оптимальна температура — 10-25°С. У чутливих рослин уже за декілька годин після обробки зупиняється ріст. Дуже швидко вбирається рослиною, тому вже через годину після обробки препарат не змиється дощем.

Під час вибору гербіцидів також варто враховувати метеорологічні умови. Так, у дощову погоду краще використовувати ефіри, у сонячну, теплу — препарати із групи 2,4-Д амінної солі.

Примус знищує широкий спектр дводольних бур’янів, зокрема такі злісні види, як підмаренник чіпкий, ромашка непахуча, будяк польовий, осот жовтий та ін. Наявність двох діючих речовин із різними механізмами дії знижує ризик виникнення резистентності бур’янів. Немає післядії на наступні культури в сівозміні.

Препарати на основі 2-етилгекиловий ефір 2,4-Д (Примус, Ефімер) більш ефективні проти такого злісного бур’яну, як берізка польова, і можуть працювати без фітотоксичності за температури від 8°С. Флорасулам (Аксакал, Примус) належить до групи інгібіторів ацетолактатсинтитази (АЛС) та має системну дію. У чутливих до флорасуламу бур’янів після обробки відбувається зупинка росту з наступним відмиранням точки росту та всієї рослини. Посилює дію продуктів у боротьбі з такими бур’янами, як підмаренник чіпкий, падалиця соняшнику. Мезотріон (Сумаро) блокує дію важливого рослинного ензиму й запобігає формуванню каротиноїдів у бур’янів. У результаті відбувається швидке знебарвлення листків, слідом — некроз та загибель рослин. Запобігає виникненню резистентності до препаратів із групи сульфонілсечовин. Мезотріон може ефективно контролювати ваточник сирійський, крім того, завдяки ґрунтовій дії тривалий час захищає посіви кукурудзи від дводольних бур’янів. Діюча речовина препарату Рим має широкий спектр дії проти дводольних і деяких злакових бур’янів. Поглинається переважно листям. Поглинання через кореневу систему залежить від вологості ґрунту й обмежене за часом. Не загрожує культурі завдяки швидкому розпаду в рослинах. Препарат ефективний у бакових сумішах проти злакових бур’янів, зокрема курячого проса та різновидів сорго.

Кентавр пригнічує широкий спектр бур’янів (одно- і багаторічні злакові, широколистяні), тому потреби змішувати його додатково з іншими гербіцидами немає. Препарат зупиняє поділ клітин чутливих до препарату бур’янів шляхом впливу на їхню ензимну систему. Такі бур’яни вже через кілька годин припиняють ріст і більше не конкурують із культурними рослинами. Ефективний для зачищення посівів від падалиці соняшнику, злакових та ін.

Високоселективний препарат Муссон застосовують для знищення злісних злакових і деяких дводольних бур’янів у посівах кукурудзи. Однією з переваг препарату є можливість внесення у широкому діапазоні фаз розвитку кукурудзи — від 3-х до 10-ти листків культури. Діє проти бур’янів, які проростають як із насіння, так і з кореневищ. Препарат є найбільш м’яким серед сульфонілсечовин на кукурудзі й добрим партнером у бакових сумішах для боротьби зі злаковими бур’янами.

Однак більшість препаратів групи сульфонілсечовин пригнічують і знищують конкретний склад бур’янів, тому використовувати їх слід за детального визначення типу засміченості поля.

Перелік гербіцидів дає змогу обрати найдоцільніший і найефективніший препарат чи їхні суміші залежно від спектра наявних бур’янів та фази розвитку кукурудзи: 2,4-Д, дикамба, нікосульфурон, мезотріон, римсульфурон та ін. Наведені продукти відповідають вимогам сільськогосподарського виробництва завдяки відсутності фітотоксичної дії на кукурудзу, подовженому періоду їх внесення й практично мінімальній залежності від погодних умов.

Отже, найоптимальнішою системою захисту кукурудзи від бур’янів залишається внесення ґрунтових гербіцидів та подальше підтримання поля в чистому вигляді завдяки страховим гербіцидам. Це можна успішно зробити високоефективними та доступними для всіх господарств препаратами бренду DEFENDA. Адже виключно чисті посіви кукурудзи забезпечують максимальну реалізацію генетичного потенціалу культури і високу її врожайність.

 

 

В. О. Ільченко, канд. с.-г. наук, менеджер з розвитку агротехнологій у північно-східному регіоні компанії LNZ Group

Посилання