Ми працюємо Ми працюємо
Найкращі гербіциди для кукурудзи
9 червня 2021 року

Найкращі гербіциди для кукурудзи

На початкових етапах розвитку кукурудза слабо конкурує за поживні речовини із іншими рослинами на полі, тому наявність у посівах бур’янів в даний період може негативно вплинути на розвиток рослини і призвести до зниження майбутнього врожаю на 30-70%. Засміченості ділянок сприяють кліматичні зміни, підвищення температур та рясні опади, тому у багатьох українських фермерів виникає питання, який гербіцид потрібно використати, щоб знищити одразу весь спектр бур'янів. 

Особливості і принцип дії гербіцидів на кукурудзі

Як вибрати гербіцид для обробки посівів кукурудзи в залежності від регіону

ТОП-5 найкращих гербіцидів для кукурудзи

Як і коли найкраще вносити гербіцид на кукурудзу

Висновки

Особливості і принцип дії гербіцидів на кукурудзі

Першим етапом в захисті рослин кукурудзи від бур'янів майже завжди виступають грунтові гербіциди. Перевагою даних препартів є те, що при потраплянні в грунт і наявності достатньої кількості вологи, гербіциди створють так званий ''екран'', проростаючи через який бур'яни поглинають діючу речовину та гинуть на початковому етапі свого розвитку. Захисний ефект від даного захисту за оптимальних умов триває 1-1,5 місяці та забезпечує сприятливі умови для росту та розвитку рослин кукурудзи. 

У випадку засмічення ділянки після появи сходів застосовують селективні післясходові препарати, які не впливають на культуру, проте ефективно знищують небажану рослинність, а також пришвидшують загибель ослаблених ґрунтовими гербіцидами бур'янів. 

Результати тестування топових препаратів наочно продемонстровано у відео. Ролик взято з офіційного YouTube каналу LNZWeb. 

Як вибрати гербіцид для обробки посівів кукурудзи в залежності від регіону

Обираючи найкращий гербіцид для кукурудзи, варто враховувати кліматичні особливості регіону вирощування:

  • Для областей де навесні зазвичай спостерігаються посушливі умови використання досходових гербіцидів ґрунтової дії є недоцільним, оскільки у цьому випадку захисний екран не утворюється. 

  • У регіонах надмірної зволоженості виникає ризик змивання препарату у глибокі шари грунту, через яке діюча речовина не досягає кореневої системи сміттєвої рослинності, не чинить на такі рослини згубного впливу. 

Зважаючи на вищевикладене доцільним та ефективним є використання післясходових гербіцидних препаратів, які вносяться по вже вегетуючих бур'янах, коли на культурі з'являється 3-5 справжніх листків. 

Краще за все обирати препарат проти конкретних видів рослин, засмічення якими характерне для певного регіону вирощування, використовувати комплексні засоби, або бакові суміші із кількох розчинів. 

ТОП-5 найкращих гербіцидів для кукурудзи

Серед найкращих препаратів, що чудово зарекомендували себе в українських кліматичних умовах варто зазначити наступні:

  • Стеллар. Ефективно контролює широкий спектр бур'янів, має швидкий ефект із частковою грунтовою дією, завдяки якій захист триває протягом усього сезону. Використовується у післясходовому періоді, коли з’являється 3-8 справжніх листків. Для отримання бажаних результатів достатньо одноразової обробки та мінімального рекомендованого виробником дозування у 0,8-1,25 л/га.

  • Майстер Пауер. Післясходовий засіб, який забезпечує повний контроль за засміченням полів та має високу ефективність у будь яких грунтово-кліматичних умовах. Створює на ділянці грунтовий екран, завдяки чому попереджає другу хвилю засміченості. Особлива формуляція швидко знищує вже вегетуючі бур'яни без додаткового використання прилипачів та має високу селективність завдяки вмісту антидоту. Не викликає резистентності та застосовується шляхом обприскування у період появи 3-7 листків. Рекомендована витратна норма 1,25-1,5 л/га.

  • Елюміс.  Препарат комплексної дії для знищення та профілактики появи бур'янів у посівах. Забезпечує повний та тривалий контроль за більшістю сміттєвих рослин та має пролонговану грунтову дію, що попереджає засмічення наступних хвиль. Завдяки високому рівню селективності може застосовуватися у післясходовому періоді до появи 2-10 листків. Рекомендоване виробником дозування 1,25-2,0 л/га. 

  • Муссон. Ефективний післясходовий гербіцид з широким вікном застосування (3-10 листків) відрізняється швидкою дією, тривалим захисним ефектом (до 1,5 місяців). Застосовується шляхом обприскування робочим розчином із дотриманням дозування у 1,0 літри препарату на гектар. 

  • Сумаро. Має системну пролонговану захисну дію, швидко пригнічує ріст та розвиток бур'яну. Не викликає резистентності, використовується від появи сходів до утворення 6-8 листків. Забезпечує оптимальні результати при мінімальній витратній нормі у 0,25 л/га. 

Як і коли найкраще вносити гербіцид на кукурудзу

Сучасні препарати відрізняються не лише за термінами, але й за способами внесення:

  • Грунтові — застосовуються одразу після посіву та допомагають попередити проростання насіння небажаної рослинності. Такі засоби при відсутні достатньої вологи в грунті заробляють у грунт. 

  • Післясходові — використовують шляхом обприскування у фазі 3 до 5 (деякі препарати і до 8) справжніх листків на культурі.  

Обробку по сходах варто проводити у суху, теплу безвітряну погоду. При цьому варто враховувати, що загибель небажаних рослин настає не відразу, а за 7-10 днів після проведення обприскування, проте перші ознаки ушкодження у вигляді всихання та пожовтіння спостерігаються вже за 12-24 години після обробки. 

Для отримання оптимальних результатів та попередження фітотоксичного впливу необхідно правильно розраховувати норми внесення та дотримуватися інструкцій виробника під час приготування робочого розчину. 

Висновки

За умови правильного використання та дотримання норм і термінів внесення, рекомендованих виробником, сучасні гербіцидні препарати не мають негативного впливу на якість зерна та врожайність. Натомість боротьба проти засміченості полів за їх допомогою дозволяє полегшити збір врожаю та захистити культуру від згубного впливу бур'янів на початкових етапах розвитку.