Ми працюємо Ми працюємо
Что сеять: глобальное потепление вносит свои коррективы
17 сентября 2019 года

Что сеять: глобальное потепление вносит свои коррективы

Починаючи з 1989 року в Україні спостерігається поступове  потепління. На сьогоднішній день територія країни вже “посунулася” на 400 км на південь! Внаслідок цього Херсонська, Запорізька й майже вся Миколаївська область за температурним режимом протягом весни й літа майже наблизилися до субтропіків.

Підвищення середньодобової температури, зменшення кількості опадів, різкі коливання температури протягом доби (від +30 і вище вдень до +15... +17 вночі) — все це неабияк впливає на якість і обсяг зібраного врожаю. Звичні для кожного фермера польові культури вже не витримують такого спекотного й посушливого літа. 

Але немає лиха без добра. Із глобальним потеплінням з’являються умови для вирощування нових культур, які ще років 30-50 тому вважалися непридатними для нашого клімату.

Наразі в Україні вже починають вирощувати сорго, чечевицю, нут та інші культури, звичні для країн Близького Сходу. Ці “модні” культури добре адаптовані до посушливого клімату й приносять хороший прибуток. А в Західних областях уже активно збирають врожаї сої.

Адже клімат, що сформувався вже на Півдні, можна порівняти із кліматом, наприклад, Азербайджану, а на Київщині щоліта такі ж температури, як в Одесі 100 років тому. 

Окрім експериментів із новими для українського клімату культурами, українські фермери поступово почали змінювати технологію вирощування традиційних культур з урахуванням змін, що відбуваються. Що ж, протистояти природі неможливо, але під неї можна підлаштовуватися. Нові кліматичні умови = нові ідеї й нестандартні рішення.