Ми працюємо Ми працюємо
Десиканти, їх відмінність від гербіцидів, використання гліфосату в ролі десиканта.
19 вересня 2022 року

Десиканти, їх відмінність від гербіцидів, використання гліфосату в ролі десиканта.

На даний момент в Україні, як десиканти, дозволені до використання солі гліфосату, дикват і глюфосинат амонію.Їх дія різниться, але підсумковий результат завжди один - рівномірно дозрілий урожай.

Як працює десикант?

Різниця між гербіцидами і десикантами.

Гліфосат як десикант.

Як працює десикант?

Якщо проблема забур’я­не­нос­ті не стоїть надто гостро, а більш нагальною є швидкість і м’якіша дія, то варто розглянути диквати. Препарати на основі дикватів належать до контактних засобів, після потрапляння робочого розчину на рослину відбувається підсушування без впливу на кореневу систему. Дія дикватів набагато швидша, ніж гліфосатів: за сприятливих умов триває лічені дні. Активна речовина швидко поглинається рослиною, перетворюючись на перекис водню, який руйнує стінки мембран клітин. Такий механізм сприяє м’якому засиханню стебел і листя, водночас покращуються якісні характеристики зерна. Окрім достатньо м’якої дії нівелюється і проблема фітотоксичності на наступну культуру — дикват розкладається вже за кілька тижнів. Але є у таких препаратів і мінуси: один з яких це вразливість до опадів - навіть маленький дощ здатний повністю змити діючу речовину з поверхі рослини.

Солі гліфосату є так званими "псевдодесикантами", адже представляють собою гербіцид суцільної дії з системними властивостями. Гліфосат проникає в тканини і разом з соком рослини переміщується до кореня, зупиняючи синтез амінокислот.
Перевагами є:

  • контроль бур’янів; 
  • унеможливлення повторного відростання і продовження вегетації;
  • припинення розвитку деяких патогенів.

Але мінуси також є:

  • залежність від стану рослини (для активного транспорту діючої речовини флоемою, рослина має активно вегетувати і не відчувати стресу); 
  • вплив на схожість насіння (якщо під час обробки воно було недозрілим);
  • тривалий період дії (до 20 днів);
  • вплив температури (за температури нижче 14°С препарат діє повільніше).

Продукти на основі глюфосинату амонію певною мірою можна назвати «природним гербіцидом/десикантом», механізм дії відрізняється від інших тим що "труїть" рослину надлишком аміаку, блокуючи фермент глютамінсинтетазу. Рослина не може хімічно зв'язати цей аміак, після чого утворюється етилен, фотосинтез повністю зупиняється і настає загибель клітин. Такі препарати мають обмежену системність (пересуваються тільки всередині обробленого листя),  характеризуються м'якою дією, мають швидкий період напіврозпаду та не спричиняють розтріскування бобів і стручків, бо ефект десикації максимально наближений до природного. З мінусів можна відмітити вплив температури і вологості повітря на швидкіть десикації, а також варто уникати обробки зволожених дощем або росою рослин.


Різниця між гербіцидами і десикантами

Основна відмінність полягає в тому, що гербіциди в першу чергу застосовуються для того щоб знищити небажану рослинність на тій чи іншій ділянці, і при цьому не зашкодити культурній рослині. Ідея їх застосування "вбити" траву, яка не є врожаєм, або ж простими словами - бур'ян.
Головна мета проведення десикації - це прискорити достигання культури і полегшити збирання врожаю. Дикват, на відміну від гербіцидів (як наприклад гліфосат), впливає лише на ті клітини рослини, з якими безпосередньо взаємодіє. Руйнуючи кутикулу, речовина проходить низку окислень та змін у рослинній клітині, зрештою перетворюючись на перекис водню, мембрани руйнуються, вивільняючи її вміст і таким чином волога безперешкодно випаровується з листка - рослина висихає. 
Обираючи десикант слід звернути увагу на низку факторів: температура, опади, забур'яненість на полі і тд., від цього потрібно буде відштовхуватись і приймати рішення, які препарати використовувати. При плануванні завчасної десикації, значної невирівняності по дозріванню, наявності значного забур’янення багаторічними кореневищними або коренепаростоквими бур’янами краще буде використати солі гліфосатів. А для швидкого досушування посівів, доналиву зерна або у випадку незначного засмічення поля однорічними бур'янами ефективніше буде застосувати препарати на основі дикватів.

 

Гліфосат як десикант

Куди не глянь, та що не вигадуй, але без гліфосатів в сучасному сільському господарстві ніяк не обійтись. Не винятком є і десикація, де ці пестициди не тільки підсушують культуру, доводячи зерно до необхідних кондицій, а також працюють за своїм головним призначенням - контролем бур'янів.
На сьогоднішній день на ринку представлено багато препаратів на основі ізопропіламінної, калійної та амонійної солі гліфосату.
Обираючи гліфосат в ролі десиканту, насамперед треба урахувати, що солі чинять системну дію на рослину - як на надземну так і на кореневу її частину. З тим природний процес дозрівання пришвидшується, але є і нюанси які слід враховувати, що сам процес дозрівання триває більше часу, як наприклад за застосування препаратів на основі диквату. Коли ще й погода складеться не на вашу користь, то процес дозрівання може розтягнутися до 20 днів. Також треба враховувати можливий фітотоксичний вплив на наступну культуру в сівозміні. Ще один немало важливий нюанс це насіннєві посіви, потрапляючи в зерно препарат може вплинути на його якість, тому при використанні критично важливо дотримуватися всіх регламентів.
Однак переваги десикації солями гліфосату також беззаперечні - насамперед це швидке проникнення в рослину (через півгодини після внесення він поглинається на 90%) та пряма гербіцидна дія. Власне такий гербіцидний ефект на пізні хвилі засміченості часто і спонукає їх до використання.