Ми працюємо Ми працюємо
Фунгіцидний захист озимої пшениці від DEFENDA
24 березня 2020 року

Фунгіцидний захист озимої пшениці від DEFENDA

Рослини озимої пшениці впродовж онтогенезу можуть уражатися різними хворобами, що супроводжується зниженням врожайності та якості зерна. Втрати від хвороб складають щонайменше 10-20% від потенційної врожайності. У зв’язку із сучасною інтенсифікацією виробництва шкодочинність збудників підвищується, а втрати можуть перевищувати 50%.

Насьогодні найбільш поширеними шкодочинними хворобами озимої пшениці є септоріоз листя, піренофороз, види іржі, борошниста роса, септоріоз і фузаріоз колоса, а також альтернаріоз. Саме вони є цільовими об’єктами під час планування системи фунгіцидного захисту.

У системі захисту озимої пшениці виділяють 4 періоди внесення фунгіцидів, які співпадають з її критичними періодами вегетації і формування врожаю:

  • Т0 - застосування у період кущіння (ВВСН 21-29).
  • Т1 - застосування на початку виходу у трубку (ВВСН 30-32).
  • Т2 - застосування у період виходу прапорцевого листка-розвитку колоса (ВВСН 37-49).
  • Т3 - застосування у період колосіння-цвітіння (ВВСН 51-69).

Бренд DEFENDA у своєму портфоліо має широку лінійку ефективних фунгіцидів, які забезпечують збереження здорових рослин озимої пшениці впродовж всього органогенезу.

Препарат АБСОЛЮТ (карбендазим, 500 г/л) є системним фунгіцидом та протруйником захисної й куративної дії для захисту зернових культур. Він відмінно контролює більшість грибкових захворювань за найрізноманітніших кліматичних умов та є ефективним при одноразовому застосуванні. Має профілактичну та лікувальну дію, зупиняючи захворювання в ранній фазі. Абсолют це традиційний компонент комплексних систем захисту рослин із подовженим періодом захисної дії. Застосовується в період вегетації профілактично або при появі перших ознак інфекції. Щоб запобігти виникненню резистентності, рекомендується ротація з фунгіцидами різноманітних механізмів дії, якщо знадобиться провести багаторазові обробки протягом одного вегетаційного періоду.

САЛЬТО (тіофанат-метил, 500 г/л) має швидку і водночас подовжену захисну дію (понад 2 тижні). Гнучкий у змішуванні з іншими препаратами, за винятком лужних препаратів. Завдяки системній дії швидко розподіляється по рослині. Унікально поєднує профілактичну і лікувальну дії, має викорінюючий ефект та сильну дію проти фузаріозу, запобігає утворенню мікотоксинів.

ДОТ (80 г/л ципроконазолу + 250 г/л пропіконазолу) – це універсальний фунгіцид з відмінною превентивною та лікувальною дією. Відзначається унікально швидкою проникністю в рослину та миттєвою дією на збудників хвороб. Завдяки ципроконазолу ДОТ забезпечує захист прапорцевого листка від хвороб при одній обробці та колосу при другій обробці після цвітіння. Сумісний з більшістю пестицидів, що застосовуються на зернових культурах. Проте в кожному конкретному випадку необхідно перевіряти препарати на сумісність.

КАМЗОЛ (метконазол, 60 г/л) є системним фунгіцидом захисної і лікувальної дії для застосування на зернових колосових культурах. Він також сприяє розвитку потужної кореневої системи та збільшує за часом цикл дозрівання зерен, що супроводжується їх кращою якістю і масою. Підвищує стійкість рослин до несприятливих явищ навколишнього середовища. Однією із переваг є попередження ламкості рослини. Препарат володіє тривалою захисною і терапевтичною дією. Діє як превентивно, так і при перших ознаках хвороби, зупиняючи розвиток інфекції. Його можна використовувати в бакових сумішах з більшістю пестицидів, однак перед цим необхідно провести пробне змішування. Не рекомендується змішувати препарат з пестицидами, які утворюють сильно лужне середовище.

Системний фунгіцид МЕЦЕНАТ (пропіконазол, 250 г/л) застосовують для захисту посівів зернових колосових культур від комплексу хвороб листя. Він відзначається широким спектром фунгіцидної дії та виявляє високу ефективність проти несправжніх грибів (базидиомицетів, аскомицетів і дейтероміцетів). Має сильну лікувальну дію, активність знижується в прохолодну і вологу погоду. Проти борошнистої роси він активний впродовж 3-4 тижнів, іржі – 4-5 тижнів, в умовах епіфітотій – до 2-х тижнів. Препарат максимально ефективний при проведенні обробок профілактично або при появі перших ознак розвитку хвороб. У системі фунгіцидного захисту його найдоцільніше застосовувати для першої обробки озимої пшениці у фазі кущіння та вихід в трубку.

Препарат ПАРАЦЕЛЬС (флутріафол, 250 г/л) є одним з наймобільніших препаратів з групи триазолів. Відзначається тривалою захисною дією проти комплексу найбільш шкодочинних захворювань. Гнучкий у застосуванні (незалежно від фази розвитку культури). Це універсальний системно-контактний фунгіцид захисної та лікувальної дії. Діє як інгібітор біосинтезу поживних речовин шкідливих видів грибів, що призводить до руйнування клітинних мембран збудників хвороб та зупинки їх розвитку. Застосовується в період вегетації при появі перших ознак захворювання. Максимальний ефект досягається при застосуванні на початку виходу в трубку культури і повторно для продовження захисної дії – між появою прапорцевого листка і початком колосіння.

ТАЛЕР (тебуконазол, 250 г/л) відзначається лікувальним і профілактичним ефектом. Поєднує в собі якості фунгіциду та інгібітору росту із добре вираженим «стоп-ефектом». Фунгіцид широкого спектру дії для захисту озимої пшениці, ріпаку та сої від борошнистої роси, іржі, гнилей, септоріозу, альтернаріозу, та інших хвороб. Діюча речовина швидко проникає в рослину (за 1-2 години), тому ефективність гарантована навіть у випадку можливої зливи після обприскування. Він діє як профілактично, так і після ураження хворобою, зберігаючи свою ефективність упродовж декількох тижнів.

Препарат СТАРК (азоксистробін, 250 г/л) є ефективним проти 4 класів грибів: Ascomycetes, Basidiomycetes, Deuteromycetes, Oomycetes. Забезпечує відсутність перехресної стійкості патогенів. Проникає до необроблених частин рослин. Не змивається дощем. Проникаючи крізь листову пластинку, препарат Старк захищає її з обох боків від проникнення збудників. Найкращий ефект досягається при застосуванні до початку розвитку хвороби або на її початковій стадії. Має системну, профілактично-лікувальну, викорінюючу дію та трансламінарну властивість. Лікувальна дія становить 2 доби, що дає змогу знищити збудника хвороби під час інкубаційного періоду.

Фунгіцид ПЕГАС (прохлораз, 450 г/л) поєднує як профілактичну, так і лікувальну дію. Має ефективний контроль хвороб на всіх стадіях розвитку зернових культур. Завдяки локально-системній дії надійно захищає посіви від збудників хвороб. Стримує фузаріоз колоса на 50% при обробці після появи ознак хвороби. Прохлораз проникає в усі частини рослини і зберігає активність до 4 тижнів.

Залежно від збудника хвороби та її поширення схема захисту озимої пшениці і норма внесення препарату можуть варіювати.

При цьому для підвищення ефективності дії препаратів потрібно враховувати спектр хвороб, які вони контролюють.

Тому для підсилення дії однокомпонентні препарати бренду DEFENDA бажано компонувати у бакових сумішах, зокрема:

  • Камзол (Метконазол, 60 г/л) 0,4-0,5 л/га + Меценат (Пропіконазол, 250 г/л) 0,5-0,75 л/га;
  • Талер (Тебуконазол, 250 г/л) 0,5 л/га + Меценат (Пропіконазол, 250 г/л) 0,5 л/га;
  • Камзол (Метконазол, 60 г/л) 0,4-0,5 л/га + Парацельс (Флутріафол, 250 г/л) 0,5 л/га.

Не в посушливих умовах:

  • Старк (Азоксистробін, 250 г/л) 0,4-0,5 л/га + Парацельс (Флутріафол, 250 г/л) 0,5 л/га;
  • Старк (Азоксистробін, 250 г/л) 0,4-0,5 л/га+ ДОТ (Ципроконазол, 80 г/л + Пропікозол, 250 г/л) 0,5 л/га;

Отже, завдяки однокомпонентності продуктів DEFENDA та їх компонування cистема захисту бренду забезпечує комплексний підхід у контролі поширення найбільш шкодочинних збудників хвороб озимої пшениці.