Ми працюємо Ми працюємо
Фузаріозна коренева гниль
9 грудня 2019 року

Фузаріозна коренева гниль

Фузаріозна коренева гниль

(Fusarium radix putrescat de cereals)

Збудник: сумчастий гриб Erysiphe graminis

Фузаріозна гниль, або фузаріоз проявляється в побурінні, загниванні та відмиранні первинних і вторинних коренів, підземного міжвузля, а іноді основи стебла. Такий тип ураження називають фузаріозною кореневою гниллю, що є нерідко причиною зрідження посівів, а іноді пустоколосся.

Фузаріоз (Fusarium graminearum Shwabe): 1 – пошкодження коренів (фузаріозна коренева гниль); 2 - уражений колос; 3 - уражений колосок; 4 - уражене зерно; 5 - конідії.

Снігова пліснява (Fusarium nivale Ces.): 6 - уражена рослина; 7 - уражена частина листа; 8 - конідії.

На більш дорослих рослинах хвороба проявляється у вигляді блідо-рожевих, а пізніше червонуватих подушечок, на піхвах листків, вузлах стебел і особливо часто - на колоскових лусочках і зерні. Іноді на колосі утворюється суцільний рожевий наліт і таке ураження називають фузаріозом колоса. Зерно в ураженому колосі щупле і має низьку схожість.

Збудниками хвороби є гриби роду Fusarium Link, серед яких частіше зустрічаються Fusarium graminearum Shwabe, F. oxysporum Schlecht., F. culmorum Sacc., F. gibbosum Appel et Wr., F. sporotrichiella Bilai і F. avenaceum Sacc.

Зберігаються гриби на зерні, залишках рослин, а також в ґрунті у формі грибниці, склеротиніях, а іноді і хламідоспор. У період вегетації рослин хвороба поширюється конідіями. Зараження рослин в ґрунті відбувається при температурі 13-26 ° C і вологості 40-80%, однак більш сильне ураження коренів спостерігається при недостатній вологості ґрунту або її різких коливаннях.

Розвиток грибниці і утворення конідіального спороношення в колосі і надземних органах рослин відбувається при температурі 20-25 ° C і відносній вологості повітря 70-80%, але максимальну шкоду від фузаріозу буває при різких змінах вологості повітря. При сильному розвитку захворювання уражається хлорофіллоносна паренхіма, що призводить до виникнення пустоколосся. Недобір урожаю від фузаріозу може досягати 5-30%.

Вражаючи зерно, гриб F. graminearum викликає розкладання білкових речовин з виділенням NH3 та інших токсичних сполук. Хліб, випечений з такого борошна, неїстівний.

Захисні заходи :

•Чергування культур у сівозміні. При повторних посівах зернових колосових культур в ґрунті накопичується основна інфекція, що вражає рослини кореневою гниллю та фузаріозом колоса.

•Завчасне і якісне протруювання насіння.

•Обробка уражених посівів фунгіцидами в фазу наливу-молочної стиглості зерна.

Засоби захисту рослин проти фузаріозу ви можете знайти на нашому сайті за посиланнями: