Ми працюємо Ми працюємо
Вред сорняков зерновым колосовым культурам ч. 5
19 ноября 2019 года

Вред сорняков зерновым колосовым культурам ч. 5

Для прикладу наведемо дані, які показують величину втрат урожаю озимої пшениці та ячменю (в ц/га) при постійній наявності протягом вегетації в їх посівах бур’янів у кількості 1 шт./кв.м.

Сьогодні ми розглянемо наступні види небажаної рослинності

  • Рутка лікарська (Fumaria officinalis)
  • Щириця звичайна (Amaranthus retroflexus)
  • Осот жовтий (Sonchus arvensis)

Рутка лікарська (Fumaria officinalis)

Родина Руткові – Fumariaceae

Біологічна група – ранній ярий бур’ян

Клас - дводольні

Біологічні особливості

Однорічні ярі. Сходить лише наступної весни в лютому-травні. Цвіте в березні-червні. Плодоносить в червні-липні. Глибина проростання не більше 10-11 см. Максимальна плодючість 15 тис. насінин. Відомостей щодо терміну збереження життєздатності у ґрунті немає, період спокою до 6 місяців. Температура проростання мінімальна +6...+8°С, оптимальна +18...+20°С. Сходи не витримують температури нижче -3,8 °С. Перший та другий листки трійчасторозсічені, сизого кольору. Сходи гіркі на смак. 

Заходи боротьби

  • Метод провокації насіння до проростання в післяжнивний період і знищення проростків наступними обробітками;
  • Досходове і післясходове боронування посівів пізніх ярих культур.

Щириця звичайна (Amaranthus retroflexus)

Родина Щирицеві - Amaranthaceae

Біологічна група - ярі пізні

Клас – дводольні

Біологічні особливості

Однорічні ярі пізні. Цвіте в червні-липні. Плодоносить в липні-жовтні. В рік достигання має низьку схожість в зв’язку з наявністю періоду спокою, що триває 6-8 місяців. Глибина проростання краща з поверхневих шарів ґрунту (до 3 см). Максимальна плодючість до 1 млн 70 тисяч насінин, які зберігають життєздатність  в ґрунті до 40 років. Температура проростання мінімальна +6...+8°С, оптимальна +26... +36°С. Сходи  з’являються хвилями протягом вегетаційного періоду при поєднанні високих температур та вологості верхніх шарів ґрунту. Гіпокотиль брудно-малиновий.

Заходи боротьби

  • Метод провокації насіння до проростання в післяжнивний період і знищення проростків наступними обробітками;
  • Досходове і післясходове боронування посівів пізніх ярих культур.

Осот жовтий (Sonchus arvensis)

Родина Айстрові - Asteraceae

Біологічна група - багаторічні коренепаросткові

Клас - дводольні

Біологічні особливості

Багаторічні коренепаросткові. Сходи із сім'янок і пагони з кореневих бруньок з'являються   в квітні - травні і навіть влітку. Цвіте - на першому році життя з червня по вересень. Плодоносить - в липні - жовтні. Глибина проростання - не більше 8-12 см, Життєздатність насіння в грунті - до 5 років Максимальна плодючість - 30 тис. сім’янок.  Температура проростання мінімальна +6...+8, оптимальна +25...+30°. Вологолюбна і світлолюбна рослина. Надземні органи витримують приморозки до -4...-6°С. Пагони з підземних бруньок вегетативних органів розмноження з'являються з глибини до 1,7 м. Кореневі відрізки довжиною 0,5 - 0,8 см здатні до регенерації навіть після висушування до 40% початкової вологості. Свіжодостиглі сім'янки сходять у рік достигання, але в посушливі роки не проростають.

Заходи боротьби

Система заходів, спрямованих насамперед на виснаження кореневої системи. Найбільш ефективно бур'ян знищується в системі поліпшеного зяблевого обробітку ґрунту. Боротьба з коренепаростковими бур'янами ефективна в чистих і ранніх зайнятих парах, де коренева система систематично підрізується, бур'яни виснажуються і гинуть.

 Які фактори впливають на ефективність гербіцидів?

Температура повітря. Має високе значення для ефективності дії гербіцидів у двох випадках. Перший із них — здатність самого гербіциду діяти при певних температурах. Наприклад, препарати 2,4 - Д можуть бути ефективними тільки від температури 15°С та вище.

Верхня планка температурного режиму. Тут лімітуючим фактором стає здатність самої рослини засвоювати діючу речовину гербіциду. При високих температурах бур’яни вкриваються вощинним нальотом, фізіологічні процеси різко уповільнюються. Все це не дає змоги діючій речовині проникнути в повному обсязі в рослину і вплинути на фізіологічні процеси. Тому оптимальною температурою застосування гербіцидів є температура до 25°С. Коли ж бур’яни знаходяться в стресовому стані, слід утриматися від обробки.

Фаза розвитку бур’янів. У більшості випадків рекомендується застосовувати гербіциди по раннім стадіям розвитку бур’янів. Тому що чим молодша рослина, тим менше діючої речовини потрібно для її знищення, тим чутливіша вона до дії гербіцидів. І цей фактор слід враховувати. Так, наприклад, Логран діє на точку росту, припиняючи ріст рослини. І одна річ — припинити розвиток бур’яну на ранній стадії розвитку, коли і сама культура бореться з бур’янами, затіняючи їх, а інша — при перерослих. Тому слід зважати на те, яка фаза розвитку бур’янів вразлива до дії гербіцидів.

Опади. Треба враховувати, наскільки швидко препарат може бути поглинутий рослиною, тому що опади, які можуть випасти незабаром після обприскування, можуть змити препарат, тим самим значно зменшити його ефективність. У більшості випадків час між обробкою та опадами повинен бути близько 2-3 годин.

Норма використання препарату. В жодному разі не можна занижувати рекомендовані норми використання. Ймовірно, що у якийсь рік препарат і «спрацює» і з нижчою нормою. Але це може бути пов’язано з наявністю тільки чутливих рослин, з певними метеорологічними умовами. Але надалі є ймовірність виникнення проблеми як із ефективністю, так і з резистентністю. Часто в рекомендаціях дають діапазон норм. Менші норми слід використовувати, якщо бур’яни знаходяться на початкових стадіях вегетації. Але якщо ви маєте справу із перерослими або менш чутливими рослинами — норми використання повинні бути максимальними.

Концентрація робочого розчину. Особливо важлива для препаратів, які мають у своєму складі сурфактанти (наприклад, Ураган Форте), ефективність дії яких цілком залежить не тільки від норми використання, а також від концентрації робочого розчину. Є можливість використати 2 л/га Ураган Форте з нормою витрати води 200 та 400 л/га. І хоч препарату була використана одна і та сама кількість, але ефект дії на бур’яни буде різним.

Рівень чутливості до дії гербіциду. Дуже часто компанії вказують дуже широкий спектр контрольованих бур’янів для гербіцидів. Але рівень контролю для кожного з них може бути різним. Деякі рослини можуть бути високочутливими (ефективність понад 90%), деякі середньочутливими (ефективність 70-90%), а є види, для яких ефективність цього гербіциду менша, ніж 70%. Але всі вони включені до списку контрольованих цим препаратом. Цей факт слід враховувати. Слід оцінити видовий склад бур’янів, їх кількість, виділити домінуючі види. Потім співставити із рівнем чутливості до дії гербіциду, і в деяких випадках краще використати бакові суміші, підбираючи гербіциди, найбільш ефективні проти окремих видів бур’янів.

Також повинні витримуватися загальні правила проведення агрохімічних заходів із захисту рослин:

  • Правильний вибір форсунок;
  • Тиску обприскувача;
  • Швидкості обробки;
  • Не проводити оприскування у вітряну погоду.

Назва

Діюча речовина

Препаративна форма

Хімічна група

Виробник

АКСАКАЛ

флорасулам, 250 г/кг

Гранули, що диспергуються у воді

Триазолпіримідини

DEFENDA

Гранстар® Голд

трибенурон-метил, 562,5 г/л
тифенсульфурон-метил, 187,5 г/кг

водорозчинні гранули

сульфонілсечовини

Corteva Agriscience™

Гроділ® Максі

йодосульфурон, 25 г/л
амідосульфурон, 100 г/л
мефенпір-діетил (антидот), 250 г/л

Олійна дисперсія

сульфонілсечовини

Bayer

Дикамба Форте

дикамба у формі диметиламінної солі, 120 г/л
2,4-Д у формі диметиламінної солі, 344 г/л

водорозчинний концентрат

Похідні бензойної й арилоксиалканкарбонової кислот

DEFENDA

Діален Супер®

дикамба, 120 г/кг
2,4-Д диметиламінна сіль, 344 г/л

водорозчинний концентрат

Похідні бензойної й арилоксиалканкарбонової кислот

Syngenta

Діанат®

дикамби диметиламінна сіль, 480 г/л

РК (розчинний концентрат)

Похідні бензойної кислоти

BASF

Капуеро

трибенурон-метил, 563 г/кг
флорасулам, 187 г/кг

ВГ (гранули, що диспергуються у воді)

сульфонілсечовини, триазолпіримідини

Bayer

Пік®

просульфурон, 750 г/л

Гранули, що диспергуються в воді


Сульфонілсечовини

Syngenta

Примус

2-етилгексиловий ефір 2,4-Д, 452 г/л
флорасулам, 6,3 г/л

суспензійна емульсія

хлофеноксиоцтової кислоти + триазолпіримідини

DEFENDA

Пріма

флорасулам, 6,25 г/л
2-етилгексиловий ефір 2,4-Д, 452,5 г/л

суспензійна емульсія

триазолпіримідини, похідні арилоксиалканкарбонової кислоти

Corteva Agriscience™

Пріма™ Форте

флорасулам, 5 г/л
амінопіралід, 10 г/л
2,4-Д 2-етилгексиловий ефір, 180 г/л

суспензійна емульсія

Триазолпіримідини,Похідні піридинкарбонової кислоти,Похідні арилоксиалканкарбонової кислоти

Corteva Agriscience™

Хармоні®

тифенсульфурон-метил, 750 г/кг

водорозчинні гранули

сульфонілсечовини

Corteva Agriscience™

Шериф

трибенурон-метил, 750 г/л

водорозчинні гранули

сульфонілсечовини

DEFENDA

Дербі™ 175

флуметсулам, 100 г/л
флорасулам, 75 г/л

КC (концентрат суспензії)

Триазолпіримідини

Syngenta

Лінтур®

триасульфурон, 41 г/л
дикамба у формі натрієвої солі , 659 г/л

Вододисперсні гранули

Сульфонілсечовини
Похідні бензойної кислоти

Syngenta

Джерело: Agromage.