Ми працюємо Ми працюємо
Коли сіяти яру пшеницю
4 серпня 2021 року

Коли сіяти яру пшеницю

Яра пшениця — важлива сільськогосподарська культура, яка в процесі росту з ранньої весни до осені проходить повний вегетаційний цикл та дає щедрий урожай. Вона чудово переносить весняні заморозки та відрізняється стійкістю до вилягання, тому площі, що засіваються ярою пшеницею, щорічно збільшуються. Зерно, яке отримують з м'яких і твердих сортів, використовують для виготовлення хліба, кондитерської випічки, крупи, макаронних виробів, інших продуктів харчування.

Яра пшениця може вирощуватися за такими самими технологіями, як і озимі сорти. Вона вимоглива до родючості ґрунту, тому при вирощуванні застосовують 3 основні способи внесення добрив: під оранку, при посіві в рядки та підживлення рослин у фазі кущення і наливання зерна для підвищення врожайності. Ми розглянемо основні особливості вирощування культури в Україні.

Кращі попередники для ярої пшениці

Припосівна підготовка ґрунту

Оптимальні строки посіву ярої пшениці

Норма висіву ярої пшениці на 1 га

Підживлення ярої пшениці

Захист посівів від шкідників

Кращі попередники для ярої пшениці

Для вирощування ярої пшениці в Україні придатні всі зони землеробства, крім гірських районів Карпат. Найкращим вважається багатий поживними речовинами, зволожений та чистий від бур'янів ґрунт з дрібною грудкуватою структурою. Культура висуває високі вимоги до дотримання сівозміни. Кращий попередник для ярої пшениці — добре удобрений просапний ріпак, а також:

  • бобові;

  • кормові та цукрові буряки;

  • пізні сорти картоплі;

  • баштанні;

  • льон;

  • гречка;

  • кукурудза на силос і зерно;

  • чисті пари.

Важливо! Не варто сіяти яру пшеницю після інших зернових, крім вівса, оскільки це сприятиме накопиченню шкідників та поширенню загальних хвороб. Крім того, рослини погано реагують на повторне вирощування на одному і тому ж полі, а також після культур, що висушують ґрунт (суданки, сорго, соняшника, люцерни).

Припосівна підготовка ґрунту

В Україні все частіше застосовується інтенсивна технологія вирощування ярої пшениці, яка вимагає проведення ретельної припосівної обробки ґрунту. Тому перед висівом необхідно:

  1. Восени очистити поле після попередника. Для цього після колосових лущать землю дисковими плугами у двох напрямках на глибину 6 – 8 см, після соняшнику і кукурудзи — важкими боронами на глибину 10 – 12 см. 

  2. Через 2 – 3 тижні, коли бур'яни знову проростуть, виконати повторну оранку на глибину 8 – 12 см. Рання обробка ґрунту в серпні та вересні дозволяє збільшити урожай пшениці на 10 – 15 %.

  3. Восени після внесення добрив землю треба орати на глибину до 20 см за допомогою плугів для оранки під зернові. Осіння глибока оранка зябу сприяє накопиченню вологи в ґрунті, дозволяє почати посів ярої пшениці у ранні терміни та забезпечує суттєве збільшення урожаю. 

Ранньої весни, після того, як настане період фізичної стиглості поверхневого шару, виконують боронування човниковим або діагонально-перехресним способом. Безпосередньо перед посівом проводять додаткову культивацію на стандартну глибину посівного ложа 4,5 – 5,5 см. У посушливих регіонах допускається розпушування на глибину до 7 см, однак при цьому відсоток схожості насіння знижується.

Оптимальні строки посіву ярої пшениці

Біологія ярої пшениці відрізняється від озимої та має свої особливості:

  • слабкий розвиток рослин в перші 2 тижні після появи сходів;

  • низьку продуктивну кущистість і слабко розвинену кореневу систему;

  • короткий період вегетації від 80 до 120 днів;

  • високу вимогливість до вологості ґрунту;

  • низьку конкурентоспроможність щодо пророслих бур'янів.

Важливим етапом у розвитку рослин є процес утворення вторинних коренів з вузлів кущіння. Вони необхідні для отримання високих урожаїв, оскільки зародкові корінці не забезпечують сходи достатньою кількістю вологи. Тому сіяти яру пшеницю треба в максимально ранні та стислі терміни. При запізненні з посівними роботами втрати врожаю можуть скласти до 0,7 ц/га.

Сівбу починають, коли температура посівного шару досягає +2 – 3 °C. Роботи слід провести впродовж першого тижня після фізичного дозрівання ґрунту, щоб краще використати накопичену в землі вологу та забезпечити швидке зростання рослин з метою пригнічення бур'янів. 

Норма висіву ярої пшениці на 1 га

Важливо! При проведенні сівби потрібно розуміти, що завищені норми висіву не підвищують урожайність ярої пшениці, а призводять до зайвої витрати зерна, збільшують ризики вилягання, ураження шкідниками та хворобами, а занижені є причиною пізнього кущіння і нерівномірного дозрівання врожаю.

При визначенні норми висіву ярої пшениці слід враховувати:

  • сорт — для крупноколосних видів та таких, що погано кущаться, збільшують норму висіву;

  • оптимальну густоту продуктивного стеблостою; 

  • якість насіння — розмір зерна, схожість, енергію проростання, особливості протруювання;

  • терміни посіву — при запізненні з посівною норму слід збільшити;

  • обробку ґрунту та вміст вологи — при недостатній вологості посівного ложа проводять дискування, а норму висіву збільшують;

  • внесення добрив — при недостатньому вмісті поживних елементів у ґрунті норму висіву, не варто збільшувати, оскільки колос вийде коротшим, а зерно дрібним.

Оптимальні норми висіву для найбільш пристосованих сортів ярої пшениці на удобреному агрофоні представлені в таблиці: 

    Регіон вирощування

Норма висіву, млн шт./га

      Полісся

    5,5 – 6,0

      Лісостепи

    5,0 – 5,5

      Степи

    4,5 – 5,0

Підживлення ярої пшениці

Вирощування ярої пшениці потребує родючого ґрунту та своєчасного внесення мінеральних та органічних добрив. На добре удобрених полях рослини формують потужну кореневу систему, економніше витрачають вологу, завдяки чому краще переносять посуху. Рослини добре відгукуються на органіку, внесену під попередню культуру. Дозування мінеральних добрив визначається з урахуванням сорту, складу ґрунту, кліматичних умов. Внесення відбувається різними способами:

  1. Основний. До нього відносяться органічні добрива: гній, торф, мул, компост та інші. Їх внесення сприяє підвищенню врожайності до 30 – 35 %. Мінеральні фосфорні та калійні вносяться під культивацію землі восени, а азотні — ранньою весною при оранці зябу.

  2. Рядковий. Добрива вносяться в рядки на додаток до основних під час посівних робіт. Це забезпечує рослини необхідними поживними речовинами протягом усього вегетаційного періоду. Найчастіше використовують суперфосфат або комплексні добрива: амофос, нітрофоску, діамофос, інші.

  3. Підживлення. Застосовується як додаткове живлення до основного добрива в регіонах з достатньою вологістю, а також у випадках, коли добрива не вносилися до посіву. Найчастіше проводиться підживлення азотними добривами в фазі кущення пшениці.

Застосування таких мікроелементів як бор, магній, молібден, мідь, марганець та інших найбільш ефективне в період швидкого зростання пшениці ранньої весни.

Захист посівів від шкідників

Усі сорти ярої пшениці характеризуються повільним зростанням і слабким кущінням на початку вегетації, тому загальні рекомендації по догляду за посівами передбачають:

  • Своєчасне лущення стерні з глибокою зяблевою оранкою для знищення хлібних жуків та інших шкідників.

  • Використання фосфорно-калійних добрив для підвищення стійкості рослин до кореневої гнилі, стеблової, бурої листкової, жовтої іржі, борошнистої роси та інших хвороб.

  • Чергування культур у сівозміні для відновлення родючості ґрунту. Найкраща сівозміна після ярої пшениці — висівання широколистих, бобових та інших культур із різних сімейств.

  • Використання ЗЗР для контролю над поширенням шкідників, хвороб і бур'янів.

Сьогодні неможливо уявити розвиток сільського господарства без використання ЗЗР. При вирощуванні ярої пшениці рекомендується використовувати:

  • DEFENDA Фуксія, ТН — використовується для захисту рослин від широкого спектра хвороб. Швидко знищує інфекцію на поверхні та всередині насіння, не впливає на енергію проростання та розвиток сходів. Норма витрати для пшениці становить 1,5 – 2,0 л/га, обробка зерна проводитися на насіннєвих заводах.

  • DEFENDA Шериф — застосовується для контролю широкого спектра дводольних бур'янів в посівах зернових. Найбільша ефективність досягається при обприскуванні сходів від фази 2 – 3 листків до формування прапорцевого листка. Протягом сезону проводиться 1 обробка, норма витрати для ярої пшениці становить 0,015 кг/га.

  • DEFENDA Аксакал — застосовується для знищення однорічних дводольних бур'янів, стійких до дії 2,4-Д. Сумісний з добривами та іншими ЗЗР. Сходи обприскують 1 раз у фазі від 2 – 3 листків до появи прапорцевого листка. Норма витрати становить 0,02 – 0,03 кг/га.

  • DEFENDA Примус — активний відносно великої кількості однорічних та дводольних бур'янів. Сумісний з регуляторами росту, ЗЗР та азотними добривами. Обприскування проводять 1 раз від початку кущення до появи другого міжвузля. Норма витрати — 0,3 – 0,5 л/га.

  • DEFENDA Дот — чинить превентивну та лікувальну дію, зупиняє розповсюдження та розвиток грибів. Сумісний з великою кількістю пестицидів. Залежно від виду та тяжкості хвороби може застосовуватись 2 рази за сезон. Норма витрати складає 0,4 – 0,5 л/га.

  • Syngenta Дербі ™ 175 — контролює більшість дводольних бур'янів, в тому числі підмаренника чіпкого. Не має обмежень для культур сівозміни, сумісний з більшістю пестицидів та фунгіцидів. Норма витрати препарату складає 0,05 – 0,07 л/га.