Ми працюємо Ми працюємо
Вред сорняков зерновым колосовым культурам ч.1
28 октября 2019 года

Вред сорняков зерновым колосовым культурам ч.1

Шкодичинність бур’янів складається з декількох факторів:

  • Конкуренція за ресурси розвитку. Це волога, поживні речовини, світло та інші. Бур’яни поглинають для свого розвитку вологу, якої часто обмаль. Ви вносите програмовану дозу добрив, розраховуючи отримати пристойний врожай. Але їх частина піде на розвиток врожаю бур’янів. Небажана рослинність може знизити інтенсивність фотосинтетичних процесів. Все це значною мірою знижує врожайність пшениці та ячменю.
  • Алелопатичне пригнічення бур’янами культур. Рослини виділяють у ґрунт та у повітря багато хімічних речовин, які спроможні пригнічувати інші рослини, даючи конкурентні переваги перед іншими рослинами в біоценозі. Це пригнічення може мати незворотний характер, оскільки діє на генетичний код культури.
  • Значно затрудняють та здорожують збиральні роботи. Багато видів бур’янів дозрівають разом із культурою, і їх насіння потрапляє в бункер разом із зерном. Потім потрібна дуже ретельна доробка зерна, оскільки Держстандарт не допускає домішок насіння гірчака повзучого, кукелю звичайного, в’язелю різнокольорового, кроталярії, дурманів індійського та звичайного, геліотропу опушеноплідного, пажитниці п’янкої, рицини звичайної, софори лисохвостої, термопсисів гірського та ланцетовидного (мишатник), триходесми сивої, ворсинки, мар’яника польового, донника, сорго, пажитника сінного більше, ніж 0,05%. Зелена маса бур’янів не тільки призводить до додаткових втрат при збиранні, але ще може підняти вологість зерна, що потім потребує додаткового його підсушування.

Для прикладу наведемо дані, які показують величину втрат урожаю озимої пшениці та ячменю (в ц/га) при постійній наявності протягом вегетації в їх посівах бур’янів у кількості 1 шт./кв.м.

Сьогодні ми розглянемо наступні види небажаної рослинності

  • Ромашка непахуча (Matricaria perforate)
  • Фіалка польова (Viola arvensis.)
  • Підмаренник чіпкий (Galium aparine.)

Ромашка непахуча (Matricaria perforate)

Родина Айстрові - Asteraceae                                  

Біологічна група - зимуючі                          

Клас - дводольні 

Фіалка польова (Viola arvensis.)

Родина - Violaceae

Біологічна група - зимуючі

Клас - дводольні

            

Підмаренник чіпкий (Galium aparine.)

Родина Маренові - Rubiaceae

Біологічна група – зимуючі

Клас - дводольні

Джерело: Agromage.