Ми працюємо Ми працюємо
Септоріоз зернових
24 лютого 2020 року

Септоріоз зернових

Септоріоз - Septoria tritici Rob.et Desm., Septoria graminum Desm., Septoria triticola Lobik.

Збудник - Septoria tritici Rob.et Desm., Septoria graminum Desm., Septoria triticola Lobik.

На листі та стеблах уражених рослин з'являються світлі, жовті, світло-бурі, бурі або слабо виражені плями з темним обідком або без нього. У центрі плями або по всій його поверхні розташовані чорні-дрібні пікніди. Такі листи бліднуть і всихають, а стебла буріють, зморщуються і часто перегинаються. При ураженні колоса плями з'являються на колосових лусочках, внаслідок чого колос стає строкатим,  іноді бурим. Зерна в ураженому колосі щуплі.

Збудниками септоріозу є недосконалі гриби з роду Septoria Fr., сімейства Sphaeropsidaceae порядку Sphaeropsidales. Їх налічується понад 10 видів, серед яких на пшениці частіше зустрічаються Septoria tritici Rob. et Desm, S. triticina Lob., S. graminum Desm. і S. nodorum Berk. З них три перші вражають головним чином листя і листові піхви, а останній — всі надземні органи. S. graminum і S. nodorum вражають пшеницю і багато інших злаки, а S. tritici та S. triticina переважно пшеницю. Грибниця всіх збудників септоріозу розташована між клітинами тканин рослин. Пікніди з пікноспорами утворюються на грибниці під епідермісом, а при дозріванні виступають на поверхню.

При дозріванні пікноспори, епідерміс ураженої рослини розривається, і пікноспори виштовхуються силою осмотичного тиску. Поширюються вони по полю з крапельками дощу і потоками повітря на відстань до 100 м, проростають в крапельках води, а також при 100% відносної вологості середовища і температурі 5-30 ° C (оптимум 20-22 ° C). Інкубаційний період хвороби в залежності від погодних умов може тривати від 6 до 25 днів. За час вегетації рослин збудники здатні дати кілька поколінь. Особливо сильно розвивається хвороба при частих опадах в поєднанні з температурою 20-25 ° C.

Зимують гриби у вигляді пікнід і грибниці переважно в залишках уражених рослин на поверхні ґрунту, а також на нижніх листках озимих культур. Іноді джерелом інфекції служать заражене насіння.
Шкідливість захворювання проявляється в зменшенні асиміляційної поверхні та всиханні листя, зламі стебел в місцях ураження вузлів, недорозвиненості колоса, передчасному дозріванні хлібів і недобір зерна до 20% і більше.

Заходи запобігання

  • При внесенні збалансованого повного мінерального добрива підвищується стійкість рослин до септоріозу, а при однобічному внесенні азотних — знижується;
  • Дотримання сівозміни та просторової ізоляції;
  • Знищення рослинних решток після збирання врожаю відповідним обробітком ґрунту;
  • Обpoбки пociвiв фунгіцидами.

Засоби захисту рослин ви можете знайти на нашому сайті за посиланням: https://lnzweb.com/uk/zzr/fungicide