Ми працюємо Ми працюємо
Терміни сівби кукурудзи
10 червня 2021 року

Терміни сівби кукурудзи

Кукурудза – прибуткова культура, яка за умов дотримання строків сівби, сівозміни, а також регулярної обробки засобами захисту, забезпечує аграрію гідний врожай. Як вирахувати оптимальні терміни посіву кукурудзи? Важливо сіяти її не занадто пізно та не занадто рано весною, обов’язково враховувати зональні особливості. Дуже важливими, наприклад, є біологічні особливості гібридів, строки заморозків та їхню тривалість.

Посів кукурудзи: що потрібно знати

Підготовка насіння до посіву

Строки посіву кукурудзи

Посів кукурудзи: що потрібно знати

Посів кукурудзи варто виконувати, коли ґрунт стане достатньо теплим та просушеним, а також здатним витримувати навантаження. Крім часу сівби велике значення має обробіток грунту та дотримання норм висіву. Зауважимо, що остання обчислюється виходячи з густоти стояння рослин на метр квадратний та завжди перевищує бажану густоту.

Щоб визначити норми висіву треба підрахувати:

  • висіяне насіння;

  • пророслі рослини.

Контроль над цим фактором можна здійснювати за допомогою наступних методів:

  • Висіяне насіння підраховується у 10 рядках, вибраних випадково та у різних ділянках поля. При цьому підрахунок в одному рядку виконується на ділянці, довжина якої становить близько 5 метрів.

  • Підрахувати пророслі рослини у 5 довільно вибраних рядах, довжина кожного з яких складає 1,43 м. Потім потрібно вираховувати середнє арифметичне.

Сівба кукурудзи також залежить від ґрунту, адже ця рослина має надзвичайно потужну кореневу систему. Тобто вона потребує гомогенного ґрунтового шару, який забезпечить їй сприятливі умови для розвитку. Тому оптимальним є застосування зяблевого обробітку: це дозволить створити для кукурудзи найкращу фітосанітарну та агрофізичну обстановку. На полях, які були сильно засмічені бур’янами, доцільно застосовувати дискування та оранку.

Підготовка насіння до посіву

Відповідаючи на питання, коли сіяти кукурудзу, зазначимо, що важливо правильно підготувати насіннєвий матеріал. Краще всього придбати посівмат від надійного бренду з хорошими показниками врожайності, оскільки після обробки у заводських умовах, він стає повністю готовим до посівної кампанії.

Як готують зерно кукурудзи до посіву у промислових умовах?

  • калібрують;

  • протруюють інсектицидами або фунгіцидами;

  • обробляють мікро- та макроелеметами, котрі забезпечують нормальний розвиток рослин на ранніх етапах розвитку.

Зауважимо, що якісне насіння має генетичну чистоту не менш, ніж 95%, а лабораторну схожість не менше 92%. При цьому його вологість становить 14 – 13%, а засміченість насінинами інших культур та бур’янів не допускається взагалі.

Якщо ви самостійно протруюєте посівмат кукурудзи, рекомендуємо використовувати якісні засоби, вироблені надійними компаніями:

Назва протравлювача Основні властивості
DEFENDA Латіна, ТН Добре фіксується на поверхні насінин, може суміщатися з  іншими протруйниками.
DEFENDA Метакса Характеризується швидкою системною дією, забезпечить культурі тривалий захисний ефект.
Syngenta Максим® Не має негативного впливу на якість насіння, має високу ефективність проти фузаріозів та інших захворювань, не фітотоксичний.
Bayer Гаучо® Відмінно захищає кореневу систему рослини на всіх етапах розвитку, допомагає проти ґрунтових та наземних шкідників.
Bayer Февер® Покращує якість врожаю кукурудзи, має позитивний вплив на фізіологічні та морфологічні властивості культури.

Строки посіву кукурудзи

Строки посіву кукурудзи – те, що треба ретельно визначати, оскільки безпосередньо впливає на розвиток культури та врожайність. Внаслідок несприятливих природних умов, пов’язаних з холодом та заморозками, молоді рослини гірше розвиваються. Перерахуємо основні недоліки занадто ранньої сівби:

  • Насіння занадто повільно проростає.

  • Сходи з’являються пізно, їхній розвиток дуже слабкий.

  • Захисний ефект від протруювачів майже не відчувається.

  • Коренева система слабко розвивається та майже не поглинає поживні речовини.

З іншого боку, посівна кампанія, яка проведена занадто пізно, теж не буде ефективною. Через теплий ґрунт насіння проростає занадто швидко, тож вегетаційний період використовується недостатньо продуктивно.  А довгий світловий день обумовлює подовження ніжки качана. Також при пізньому посіві суттєво підвищується ризик вилягання культури. Негативно це позначається і на якостях кукурудзи, яка вирощується на силос: знижуються показники крохмальності. Оптимальні строки сівби кукурудзи, час, коли температура ґрунту стабільно досягає 8–10°C, що відповідає часовому проміжку з середини квітня до середини травня.

Сподіваємося, стаття була корисною і цікавою. Зверніть увагу, що придбати якісні гібриди кукурудзи, протруювачі та мінеральні добрива можна у нашому агромагазині. Запрошуємо за покупками, які забезпечують гідні врожаї!