Ми працюємо Ми працюємо
Офіобольозна коренева гниль
16 грудня 2019 року

Офіобольозна коренева гниль

Офіобольозна гниль - Gaeumannomyces graminis Arx et Ol.

Збудник – сумчастий гриб Gaeumannomyces graminis Arx et Ol. (Ophiobolus graminis Sacc).

Виявляється з появою сходів. Уражені рослини відстають у рості, жовтіють, а їх листя відмирає. При цьому коренева система темніє, загниває біля вузла кущення.

1 - ураження нижньої частини стебла і коренів
2 - частина стебла з псевдотеціями
3 - побілілий колос
4 - грибниця у піхви листка
5 - сумка з сумкоспорами
6 - сумкоспори

Збудник хвороби - сумчастий гриб Gaeumannomyces graminis von Arx et Olivier. Його псевдотеціі шкірясті, чорні, 500-700 мкм у діаметрі, покриті щетинками.

Сумки видовжено циліндричні, іноді зігнуті, розміром 80-90 × 12-13 мкм, в кожній з них знаходиться по 8 сумкоспор. Останні безбарвні, палочкоподібні до кінців трохи звужені і затуплені, розміром 70-80 × 2-4 мкм, в більшості з 3-7 поперечними перегородками. Формуються сумки з сумкоспорами переважно восени, але фізіологічно дозрівають до весни, коли і відбувається зараження рослин.

Гриб інтенсивно розвивається при підвищеній вологості і температурі від 4 до 33 ° C (оптимум 19-24 ° C). У ґрунті патоген часто поширюється у формі грибниці, чим і пояснюється характер прояви хвороби, а саме здатність проявлятись в різних місцях на полі. Продуктивність уражених рослин знижується на 40% і більше.

Стійких сортів немає. Іноді в комплексі з зазначеним патогеном прикореневу гниль може викликати і  гриб Aureobasidium pullulans Arnaud. На поживних середовищах Він утворює колонії від світло-коричневого до вугільно-чорного кольору з рясним спороношенням у вигляді безбарвних одноклітинних конідій розміром 5,8-9,9 × 1,3-2,8 мкм. Зберігається гриб на рештках уражених рослин у формі хламідоспор, що утворюються частіше в ланцюжках. Їх розмір 7,8-9,8 × 4,5-4,8 мкм.

Які ж підходи до боротьби з кореневими гнилями?

Протруювання насіння. У тому випадку, коли господарство протруює насіння зернових проти сажки, гинуть і збудники, які знаходяться на насінні і в грунті, і проблема вирішується комплексно. Для обробки насіння зернових ефективне використання двокомпонентного протруйника. Якщо ж головні немає, впоратися з гнилями допоможуть мікробіологічні препарати, за допомогою яких можна підвищити стійкість до несприятливих факторів, в тому числі і до кореневих гнилей. Якщо на полі переважає сніжна цвіль або фузаріозна коренева гниль, то посіви потрібно обробити в фазі кущіння дозволеними фунгіцидами(поріг шкодочинності на сходах - 5% уражених рослин, під час кущіння восени - 10 - 15%). Восени важливо не пропустити оптимальні строки обробки.

Засоби захисту рослин ви можете знайти на нашому сайті за посиланнями:

•Протруйники: https://lnzweb.com/zzr/disinfectant

•Фунгіциди: https://lnzweb.com/zzr/fungicide