Ми працюємо Ми працюємо
Рейтинг LNZ web: ТОП-5 найкращих грунтових гербіцидів для кукурудзи
4 квітня 2023 року

Рейтинг LNZ web: ТОП-5 найкращих грунтових гербіцидів для кукурудзи

  1. Примекстра® TZ Голд
  2. Айдахо
  3. Дабл Трай 
  4. Стомп 330
  5. Сора-Нет
  6. Заключення

Гербіциди - це хімічні препарати, що мають в своєму складі діючі речовини, які застосовуються для знищення бур'янів і допомагають зберегти врожай культурних рослин. На сьогоднішній день ринок засобів захисту рослин насичений великою кількістю виробників, які мають в своїх каталогах гербіциди з різними характеристиками. Щоб допомогти Вам вибрати найкращі з них, ми оцінили їх за 10-ти бальною шкалою і склали рейтинг найкращих грунтових гербіцидів, які використовуються в посівах кукурудзи(ціни вказані станом на 01.04.2023 і можуть змінюватись в майбутньому):

Примекстра® TZ Голд Syngenta

Діюча речовина: S-метолахлор, 312,5 г/лтербутилазин, 187,5 г/л

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (8/10)

Цей гербіцид вважається одним з найбільш розповсюджених і популярних, в цьому випадку популярність має негативний ефект, адже його не вистачить кожному фермеру, особливо в теперішніх умовах, які склались на ринку ЗЗР. Одночасно він є одним з найбільш дороговартісних 2068.80 грн за 1 га. Даний препарат має широкий спектр дії за рахунок вмісту двох діючих речовин, які допомагають в боротьбі з широким спектром бур'янів, через що ефективність може виправдовувати витрати. 

 

Ціна:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰✰✰ (6/10)
Ефективність:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (10/10)
Доступність: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (8/10)
Токсичність:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (8/10)

 


Айдахо DEFENDA

Діюча речовина: тербутилазин, 500 г/л

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰  (8/10)

Це гербіцид середньої цінової категорії, який показав себе досить ефективним в боротьбі з дводольними бур'янами, включаючи амброзію та канатник. Препарат має в своєму складі одну діючу речовину, тому фермер може змінювати норму внесення в залежнсті від умов на полі. Водночас за рахунок ціни та Українського бренду він доступний для більшості - 722.00 грн на 1 га.

 

 

Ціна:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (8/10)
Ефективність:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (8/10)
Доступність: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (10/10)
Токсичність:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰✰✰ (6/10)

 


Дабл Трай DEFENDA

Діюча речовина: метолахлор, 960 г/л

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (8/10)

Цей гербіцид ґрунтової дії відомий своєю ефективністю в боротьбі з однорічними та багаторічними злаковими бур'янами, препарат не потребує закладання в грунт однак за умов посушливої погоди все ж таки доцільно закладати його в грунт на глибину до 3-5 см, за рахунок чого в подальшому покращиться його ефективність. Гербіцид має середню цінову категорію, тому доступний для більшості покупців в середньому вартість на 1 га буде 826.50 грн.

 

Ціна:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (8/10)
Ефективність:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (8/10)
Доступність: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (10/10)
Токсичність:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰✰✰ (6/10)

 


Стомп® 330 BASF

Діюча речовина: пендиметалін, 330 г/л

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (7/10)

Це гербіцид, який має широкий спектр дії і ефективно бореться з багатьма видами однорічних і багаторічних злакових та дводольних бур’янів. Він має досить високу токсичність і може бути шкідливим для деяких культурних рослин, наприклад при випадінні сильних опадів або неглибокому посіві, тому використовувати потрібно з дотриманням всіх вказаних норм та лише на зареєстровані культури. Ціна на цей гербіцид може бути вищою, ніж на інші, і при середніх нормах внесення становить 2674.80 грн/га, однак за правильного використання препарат високоефективний. 

Ціна:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐✰✰ (6/10)
Ефективність:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (10/10)
Доступність: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (8/10)
Токсичність:  ⭐⭐⭐⭐✰✰✰✰ (4/10)

 


Сора-Нет DEFENDA

Діюча речовина: пропізохлор, 720 г/л

⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (9/10)

Цей ґрунтовий гербіцид системної дії є одним з найменш токсичних для культурних рослин та широко використовується не лише в посівах кукурудзи, а й в посівах соняшнику, сої та інших культур для контролю однорічних і багаторічних злакових та деяких дводольних бур'янів. Зважаючи на низьку токсичність, гербіцид є безпечним для грунтової мікрофлори та живих організмів. Перевагами препарату є його низька цінова категорія, тому він доступний для більшості фермерів, ціна на 1 га дорівнює 1254.00 грн.

 

Ціна:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (10/10)
Ефективність:  ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (6/10)
Доступність: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (10/10)
Токсичність:  ⭐⭐⭐⭐ (10/10)

 


Заключення

Зважаючи на різноманітність ринку засобів захисту рослин, сьогодні фермеру складно визначитись з грунтовим гербіцидом для кукурудзи. Однак, беручи до уваги аналіз п'яти вище вказаних гербіцидів, які ми вже розглянули, можна сказати, що кожен з них має свої переваги та недоліки. Примекстра® TZ Голд та Стомп® 330 є досить ефективними в боротьбі з широким спектром бур’янів, але вони є досить дороговартісними порівняно з іншими препаратами.

Айдахо та Дабл Трай, з іншого боку, мають помірні ціни та добру ефективність, хоча і потребують кваліфікованого використання, але це може бути їхньою перевагою, якщо правильно змішати ці два препарати можна суттєво знизити витрати і отримати такий самий результат як і при використанні Примекстра® TZ Голд.

Сора-Нет є гербіцидом з найнижчою токсичністю в порівнянні з іншими гербіцидами, однак це не впливає на ефективність препарату при його внесенні по регламенту. 

У кінцевому рахунку, вибір гербіциду залежить від індивідуальних потреб та умов кожного фермера, і перед застосуванням необхідно звернутися до фахівців та ретельно вивчити інструкції.