Ми працюємо Ми працюємо
Рекомендації щодо препаратів для фумігації складів
9 квітня 2020 року

Рекомендації щодо препаратів для фумігації складів

Фумігація складських приміщень — дуже важлива частина процесу зберігання культур. Щороку безліч різноманітних шкідників пошкоджують та поїдають зернову продукцію прямо на складах. Це спричиняє величезні збитки, втрати можуть складати аж до 30%! Окрім цього сильно знижуються фуражні, харчові та посівні якості, що знецінює зерно ще більше. Для запобігання таких проблем сучасні аграрії звикли покладатися на засоби фумігації, які ефективно та швидко допомагають позбутися загрози зерновим. 

Зміст:

Коли проводять фумігацію

Складське приміщення — місце особливо схильне до появи комах. Справа тут в температурному режимі, рівні вологості, в зберіганні продукції. Саме тому вважається настільки важливим проведення у приміщеннях планової обробки. 

Проте буває так, що комахи та інфекції вже вразили ваші зернові. Для подолання цієї проблеми використовуються інші препарати та підходи до обробки, тому слід розглянути кожен підхід окремо:

Планова обробка приміщення

Нерідко власники складів проводять планову фумігацію без виявленої загрози. Вона дозволяє уникнути появи таких проблем: перешкоджає появі цвілі, не дає проникнути на склад комахам та гризунам, зберігає продукцію в цілісності. Профілактичні заходи проводяться перед розміщенням зернових продуктів та повністю знезаражують кімнату. Такий підхід повністю виправдовує себе, бо профілактика дозволяє не турбувати себе постійною перевіркою стану врожаю.

Фумігація при наявності шкідників

Обробка здійснюється при наявності комах чи мікроорганізмів. Методики для боротьби в даному випадку вельми різноманітні, однак якщо захід проводять професіонали, він одразу дає позитивний ефект та надійно позбавляє від присутності небажаних "гостей". Більш того, захисний ефект триватиме впродовж кількох місяців, перешкоджаючи поверненню “старих друзів”.

Як проводиться фумігація

Об'ємне зберігання зернових забезпечує ідеальні умови для розмноження паразитів. В результаті ви ризикуєте втратити весь запас сировини до останньої зернини. Особливо, якщо мова йде про хвороботворні мікроорганізми, які поширюються дуже швидко. Зараження часто важко виявити на ранніх стадіях, коли дуже низька концентрація ссавців. Навіть одна комаха на кожен кілограм пшениці свідчить про те, що врожай все ще може містити десятки тисяч.

Газація ефективно позбавляє од проблеми на ранній стадії циклу, усуваючи жуків та зупиняючи процес зараження. Технологія далеко не нова. Її успішно застосовували ще десятки років тому. Препарати поступово удосконалюються, стають більш дієвими та безпечними для людського здоров'я.

Деталі процесу обробки приміщень для зберігання напряму залежать від кількох факторів, визначаючих тип необхідних мір захисту. До таких факторів належать:

  • продукція, котра зберігається на складі;

  • кількість необхідної речовини для безпечного використання;

  • особливості інтер'єру.

Після ретельного огляду та визначення правильного підходу, потрібно поетапно провести процедуру. Існують наступні загальноприйняті етапи:

  • Очищення складу од зерна, або покриття його захисною плівкою. Таким чином захищається продукція, через відсутність контакту із активними речовинами.

  • Проведення: закладка фуміганта та дотримання експозиції (тривалість роботи діючої речовини).

  • Дегазація — процес видалення залишків фумігантів шляхом тривалого провітрювання.

Для наглядності процесу наведемо приклад:

Класична газація полягає в повільному впливі препарату на сировину. Зерно спочатку покривають захисною пластиковою плівкою, потім газу дозволяють проникати крізь товар протягом 14-28 днів (точна тривалість залежить визначається температурою). Вмирають дорослі шкідники та їхні яйця. 

Деякі підприємці замислюються про те, чи можна обійтися без використання хімікатів? На сьогоднішній день будь-який інший спосіб не принесе очікуваного результату. Обробка паром є найефективнішим методом боротьби. Вчені підрахували: якщо взагалі не використовувати хімічний метод, то населення світу може втратити до 50% агропродукції!

Переваги та недоліки фумігації

Ні для кого не може бути секретом —  продукція у складських приміщеннях постійно знаходиться під загрозою різноманітних небезпек. Саме тому виник попит на профілактичні дії для позбавлення шкідників та інфекцій. Та й не дивно, бо використання фумігантів має наступні плюси:

  • Завдяки великій кількості препаратів та технологій їх розпилення вдається провести обробку по всьому об'єму складу, в тому числі в важкодоступних місцях. Більшість хімікатів починають діяти через деякий час після контакту із киснем, інколи бувають виключення.   

  • Процедура позбавляється не тільки різнорідних кліщів, а також хвороб, загрожуючих зернопродуктам. Існують екземпляри широкого спектру дії, які впливають на багато різних видів одночасно, знищуючи будь-яку загрозу.

  • Захисний ефект зберігається впродовж декількох місяців. Це основна причина, чому багато фермерів надають перевагу плановій обробці. Регулярна та своєчасна обробка сильно знижує вірогідність появи.

Як можна побачити, плюсів чимало. Проте у будь-якій бочці меду прихована ложка дьогтю. У цієї процедури існує наступний ряд недоліків:

  • Самі по собі хімічні речовини бувають небезпечні, вони погано впливають на здоров'я людини при прямому контакті. Для правильного проведення заходу, потрібні специфічні знання та протихімічний індивідуальний захист. Ліпше за все доручити це завдання професіоналам, які мають справу із хімікатами щодня. 

  • Кожен хім.продукт, який використовується при процедурі, має певну ступінь небезпеки для різного роду шкідливих грибків, гризунів та мікроорганізмів. Тому хімія підбирається індивідуально, виходячи з його характеристик. Неправильний підбір фумігантів призводить до зниження ефективності обробки та до псування продукції, яке незмінно спричинить збитки.

  • Деякі хімікати можуть руйнівно впливати на різні сплави металів. Такі з'єднання не можна використовувати на складі для електроніки та будь-якого іншого електричного обладнання. Всі ці нюанси повинні враховувати фахівці, котрі займаються фумігацією різних об'єктів.

  • Загибель цілей відбувається під впливом аерозолів та газів. Після цієї процедури складське приміщення вимагає дегазації, або вивітрювання, протягом декількох діб. Час, який займає дегазація, встановлюється рівнем зараженості, яке в свою чергу визначається особливими індикаторами. Процедура доволі тривала, тому власноруч її проводити складно.

Але у сумі всіх плюсів та мінусів підходу, результат є позитивним. Фумігація — найбільш ефективний тип захисту. Не існує жодного методу чи засобу, виказуючих більші результати.

Кращі засоби фумігації від LNZweb

Тим хто шукає найкращі препарати фумігації складів, LNZ радить звернути увагу на продукцію торгових марок Sygenta та DEFENDA. Представники цих брендів показали свою ефективність на практиці, та залишили клієнтів задоволеними результатом. Крім того, магазин реалізує товари за демократичною ціною, не створюючи зайвих націнок.

Серед багатьох товарів, найбільш вдалим вибором засобу на думку магазину є:

Sygenta Актеллік

Інсектицид Актеллік вже не один рік користується заслуженою популярністю серед аграріїв. Не дивно, адже він швидко та результативно знищує широкий спектр цілей. Більш того, завдяки фумігантній та трансламінарній властивостям інсектицид також вбиває жуків, ховаючихся в зернятках та їх потомство. Даний інсектицид є найбільш безпечним фосфорорганічним препаратом для довкілля та людей. Акарицидні властивості хімікату також стримують розвиток різного роду кліщів, тому стануть в нагоді володарям приміщень з високою вологістю. Адже саме у таких кліщі почувають себе максимально комфортно. 

DEFENDA Фумігант

Системний засіб компанії DEFENDA зарекомендував себе дієвим рішенням проблеми комах. Він з високою ефективністю знезаражує будь-які продукти та матеріали. Завдяки високій біологічній активності та швидкій проникаючій здатності, хімікат дієво протистоїть шкідникам у самих різних умовах. Серед багатьох типів сховищ, де фумігант покаже свою максимальну силу слід виділити:

  • склади будь-якого типу;

  • контейнери;

  • трюми кораблів;

  • силосні елеватори;

  • силососховища;

  • вагони та причепи.