Ми працюємо Ми працюємо
Захист ріпаку від бур'янів
1 грудня 2019 року

Захист ріпаку від бур'янів

Однією із найсуттєвіших загроз для ріпаку є бур'ян, котрий у великих кількостях росте на нашій землі. Brassica napus L. — це сильна агрокультура, що успішно бореться зі шкідливими рослинами, проте у деякі періоди, наприклад, початок проросту та друга частина вегетаційного періоду, йому необхідна підтримка. У іншому випадку, може бути ризик втратити до третьої частини врожаю. У цій статті ми маємо ціль допомогти вам, розглянемо, як захистити ріпак від бур’янів восени та навесні, а так само методи для їх пригнічення та найкращі препарати для боротьби із ним.

Осінній захист ріпаку від бур'янів

Інтенсифікація вирощування ярого та озимого ріпака ставить перед агрономами актуальне завдання ефективного захисту. Також потрібен контроль бур'янів в ріпаку, бо хоча він здатний самостійно пригнічувати їх в другу половину вегетації, коли формує значну надземну масу, проте в початковий період зростання, бур'яни, переважно багаторічні, можуть завдати значної шкоди врожаю (до 30%). Таким чином захист ріпаку від бур'янів восени — головний та найважливіший чинник стійкого виробництва різних сортів. У посівах зустрічаються понад 60 видів бур'янів, злакових та дводольних.

Ріпак особливо чутливий до бур'янів в перші 15-25 днів, тому в цей період поле повинно бути абсолютно чистим. Першим кроком при захисті посівів є застосування ґрунтових гербіцидів. Саме вони забезпечують «захисний екран», дозволяючий більш повно розкрити закладений генетичний потенціал, забезпечити хороший заділ для формування майбутнього врожаю. 

Інтегроване захищення культури в інтегрованому або адаптивному землеробстві включає всі агротехнічні заходи, за допомогою яких в наявності можливість знизити забур'яненість полів. Для цього проводять дрібну обробку стерні після збирання попередника. Оранка плугом-передплужником, оптимальна підготовка насіннєвого ложа і пунктирний посів сприяють швидкому сходженню й зменшують кількість шкідників. На конкурентоспроможність в першу чергу впливає культура землеробства (оптимальний термін посіву, якість підготовки насіннєвого ложа, густота продуктивного стеблостою); час появи сходів, бур'янів та їх видовий склад. Щільний за рахунок посіву в оптимальні агротехнічні терміни стеблестой ріпака — основа контролю розповсюдження конкурентів.

Найбільшу шкоду на протязі осені складають багаторічні:

  • пирій повзучий;

Пирій – опис та особливості в Україні - що це таке | Агроэксперт-Трейд

  • осот рожевий;

Як позбутися від осоту, методи боротьби з осотом на городі — Пропозиція

  • полин гіркий;

Як очистити організм за допомогою полину | Волинь 24 - новини Волині та  Луцька

  • кульбаба лікарська;

Кульбаба лікарська | Лікуюча природа

  • берізка польова.

Рослина Березка польова в'юнок польовий. Будова, поширення, біологічна  класифікація | ІАС "Аграрії разом"

Як захистити ріпак від бур'янів навесні

Серед багатьох типів шкідливих рослин, найбільшу загрозу складають однорічні:

  • Ромашкові, серед яких триреберник непахучий.

  • Злакові, наприклад пирій повзучий.

  • Маренові, накштал підмаренник чіпкий.

Захист ріпаку від бур'янів весною необхідний через наведені види шкідливих рослин через конкуренцію у час другої половині періоду вегетації. Дуже відповідальний період вирощування озимого  ріпаку— фаза розвинення після перезимівлі. В цей час рослини потребують не тільки в підгодівлі та «підтримки» макро- та мікроелементами та в надійній протидії шкідникам та хворобам. Через те, наскільки надійним та ефективним будуть міри протидії, залежить подальший розвиток, майбутня врожайність. Адже Brassica napus L. — це агрокультура, що не являється сильною у боротьбі за життєвий простір на деяких етапах, тому недостатній обробіток призводить у більшості випадків до поганого розвитку та низького рівню урожаю.

Спрощення обробітку грунту під озимий ріпак. Частина 1 - Журнал Агроном

Методологічна система підтримки повинна проводитися враховуючи ступінь та характер засміченості конкретної ділянки. Успішна боротьба визначається агротехнічними заходами — правильним розміщенням в сівозміні, якісним проведенням основної та передпосівної підготовки ґрунту, дотриманням технології висівання, а також внесенням добрив. Це створює сприятливі умови для зростання, придушення їм усіх можливих конкурентів на полі, скорочуючи або повністю виключаючи застосування дорогих хімічних способів захисту. Так, при отриманні дружних сходів, нормальному розвиненні розетки листя восени та оптимальному стеблі на час весняного вегетаційного часу, за правилом, не виникає необхідності в застосуванні хімікатів на посівах. Для ефективного опору проти них слід використовувати грунтові гербіциди та дотримуватись заходів обробки землі, правильно вибрати норму висіву. 

Особлива проблема вирощування ярого ріпаку — контролювання падалиці, яка представляє бур'ян, який важко побороти в багатьох випадках. Особливо негативно падалиця позначається на подальшому обробленні під час збору. Вона підвищує густоту стояння, в загущених посівах підвищується небезпека грибних хвороб, стійкість до вилягання знижується. Змішуються різні сорти, погіршується якість насіння, а також ускладнюється прибирання. У сівозміні при вирощуванні цукрових буряків важко боротися із падалицею за допомогою гербіцидів, але цим способом вона легко знищується в зернових. При вирощуванні картоплі внаслідок механічного догляду посадок падалиця проблеми не становить. Профілактична методологія контролювання падалиці складається в дотриманні вимог сівозміни (потенціал падалиці в шестипільному у два рази нижче, ніж трипільною), оптимізації збирання і правильній обробці стерні після збирання.

Які заходи дозволяють контролювати бур'ян

Попереджувальні заходи спрямовані на створення оптимальних умов для проросту та розвитку та перешкоджанню діяльності конкурентів. Оперативні засоби проводяться коли чисельність шкідників перевищує економічні пороги шкодочинності тому передбачає використання хімічних засобів захисту. 

Зменшити засміченість сходів ярого ріпаку можливо підвищивши в цілому підхід до землеробства в господарстві (сівозміни, системи запобіжних винищувальних способів контролювання, т.д.), використовуючи поля з бур'яно очисними попередники (чистий пар), оптимальні дози та строки внесення добрив, кращі терміни, норми сіву. Чітко налагоджена система агротехнічних заходів знижує засміченість посівних.

  • Важливе місце в системі запобіжних заходів займає науково-обґрунтоване чергування культур. Так, найкращим буде сівба ріпаку де раніше росли бобові та зернові. Майте на увазі — грунту потрібна перерва у 4-5 років.

  • Ефективна система обробітку ґрунту. Дрібні грудки на ділянках забезпечують здатність рівномірного розподілу хімічних матеріалів. Потрібно дотримуватись помірно високої вологості, за якої діяльність протруйників досягає максимального ефекту.

  • Передпосівна обробка насіння — практично починати профілактику саме так. 

Необхідні міри протидії 

 

Осінь

Зима

Весна

Літо

Озима 

Запобіжні заходи та застосування гербіцидів для профілактики.

 

-

Підгодовування добривами та хімобробка.

Справляється власноруч, при умові догляду раніше.

Кольза

Профілактика препаратами та дбайливе доглядання під час посіву.

 

-

Насичення мікроелементами землі та ретельне винищення конкуренції.

Самостійно прозростає до етапу збору.

Кращі гербіциди для боротьби з бур'яном на думку експертів LNZ web

Дуже важливо відповідально підійти до вибору препаратів для хімобробки. Під різний спектр умов росту та розвитку в залежності до потреб споживача можуть знадобитися різні засоби. В деяких ситуаціях можна використовуватися суміш декількох, аби боротися та протистояти всім типам бур'яну одразу. Список нижче ілюструє найбільш ефективні серед них.

DEFENDA: 

Клаттер, КЕ

  • Максимально ефективний вкупі з передпосівною обробкою поля.

  • Використовується в перші три дні, що йдуть після посіву.

  • Не впливає на розвиток при дотриманні рекомендованих норм суміші.

  • Обприснуті рослини мають більш розвинену кореневу систему та краще витримують низькі температури.

Дабл Трай

  • Не має фітотоксичності.

  • Зменшує конкуренцію між культурними рослинами та небажаною рослинністю.

  • Скорочує потребу в обробці поля до мінімума.

Харума

  • Знищує якісно не тільки зовнішню, а також підземну частину бур’яну.

  • Підходить для подолання небажаної флори як у випадку, однорічних, так й багаторічних злакових рослин.

  • Під час вегетації може бути застосований без обмежень. 

Блейд

  • Здійснює контроль над більш ніж 40 видів бур’яну. 

  • Надає здатності вибору часу та періоду захисної обробки. 

Syngenta: 

Фюзілад Форте

  • Має швидку дію та оперативно поширюється.

  • Не є фітотоксичним.

  • Підходить для використання на будь-якій фазі росту і дозрівання.

Corteva Agriscience:

Галера Супер

  • Використовується однаково ефективно і весною, та в осінній час.

  • Неперевершено діє на однорічних дводольних та багаторічних коренепаросткових.

Bayer:

Ачіба

  • Не задає сильного впливу на агрокультури.

  • Безпечний при сівозмінному процесі.

  • Хутке проникнення у цілі.