Ми працюємо Ми працюємо
Вред сорняков зерновым колосовым культурам ч. 7
2 декабря 2019 года

Вред сорняков зерновым колосовым культурам ч. 7

Для прикладу наведемо дані, які показують величину втрат урожаю озимої пшениці та ячменю (в ц/га) при постійній наявності протягом вегетації в їх посівах бур’янів у кількості 1 шт./кв.м.

Сьогодні ми розглянемо наступні види небажаної рослинності

  • Бромус покрівельний (Bromus tectorum)
  • Пирій повзучий (Agropirum repens)
  • Вівсюг звичайний (Avena fatua L.)

Бромус покрівельний (Bromus tectorum)

Родина Злакові - Poaceae

Біологічна група - озимі

Клас - однодольні

Біологічні особливості

Однорічні озимі. Цвіте від травня до липня, плодоносить в липні-серпні. Максимальна плодючість: на одній рослині може утворитись до 5000 зернівок. Глибина проростання 10-12 см. Життєздатність в ґрунті - насіння зберігається в ґрунті кілька років. Температура проростання мінімальна +1...+2°С, оптимальна +10... +12°С.

Заходи боротьби

•Ретельне очищення посівного матеріалу;

•Введення правильних сівозмін без повторних посівів озимих;

•Весняне боронування озимих.

Пирій повзучий (Agropirum repens)

Родина Злакові - Poaceae

Біологічна група – багаторічні кореневищні

Клас - однодольні

Біологічні особливості

Багаторічні кореневищні. Сходить із зернівок і пагонів підземних бруньок в березні – травні. Перші листки завдовжки 50 ... 100 (150), завширшки 1 ... 4 мм. Язичок плівчастий. Вушок немає. Пластинки зверху і по краю іноді покриті ледь помітними притиснутими волосками. Піхви густо засаджені волосками. Мезокотиль не розвинений. Цвіте - в червні - липні. Плодоносить - в липні - серпні. Максимальна плодючість - 19 тис. зернівок. Глибина проростання - в свіжодостиглому стані проростають з глибини не більше 7-10 см. Відрізки кореневищ довжиною 5-15 см утворюють пагони з глибини до 25 см. Життєздатність в ґрунті - понад 5 років. Температура проростання - мінімальна: +2...+4 і оптимальна : +20... +30°. Наземні органи пошкоджуються при температурі -10...-12°.

Заходи боротьби

• Виведення бруньок із стану спокою, їх пробудження;

• Подрібнення підземних вегетативних органів (кореневищ) на якомога менші частини, щоб наступними заходами, в основному за рахунок зяблевого обробітку ґрунту, спричинити їх виснаження (удушення, висушування або виморожування) і загибель.

Вівсюг звичайний (Avena fatua L.)

Родина Злакові -Poaceae

Біологічна група – ранні ярі

Клас - однодольні

Біологічні особливості

Однорічні ярі ранні. Сходить в березні-травні. Максимальна плодючість 400-600 зернівок. Глибина проростання: найкраще сходить з глибини 3-5 см, але може сходить і з глибини 20-30 см. Життєздатність в ґрунті 3-4 роки, а те, що знаходиться глибоко, може зберігати її до 7-8 років на різних ґрунтах. Періоду спокою недостигле насіння не має, а достигле потребує не менше 5 місяців визрівання. Температура проростання мінімальна +1...+2°С, оптимальна +16...+20°С. До ґрунтів невибагливий, а завдяки довгому корінню здатен всмоктувати воду зі значної глибини, тому вважається посухостійким. У посівах культурних рослин успішно конкурує за воду і пригнічує паростки інших трав.

Заходи боротьби

•Більш пізні строки сівби та післясходове боронування посівів;

• Дотримання сівозміни;

• Обробіток ґрунту по типу напівпару;

• Застосування рекомендованих для культур гербіцидів.

Як боротися зі злаковими бур’янами в посівах зернових колосових культур?
Злакові бур’яни у злакових культурах значно небезпечніші, ніж їх дводольні конкуренти. Ці рослини відносяться до однієї ботанічної родини. Вони практично однаково конкурують за одні й ті самі поживні ресурси. Тому якщо порівняти дві ділянки з однаковою кількістю злакових та дводольних бур’янів, то на ділянці зі злаками врожайність зернових культур буде значно нижчою. Тому знищувати злакові бур’яни потрібно обов’язково. Також потім важко розділити насіння культури і бур’янів під час очищення на ситах.

Для боротьби із однорічними злаковими можна використати унікальний грамініцид — Аксіал (1,0 л/га). Це найбільш популярний у світі гербіцид для знищення однорічних злакових бур’янів у злакових культурах. Його визначальною рисою є висока ефективність (навіть по перерослих рослинах) та відсутність фітотоксичності до пшениці або ячменю. Зазвичай, злакові бур’яни з’являються в період початку трубкування, коли інші грамініциди можуть пригнітити культуру.  Аксіалом  можна обприскувати без проблем у цей період. Безпеку для культури гарантує наявність у складі препарату абсолютно нового антидоту, а ефективність обумовлена новітньою діючою речовиною — піноксаден та сурфактантом.

Джерело: Agromage.