Ми працюємо Ми працюємо
ТОП 5 засобів проти пирію
5 травня 2020 року

ТОП 5 засобів проти пирію

Пирій — злісний бур'ян поширений всією територією України, що завдає значної шкоди культурним рослинам, особливо посівам злаків та овочів. Він виділяє токсичні речовини, що згубно діють на сходи щойно висіяного насіння, споживає всю вологу з грунту, висушуючи та виснажуючи його, затіняє молоді сходи, та виступає резервацією для патогенних мікроорганізмів та шкідників. Саме тому важливо знати як позбутися пирію, адже підхід до його знищення має бути комплексним, а звичайні механічні методи видалення не дають бажаного результату через глибоке залягання кореневої системи. 

Види факторів для розвитку пирію

Зернівки, що зберігають свою життєздатність у грунті протягом 5 років починають проростати на початку весни, за температур +2 — 4°Сі з глибини до 7-10 см, причому проростання починаючись у березні-травні триває протягом усього вегетаційного періоду. Окрім зернівок розмноження відбувається також через кореневу систему на якій присутні підземні бруньки відновлення, пагони з яких проростають із глибини до 25 см. 

В червні-липні настає період цвітіння, в результаті якого на кожній рослині з'являється до 12 тисяч насінин. 

Оптимальні умови для розвитку пирію — тепла суха погода (оптимально 20-30 °С), причому проростання відбувається безперервно, навіть за досить високих температур до 42-44 °С. Надземні частини пошкоджуються лише за зниження середньодобових температур до показників - 10 — 12 °С.

Світлолюбна рослина в Україні поширена повсюдно, особливо в степовій та лісостеповій зоні. Якщо боротьба з пирієм відсутня, здатна утворювати суцільні зарості, позбутися яких звичайними агротехнічними методами неможливо.  

Які лікувальні властивості кореня пирію

Гербіциди від пирію — механізм дії

Гербіцид від пирію здатний забезпечити надійний захист посівів на тривалий період, повністю знищуючи шкідливу рослинність. Такі препарати, включаючи гербіциди для пшениці від пирію, можуть відрізнятися за механізмом впливу та потребують ретельного дотримання інструкції. В деяких випадках необхідна дворазова обробка, а у разі повного заростання ділянки — використання засобів суцільної дії. 

Кожен препарат має унікальний склад, завдяки якому має згубний вплив на певні види культур. Селективні гербіциди, призначені до використання по сходах забезпечують захист без негативного впливу на посіви, за умов дотримання норм та термінів внесення та інших рекомендованих виробником обмежень. Гербіцид

Гербіцид Defenda Напалм від пирію

Ефективний засіб від пирію системної неселективної дії, призначений до передпосівного використання на ділянках. 

Серед переваг:

  • повне знищення злісної рослинності у посівах;
  • швидке розкладання у грунті, завдяки якому посівні роботи можна починати вже за 3-7 днів;
  • можливість використання у якості десиканту;
  • помірна токсичність, та відсутність негативного впливу на корисних комах. 

Діюча речовина —  ізопропіламінна сіль гліфосату є інгібітором синтезу амінокислот та має здатність проникати надземні частини у період активної вегетації. Завдяки своєму системному впливу поширюється всією рослиною, викликаючи швидке та повне припинення її росту та відмирання надземних органів і кореневої системи. Ознаки гербіцидного впливу стають помітними вже за 5-7 днів, а повна загибель бур'янів наступає за 2 тижні. 

Засіб використовується шляхом обприскування активно вегетуючих бур'янів у перед та після посівному періоді (до появи сходів), коли висота досягає 10-20 см, а також восени, коли зібрано урожай попередника. Для досягнення бажаного результату достатньо одноразової обробки із дотриманням витратної норми 4-6 л/га. 

Гербіцид Syngenta Ураган Форте  від пирію

Ефективний засіб на основі гліфосату, що широко використовується для ліквідації небажаної рослинності у лісовому господарстві, на промислових об'єктах, дачних ділянках, садах, виноградниках, а також для пару. 

Основними перевагами є:

  • найвища розчинність серед аналогів цієї хімічної групи;
  • мінімальна витратна норма;
  • швидка дія;
  • стійкість до змивання дощем.

Активна речовина засобу — калійна сіль гліфосату проникає через листові тканини в усі надземні та підземні органи, викликаючи її повну загибель протягом 5-14 діб. Застосовується в активній фазі розвитку бур'янів шляхом їх обприскування у середньо крапельному режимі у досходовому періоді або коли зібрано урожай. Норма внесення визначається за культурою і складає 1,5-4,0 л/га. 

Гербіцид DEFENDA Муссон від пирію

Гербіцид від пирію по кукурудзі, може використовуватися по посівах, які вирощуються на зерно і силос у післясходовому періоді. 

Основними перевагами засобу є:

  • відмінна селективність щодо кукурудзи будь-якого сорту;
  • зручність використання без додавання прилипачів;
  • широкий діапазон внесення — можливе використання у період 3-10 справжніх листків;
  • висока ефективність проти кореневищних бур'янів. 

Поглинається стеблом та листям одразу після обробки, завдяки системному впливу швидко розповсюджується її тканинами та переміщується у кореневу систему, припиняючи ділення клітин. В результаті бур’яни зупиняють ріст, червоніють і протягом 3-х тижнів гинуть повністю. При цьому знищуються лише ті рослини, сходи яких з'явилися над поверхнею грунту. 

Застосовується для обприскування у період найбільшої чутливості пирію (фаза 1-4 листки) у теплу суху погоду, дотримуючись витратної норми 1,25 л/га.

Гербіцид Defenda Рим від пирію

Селективний післясходовий препарат призначено для контролю пирію у посівах кукурудзи. 

Серед переваг:

  • Відсутність фітотоксичного впливу обумовлена швидким розпадом діючої речовини;
  • Швидке розкладання у грунті до безпечних хімічних сполук;
  • Широкий спектр дії;
  • Низька витратна норма;
  • Можливість використання у водоохоронних зонах, оскільки засіб не викликає забруднення водойм та грунтових вод;

Діюча речовина препарату — римсульфорон, поглинаючись листям, швидко розповсюджується шкідливою рослиною  та пригнічує ділення клітин в точках росту коріння та пагонів. 

Застосовується для обприскування посівів кукурудзи у фазі 1-7 справжніх листків з дотриманням дозування у 0,040-0,050 кг на гектар ділянки. 

Робочий розчин готують безпосередньо перед використанням. Найкращі результати досягаються при самостійному внесенні. Сівозміну не обмежує. 

Гербіцид Defenda Харума від пирію

Післясходовий гербіцид толерантний до соняшника, ріпаку та цукрового буряку та сої ефективний проти широкого спектру бур'янів включно із пирієм. 

Засіб має безліч переваг:

  • висока швидкість поглинання;
  • повне знищення небажаної рослинності включно із кореневою системою;
  • збереження ефективності за будь-яких погодних умов;
  • відсутність обмежень щодо застосування у вегетаційному періоді толерантних культур та сівозміни. 

За рахунок системної дії швидко та повністю поглинається надземними органами бур'янів і розноситься всією рослиною до точок росту та кореня, порушуючи синтез ліпідів, призводячи до їх повної загибелі протягом 3-х тижнiв. Ефективно захищає посіви культури до кінця вегетації. Пригнічення пирію відбувається через тиждень, шляхом обприскування, коли його висота сягає 10-15 см, дотримуючись витратної норми 0,8-1,2 л/га.

Основні правила застосування гербіцидів  

Мінімізувати негативний вплив гербіцидів можливо дотримуючись вимог безпеки та враховуючи погодні обмеження. Не рекомендовано проводити роботи:

  • за високих температур більше +25°С;
  • у вологу погоду та одразу після опадів;
  • під час сильного вітру;
  • за наявності великої кількості роси.

Роботи із застосуванням сильнодіючих хімікатів необхідно проводити вранці або ввечері. Обов'язкова чистка спецодягу, устаткування та техніки, яка контактувала з пестицидами. Щодо деяких речовин також варто враховувати обмеження виходу на ділянки худоби та льоту бджіл.