Ми працюємо Ми працюємо
Як правильно вибрати гербіциди для захисту кукурудзи
28 квітня 2021 року

Як правильно вибрати гербіциди для захисту кукурудзи

Однією з головних загроз здоровому зростанню культур, таких як кукурудза, стають різноманітні бур'яни. Вони виснажують ґрунт та забирають собі мікро- та макроелементи, так потрібні культурним рослинам для розвитку. Ось чому сучасні аграрії все частіше прибігають до гербіцидів — хімічних препаратів для підтримки своїх культур. Але для того, щоб обрати потрібний засіб, треба визначити та врахувати різні фактори: види шкідників, наскільки заражена ділянка та ін. Для цього ми крок за кроком опишемо, яким чином визначити усі необхідні нюанси, аби вибрати саме те, що потрібно у вашій ситуації.

Зміст:

Визначємо вид бур’янів

Для правильного вибору засобу, треба перш за все встановити, що саме загрожує вашій культурі. Існує чимало різновидів бур'янів, які зустрічаються у нашій кліматичній зоні та кожен із них потребує свого підходу до боротьби.

Основну загрозу представляють бур'яни двох груп — багаторічні дводольні (види осоту, берізки) та однорічні злакові (вівсюг та ін.). Придушення перших не становить серйозної проблеми та може бути здійснено порівняно дешевими гербіцидами. Тому основного уваги вимагає контроль злакових.

Сучасні протизлакові (грамініциди) розділяють на чотири основні підгрупи:

  1. Для допосівного внесення, так звані «дифузні». Діють в основному через ґрунтовий розчин та вносяться переважно до посіву закладенням в ході передпосівної обробки кукурудзи, але можуть застосовуватися і за тиждень до сходів поверхнево або перед боронуванням. Допосівне застосування потрібне при нестійкому зволоженні, післяпосівне — при достатньому. Гербіциди для кукурудзи даної підгрупи в сучасному асортименті представлені в основному класом хлорацетанілідів: діючі з’єднання ацетохлор та С-метолахлор.
  2. Грунтові, класу дінітроаніліни: ацетамідо, тріазинону, ізоксазола. Вносяться за 5-7 днів до сходів культури, утворюючи на поверхні ґрунту або на невеликій її глибині (до 2 см) «екран», який контролює сходи. Чинна речовина проникає в рослини, через покривні тканини проростка, наприклад, через колеоптиль у злакових. Діяльність цих речовин знаходиться в сильній залежності до режиму зволоження ґрунту. 
  3. Листові. У сучасному асортименті представлені класом похідних сульфонілсечовини. Зареєстровані такі діючі з’єднання: римсульфурон, нікосульфурону, форамсульфурон. Перераховані засоби застосовуються по вегетуючим посівам на ранніх стадіях розвитку злакових: римсульфурон — при наявності у бур'янів 2-3 листів, нікосульфурону та форамсульфурон 2-4, а при достатньому зволоженні — 3 листя. При більш пізньої обробці бур'яни набувають вікову стійкість до хімії. Кукурудза стійка до похідних сульфонілсечовини до фази п'ятого-шостого листа включно, при більш пізньої обробці можливі опіки та гальмування ростових процесів. 

Якщо на ділянці знаходяться декілька типів бур'яну, простішим за все буде вибір гербіцидів для кукурудзи комплексної дії. Такі хімікати дозволяють оминути проблему несумісності окремих представників. Але важливо звернути увагу на список бур'янів які знищуються гербіцидом та перевірити, чи цілком він співпадає із вашим власним. У ряду випадків, де різноманітність на ділянці невелика, має сенс створити суміш відповідних хімікатів. 

На якій фазі росту кукурудзи буде вноситися гербіцид

Ключовим фактором у виборі засобу вважається період використання. Рослини у різний час мають різну чутливість до хімікатів, а також відрізняються реакції на них. Аби не помилитися та не принести шкоду вашому врожаю, варто знати, на якій фазі вносити можливо без негативних наслідків. Для кожної фази речовини суттєво відрізняються, тому важливо звертати увагу.

Існують наступні фази зростання, у які вносять хімічні засоби: 

  • 3-5 сформованих листків.

Даний етап вважається найбільш оптимальним, бо кукурудза поки не вразлива багатьох дешевих діючих речовин. До 5 листа можна не боятися вразити культуру фітотоксичними речовинами, а це значно збільшує асортимент засобів.

  • 6-8 сформованих листків.

У той час проходять процеси формування генеративних органів культури, тому будь-яке хімічне втручання напряму впливає на врожайність. Також більшість хімії використовувати вже не варто, через ризик фітотоксікації. Виключення становлять екземпляри з низькою фітотоксичністю, наприклад Sygenta Елюміс. 

Ступінь зараженості ділянки

При плануванні системи захисту необхідно враховувати, що результати навіть найбільш ефективної хімії знаходяться в сильній залежності до сукупності ґрунтових, гідротермічних, фітоценотичних та технологічних умов. Тому просте одноразове обприскування посівів рідко забезпечує достатній ефект. У переважній більшості випадків їх застосовують в якості елементів технологічних схем, заснованих на поєднанні хімічних та механічних прийомів догляду. 

Особливо це актуально у випадках ділянок де росте багатолітній бур'ян. Для володарів великих господарств найважливіше правильно обрати гербіцид. Після нього поле повинно бути чистим, без будь-якої шкідливої флори. Степінь засміченості та асортимент бур'янів не бувають однаковими. Вони постійно змінюються під впливом різних хімічних речовин. За цими змінами необхідно постійно слідкувати, щоб своєчасно вносити корективи в технологію обробітку. Не менш важливий і постійний контроль за технологією боротьби та забезпечення можливості проведення додаткових обробок у випадку необхідності.

Існують різні класифікації степеней засмічення, проте класична виглядає так:

  • Мінімальне або відсутнє (до 10%). Потребує періодичної уваги, дотримування профілактичних мір, наприклад сівозміни.

  • Середнє (до 15%). Необхідне механічне та хімічне втручання, в іншому випадку врожай отримає серйозні збитки. 

  • Сильне (20%+). Без термінових та ефективних дій є великий ризик втратити весь врожай.

Помітну шкоду бур'ян наносить переважно в тих випадках, коли ґрунт засмічений більш ніж на 8-10%. Також звертайте увагу на видовий склад, залежачий од використаних у попередніх сезонах засобів та рослинності на даній території.

Розмір поля

Масштаб необхідних захисних мір також сильно впливає на підбір препарату. На великій території стануть у нагоді лише комплексні засоби, а вони в свою чергу можуть не підійти у пізні періоди розвитку. 

Володарі величезних господарств мають знати, на що звернути увагу:

  • Норма витрати рідини. Очевидно, більша ділянка потребує для повноцінних захисних мір багато хім. рідини. Підхід справедливий й у зворотну сторону.

  • Швидкість обробки. Середня швидкість в більшості випадків становить приблизно 10-14 кілометрів на годину. Відповідно до цього, щоб пригнітити шкідливу фауну на чималій ділянці, потрібна не лише рідина, а й час. Цей нюанс враховується ще на етапі планування та покупки. 

  • Різноманітність видів. Чим більше гектарів відведено під сівбу, тим багатше різновидів бур'яну можна там зустріти. Особливо актуально це на перетині різних кліматичних зон, де умови усереднені.

Кращі гербіциди для захисту кукурудзи від LNZweb

Інтернет-магазин LNZ знає, як важко зупинитись на чомусь конкретному. На ринку представлено багато товарів вітчизняних та світових брендів різних ліній. Серед цього різноманіття легко загубитися, особливо починаючим агрономам. Аби уникнути цього, LNZweb зробив підбірку препаратів, котрі вже довели свою результативність та користуються популярністю у наших покупців: 

Syngenta Елюміс

Комплексний гербіцид для профілактики та винищування шкідливої рослинності Елюміс має декілька вагомих переваг перед конкурентами:

  • доступна ціна;

  • низький рівень фітотоксичності залишає можливість для пізнього внесення;

  • повноцінне контролювання розповсюдження бур'яну; 

  • захисний вплив на грунт заважає повернутися «старим друзям» впродовж деякого періоду.

DEFENDA Сумаро

Сумаро — нове слово у світі селективних післясходових рідин. Препарат відрізняється декількома суттєвими плюсами:

  • може охоплювати значний діапазон фаз розвитку рослин, зі сходів до появи 6-8 листка;

  • унікальний склад перешкоджає виникненню резистентності до пестицидів сульфонілсечовинної групи;

  • пролонгована дія та перешкода виникненню нових загроз.
    image
    *10 днів після внесення гербіциду Сумаро (мезотріон 480 г/л) в нормі 0,25 л/га + прилипач Супер Мачо 0,1 л/га.

DEFENDA Муссон

Створений за сучасними технологіями, Муссон швидко завоював собі місце на ринку завдяки неперевершеній результативності. Ось деякі його переваги:

  • швидкодія та період дії, досягаючий 6 тижнів;

  • можливо використовувати у різних фазах (3-10 листів);

  • зручно використовувати без допомоги прилипачів.

DEFENDA Примус

Дуже популярний серед українських агрономів, Примус не перший рік показує свою ефективність. Серед багатьох його переваг, варті підкреслення наступні: 

  • пригнічує та знищує всі відомі види дводольних;

  • період застосування — 3-4 листки та до виростання другого міжвузля;

  • діє дуже швидко, повна загибель цілей відбувається через 7-14 днів;

  • швидко розкладається в землі та не шкодить при сівозміні.
    image
    *14 днів назад посіви були оброблені післясходовим гербіцидом Примус (2-етилгексиловий ефір, 2,4 Д-452 г/л + флорасулам 6,3 г/л СЕ), норма внесення — 0,5 л/га

Bayer МайсТер Пауер

Новітня розробка компанії Байер вже зарекомендувала себе надійним помічником у справі захисту від бур’яну. 

  • тотальне контролювання появи шкідливих рослин, не потребуючий сумішей;

  • висока ефективність незалежна від грунту та кліматичних зон;

  • створення «екрану» перешкоджає повторному засміченню землі;

  • тендітна дія на рослинність завдяки ефективному антидоту нового покоління у складі.