Ми працюємо Ми працюємо
Фомоз озимого ріпаку (весняний захист)
2 березня 2020 року

Фомоз озимого ріпаку (весняний захист)

Фомоз- Phoma lingam Desm.

Збудник -Phoma lingam Desm.

Захворювання проявляється на сходах і дорослих рослинах. На листках дорослих рослин проявляється у вигляді світло-сірих, частіше округлих плям, на черешках і стеблі видовжені, а згодом з’являються виразки з темно-коричневою облямівкою, вкриті численними чорними пікнідами. Плями та виразки поступово розростаються навколо і повністю охоплюють стебло. Така форма прояву хвороби отримала назву — рак стебла. На стручках злегка вдавлені сірі сухі плями з концентричною зональністю і чорними пікнідами, уражені стручки розтріскуються. В уражених стручках насіння дрібне, зморшкувате, щупле, матового забарвлення або без зовнішніх ознак ураження.

Збудником хвороби є сумчастий гриб Leptosphaeria maculans (Desm.) Ces. et de Not); у пікнідіальній стадії — Phoma lingam (Tode ex Fr.) Desm.

Найбільш інтенсивний розвиток хвороби на стеблах у вигляді ракових виразок відбувається при 16-20 0С. Гриб поширюється протягом вегетації культури. Зараженню рослин сприяє висока (більше 70-80 %) відносна вологість повітря та наявність краплинної вологи на рослинах.Шкідливість хвороби виявляється у зрідженні сходів, зменшенні асиміляційної поверхні рослин, суттєвому знижені маси 1000 насінин. Недобір урожаю від ураження рослин фомозом може становити до 50% і більше.

Заходи запобігання

•Суворе дотримання сівозміни.

• Просторова ізоляція посівів ріпаку та інших культур із родини Капустяних.

•Прискорення мінералізації рослинних решток (подрібнення, заорювання тощо).

•Боротьба із бур’янами з родини Капустяних.

• Знищення падалиці. Контроль якості насіння.

•Своєчасне використання фунгіцидів у період вегетації рослин.

Ефективним заходом боротьби є застосування фунгіциду Камзол, РК (метконазол 60 г/л) 0,75-1,25 л/га . Крім того є досвід використання у боротьбі з фомозом фунгіцидів Парацельс (флутріафол 250 г/л) 0,5-0,6 л/гаСальто, КС (тіофанат-метил 500 г/л) 1,5-2,0 л/га та за умов достатнього зволоження фунгіциду Старк, КС (азоксистробін 250 г/л) 0,8-1,0 л/га.

Засоби захисту рослин ви можете знайти на нашому сайті за посиланням: https://lnzweb.com/zzr/fungicide