Ми працюємо Ми працюємо
 Хвороби кукурудзи - захист та заходи боротьби
19 березня 2020 року

Хвороби кукурудзи - захист та заходи боротьби

Численні неінфекційні, вірусні, бактеріальні хвороби кукурудзи та бур'яни призводять до значного зниження якості, суттєвих недоборів, а подекуди й втрат врожаю до 30-50%. Саме тому, аграріям важливо знати, як діагностувати, лікувати та захистити свої посіви. Комплексний захист кукурудзи від хвороб включає агротехнічні заходи та використання високоефективних сучасних препаратів. Вони дозволять уникнути таких збитків та підтримувати врожайність на стабільно високому рівні. 

Основні хвороби кукурудзи

Хвороби кукурудзи: шкодочинність, небезпека, можливості та заходи ...

Кожного сезону посіви однієї з основних агрокультур України пошкоджуються інфекційними збудниками, які можна розділити на дві великі групи:

  1. Зернові. Загнивання зерна й спричинене ним захворювання молодих сходів призводить до зрідження посівів.  Особливо сильно розповсюджуються за умов низьких температур, коли швидкість проростання та вегетації значно знижується. Патогенні мікроорганізми можуть зберігатися в землі й жити на сходах, тому за несприятливих для нормального зростання умов вражаються корені молодої рослини, а подекуди сім’я пошкоджується ще до проростання. 
  2. Листкові. Завдають найбільших втрат у випадку, коли вражають листя до моменту викидання приймочок та одразу після нього, адже у цьому випадку врожайність іноді зменшується вдвічі. Якщо значне ураження спостерігається вже після нагромадження у качанах максимальної кількості сухої речовини, на врожай воно майже не впливає.

Хвороби зерна та сходів кукурудзи

У більшості випадків зерна та сходи вражають грибки, які за високої вологості та знижених температур розвиваються досить швидко. Найпоширеніші хвороби зерна кукурудзи: 

  • Пеніцильоз. Викликається різними видами грибкових збудників родини Penicilliym що знаходяться у землі. Загнивання насіння починається ще до появи сходів, воно покривається нальотом білого, або зеленуватого відтінку. При неповному пошкодженні сходи проростають, але слабкими, з хворобливим виглядом. Вони ростуть повільніше, часто жовтіють та гинуть ще до того, як на них з'являється третій листок, або ж розвиваються низькорослими та непродуктивними. Оселяючись на насінні, гриби роду пеніцила пошкоджують його, порушуючи процес живлення, а при наявності токсинів отруюють їх. Масовий розвиток патогенів спостерігається за фізіологічної слабкості посівного матеріалу, особливо у роки з зниженими весняними температурами, оскільки у цьому випадку токсичність грибів збільшується з одночасним зниженням здатності рослин чинити опір патогенам. Широке розповсюдження патогену також  спостерігається у разі: глибокого загортання посівного матеріалу, появі на ньому тріщин та ушкодженні дротяниками. 
  • Фузаріоз. Викликається грибками роду Fusarium. На поверхні проростаючих зернівок утворюється рожевий або білий наліт, через який паросток буріє і відмирає. При виживанні коренева система стає неповноцінною, сповільнюється її ріст, спостерігається засихання, та вилягання. Збудники зберігаються на неприбраних рештках, насінні та в грунті. Швидко розмножуються за низьких температур, підвищеної вологості та за високої кислотності грунту. Чим більша глибина загортання, тим вища ймовірність ураження, оскільки на значній глибині гірші умови аерації. Якщо посівний матеріал закладено на малу глибину проростання погіршується через пересихання верхнього шару грунту. Ураження можливе за підвищеної густоти стояння посівів. Фузаріоз здатний знижувати схожість на 15-40%. За сприятливих для її розвитку умов із тривалим періодом вологої та прохолодної погоди розріджує посіви вдвічі, а подекуди навіть на 70%.

Протруйники для захисту зерна кукурудзи

Для захисту посівного матеріалу від патогенних мікроорганізмів використовуються сучасні ефективні протруйники, а саме:

  • Арес. Препарат системної лікувально-захисної фунгіцидної дією, ефективний проти комплексу захворювань навіть в складних умовах. Захисна дія триває до 45 діб. Оброблений посівний матеріал зберігає схожість і на наступний після протруювання сезон. Використовується для обробки посівного зерна на насіннєвих заводах з дозуванням 0,3-0,5 л/т.
  • Фуксія. Фунгіцидний протруювач локально-контактної дії, ефективно знищує широкий спектр патогенів на поверхні та всередині насіння. Розповсюджується в грунті, забезпечуючи тривалий захист на ранніх етапах вегетації. Обробка проводиться по попередньо очищеному насінню з дотриманням витратної норми 1,0-1,5 л/т засобу.

Фунгіцидні протруйники можуть використовуватися одночасно з інсектицидами у бакових сумішах за проведення попереднього тестового змішування.

Хвороби листя та качанів кукурудзи

Листкові хвороби кукурудзи здатна призвести до значного зниження врожайності. Залежно від регіону посіви можуть вражатися наступними захворюваннями:

  • Гельмінтоспоріоз. Розповсюджений по всій країні, особливо у західних регіонах. Перші ознаки з'являються на нижніх листках у вигляді білуватих та буро-коричневих плям еліпсоподібної форми, мають червону окантовку. Часто такі плями зливаються та розповсюджуються на верхнє листя, на нижньому боці якого формується характерний наліт колоніального спороношення оливкового відтінку. Розповсюджується через рослинні рештки та призводить до передчасного відмирання листя, зниження асиміляційної поверхні та недобору врожаю, особливо при пізньому посіві. 

Гельмінтоспоріоз листя кукурудзи ( Helmiпthospoгium tuгcicum Pass ...

  • Стеблові та кореневі гнилі. Проявляються загниванням нижньої частини стебла та паростків. Вони буріють, починають підсихати та відмирають, призводячи до вилягання. Виділяють фузаріозну (поширена повсюдно), гельмінтоспоріозну, вугільну, сіру та білу, пеніцильозну, бактеріальну та змішані гнилі. Найбільше розповсюдження відзначається в ослаблених погодними стресами насадженнях у початковому та кінцевому вегетаційному періоді. 
  • Диплодіоз (суха гниль). Розповсюджується всередині стебла та вражає нижню частину качана. Ознаки Диплодіозу можна побачити лише розірвавши обгортку (по наявності між зернами внизу кочана білого міцелю) або відриванню качанів (за сильного ураження). Патоген виділяє диплодієві мікотоксини шкідливі для худоби, тому небезпечний для культури, яка вирощується на силос. Розповсюджується через рослинні рештки.

Диплодіоз кукурудзи (гниль суха кукурудзи ) - ознаки та заходи ...

  • Пухирчаста сажка. Проявляється появою характерного здуття на листках, стеблах, качанах, волоті. На початку розвитку пухирчасної сажки здуття мають невеликий розмір та світло-зелене забарвлення, а згодом розростаються, перетворюючись у великі пухлини — гали, наповнені сіро-білим слизом, який поступово перетворюється у чорні теліоспори, що зберігають життєдіяльність протягом 4-х років. Джерелом інфікування є заражене насіння, причому за різких перепадів вологості розповсюдження грибка пришвидшується. Шкодочинність полягає у виляганні молодих рослин, неплідності качанів та недоборі врожаю.

Стаття - Страшний ворог пухирчаста сажка кукурудзи. Ознаки ...

  • Летюча сажка. Розповсюджена здебільшого в зоні Степу та Лісостепу, може вражати одночасно до 8% посівів проявляється повним руйнуванням качанів. Вони набувають чорного кольору, перетворюючись на спорову масу, яка сильно порошить при будь-якому дотику. Розповсюджується через грунт та інфіковане насіння, вражаючи вегетативні та генеративні клітини рослини та призводячи до значних втрат врожаю. 

Стаття - Що таке захворювання летюча сажка кукурудзи. Ознаки і ...

  • Фузаріоз. Можна розпізнати по наявності характерних рожевих осередків нальоту, які призводять до руйнування качана. В порушених зернівках формується щільний шар плісняви. Фузаріоз активно розвивається у стадії молочної стиглості за вологої погоди та передається через рослинні рештки, посадковий матеріал та грунт. 

Стаття - Що таке фузаріоз кукурудзи. Ознаки і наслідки ...

  • Червона гниль качанів. Уражене насіння стає червоним, крихким, у ньому з'являються пустоти заселені грибницею. Пошкодження відбувається в період достигання на верхівці качана, поступово нальотом вкривається весь початок. Обгортки прилипають одна до одної та червоніють, за рахунок чого червону гниль досить легко розпізнати. Поширюється через рослинні кукурудзяні рештки та посівний матеріал. 
  • Нігроспороз. Розповсюджений в південних регіонах, активно розвивається у період достигання, особливо у вологу теплу погоду, цьому також сприяють пізні строки сівби. Захворілі рослини мають недорозвинені початки з сіруватим щуплим зерном, яке сильно осипається. В початки інфекція проникає із зовнішнього середовища. 
  • Сіра гниль. Розвивається на качані у періоді воскової стиглості та діагностується за наявності у верхній частині качана густого, плівкоподібного нальоту сіруватого відтінку. При ранньому ураженні призводить до недорозвиненості початків та зернового пліснявіння. 

Стаття - Біла гниль кукурудзи. Основні ознаки захворювання, шкода ...

  • Бактеріоз качана.Викликається бактерією, перенощиком якої є злаковий клопик. Вражає зернівки та діагностується за появою на них невеликих (до 3 мм) плям сірого кольору, що поступово змінюють забарвлення на жовте. Заражене зерно стає непридатним для посіву. Поширюється через грунт.

Хвороби кукурудзи (закінчення)" заблокирована Хвороби кукурудзи ...

  • Бактеріальне в'янення. Карантинна хвороба яка проявляється в'яненням, яке поступово розповсюджується на всю рослину, призводячи до його відмирання, причому загибла рослина часто залишається зеленою. Вражає листки, стебла, особливо в періоди швидкого росту. Симптомом зараження також є водяниста гниль в центральній частині стебла, втрата пружності зеленої маси та розвиток у рослин повітряних коренів, спричиняючи втрати врожаю 50% і більше. 
  • Вірусні хвороби кукурудзи. Вірусні збудники порушують метаболічні процеси у рослинах призводячи до патологій їх розвитку: відставання росту, карликовості, зниження продуктивності. Недобір врожаю через віруси може складати до 55%, причому до вірусів сприйнятливі навіть сучасні гібриди, які до того ж стають сприйнятливими до пошкоджень.
  • Бактеріальні стеблові гнилі. Бактеріальні гнилі зустрічаються в усіх регіонах та здебільшого поширені на півдні, викликають мацерацію та неприємний запах пошкоджених тканин, в деяких випадках побуріння. Зазвичай проявляється перед викиданням волоті у верхній частині стебла великими кремовими плямами які мають темні контури. Викликає всихання верхівки та пожовтіння середнього листя. Поступово всихає вся рослина, а середина її стебла перетворюється на гниючу масу. 

Фунгіцидний захист кукурудзи

Для захисту кукурудзи від захворювань, а також лікування посівів застосовують сучасні ефективні фунгіциди. Вони пригнічують ріст та розвиток грибкових збудників, сприяють підвищенню врожайності та застосовуються шляхом обприскування посівів у вегетаційному періоді. 

Найкращими препаратами вважаються:

  • Фунгіцид Амістар Екстра Syngenta. Засіб має виражену профілактичну дію проти широкого спектру хвороб, подовжує вегетаційний період та підвищує врожайність. Має високу фотостабільність та захищає посіви протягом тривалого періоду. Найкращі результати досягаються при використанні у профілактичних цілях або на початкових стадіях розвитку хвороби. Рекомендовано проводити дві обробки із дозуванням 0,5-0.75 л/га.
  • Фунгіцид Аканто Плюс Corteva Agriscience. Ефективний фунгіцид з одразу двома діючими речовинами має виражений фізіологічний ефект та відповідає найвищим умовам. Збільшує врожайність та якість зерна, забезпечує ріст та розвиток культури, підвищуючи її стійкість до стресових умов. Рекомендований до використання у вегетаційному періоді двічі, з дотриманням норми 0,75-1,0 л/га.
  • Фунгіцид Коронет Bayer. Високоефективний двокомпонентний фунгіцид активний проти патогенних мікроорганізмів у різних фазах розвитку. Забезпечує тривалий контроль фітохвороб та здійснює активну профілактично-лікувальну дію. Має гнучкий період внесення і може застосовуватись у періоди появи суцвіть та цвітіння. Витратна норма 0,6-0,8 л/га. Рекомендована кількість обробок — 2. 
  • Фунгіцид Ретенго BASF. Препарат с трансламінарним механізмом дії ефективний проти широкого спектру хвороб  та значно підвищує урожайність культури та якість зерна, в тому числі за несприятливих погодних умов, а також полегшує збір врожаю. Може застосовуватися одноразово в фазі 8-10 листків або у період викидання волоті, або дворазово в обох вказаних фазах. Витратна норма 0,5 л/га.
  • Фунгіцид Абакус BASF. Сучасний двокомпонентний засіб забезпечує тривалий та ефективний контроль захворювань та має виражену профілактичну і терапевтичну дію. Збільшує врожайність культури, якість зерна, та підвищує стійкість рослин до стресу під час вегетації, а також сприяє засвоєнню азоту з грунту та підкормок. Застосовується однократно у фазі 8-10 листків або під час викидання волості із дозуванням 1,5-1,75 л/га, або двічі — у обох вказаних стадіях з дотриманням витратної норми 1,5 л/га.

Агротехнічні заходи захисту кукурудзи 

Дієвий контроль захворювань потребує комплексного підходу з використанням пестицидів і певних агротехнічних заходів, а саме:

  • Дотримання правил сівозміни. 
  • Дотримання оптимальних строків посіву та глибини загортання насіння. Надто ранній та глибокий висів посилює сприйнятливість культури до хвороб. Оптимальна температура для посіву 9-12°С, глибина загортання, залежить від механічного складу грунту та складає 4-8 см. 
  • Заорювання рослинних решток. Збудники можуть зимувати у залишках попередника. 
  • Використання якісних районованих гібридів стійких до патогенів та шкідників, протруювання інсектицидними та фунгіцидними протруйниками. 
  • Регулярний моніторинг ділянок для своєчасного виявлення ознак захворювання. 
  • Закупівля посівного матеріалу перевірених виробників для виключення бактеріального інфікування.