Ми працюємо Ми працюємо
Вовчок соняшниковий
9 червня 2021 року

Вовчок соняшниковий

Вовчок соняшниковий (наукова назва Orobanche cumana) – паразитична рослина, яка у якості господаря використовує соняшник, живлячись його кореневими виділеннями. З насінини формується гаусторій, приєднується до кореня і починає паразитувати. Він постійно мутує, адаптується до появи нових гібридів. Сьогодні це серйозна загроза для посівів по всій Україні, оскільки при значному ураженні втрачається урожай.

Як виглядає вовчок соняшниковий та його характеристики

Ця паразитична рослина має наступну будову:

  • Стебло. Пряме, без розгалужень, висотою 10-50 см із характерним потовщенням біля основи. Структура борошнисто-золотиста, у рідких випадках з бурими лусочками, виконуючими роль рудиментарного листя.

  • Суцвіття. Квітки формуються у пазухах лусочок, збираючись у суцвіття циліндричної форми. Їх трубчастий віночок білуватий біля основи із фіолетово блакитним відгином.

  • Коріння. Гаусторії – присоски, якими паразит підкріплюється на рослину господаря. 

  • Плоди. Коробочки неправильної форми із дрібним насінням, довжиною до 10 мм.

Поширюється шляхом перенесення насіння вітром на значні відстані. Максимальна плодючість становить 60 – 100 тис. насінини, які зберігаються у грунті протягом 6 – 10 років. 

Глибина проростання складає 20 – 25 см. При наявності поруч коріння рослини-живителя, паразит кріпиться до нього, продовжуючи свою життєдіяльність.

Паразитує переважно на соняшнику, зрідка вражає посадки помідорів.

Які бувають раси вовчку та чим вони відрізняються

Вовчок розповсюджений в країнах, де вирощують соняшник. Відомо дев’ять рас, які виникли внаслідок мутації та адаптації до методів боротьби із ним:

  • А – зафіксована у 1866 році в Росії, перейшов із полину;

  • В – комплекс з 12 рас, який зафіксований 1925 року;

  • С – молдавський тип, 1960 рік;

  • D та Е – білі морфологічно подібні до раси С, 1990 рік;

  • F – ідентифікована 1997 року у Румунії, Іспанії;

  • G та H – досить агресивні мутації екземплярів локального характеру, зафіксовані у період 2000-2007 року у Іспанії, Туреччині, Румунії.

Існує інформація про ідентифікацію раси І, наразі вона не має офіційного наукового підтвердження.

Поява вірулентних рас викликана розвитком домінантних генів, тому кожного разу, коли селекціонери знаходять джерело стійкості, паразит утворює невідомий вірулентний вид.

Методи та заходи боротьби з вовчком на соняшнику

Боротьба з вовчком соняшниковим можлива за допомогою різних методів та їх поєднань.

Фізичні методи

  • Прополювання або рихлення коли проросле стебло пошкоджується. Воно гине, а коріння лишається живим, дає багаточисленні пагони. Так контролюється розмноження лише у міжряддях до певного віку культури.

  • Соляризацію – знищується насіння у верхніх шарах грунту. Недолік – висока вартість, трудоємність, недостатня глибина дії (до 6 см).

  • Вимерзання. 

Такі способи не досить ефективні, проте у комплексній системі заходів вони займають важливе місце. 

Хімічні методи

Вовчок на соняшнику знищують шляхом фумігації, застосуванням гербіцидів, використовуючи стимулятори. Фумігація бромистим метилом вважалася ефективним способом, зараз препарат заборонений через високу токсичність. Достатню результативність продемонстрували інші стерилізатори, але спричинили тяжкі екологічні наслідки. 

Дієві стимулятори проростання насіння, але через їх високу вартість вирощування соняшнику стає збитковим. 

Сучасні методи боротьби – Clearfield та Clearfield Plus передбачають вирощування спеціальних гібридів, стійких до дії гербіцидів. Вовчок виявився чутливим до препаратів групи імідазолінонів, які застосовуються за даними системами.

Біологічні методи

До цієї групи відносять одразу декілька способів:

  • Толерантні, стійкі гібриди. Селекціонери регулярно виводять нові гібридні сорти з генетичною стійкістю.

  • Культури-пастки. Засівання поля кукурудзою, просом або сорго провокує проростання вовчка, бо він живиться гормонами коренів вказаних рослин, проте закріпитися на них не може, тому гине.

  • Комахи паразити та грибкові захворювання. Комахи-фітофаги, деякі грибки здатні знищувати насіння вовчку, але це трудоємкий та ризикований процесс і не набув масового розповсюдження.

Як уникнути зараження соняшника вовчком

Небезпека соняшникового вовчка полягає в здатності повністю вражати поле за 4 цикли сівозміни, розповсюджуватися на інші ділянки:

  • Технікою, що використовувалась для обприскування, обробки грунту, збирання, транспортування врожаю на зараженому полі. Щоб уникнути цього, потрібно ретельно мити колеса, нижню частину корпусу агрегатів.  

  • Іншими культурами (томати, конопля, полин). Варто ретельно обстежувати території навколо полів, знищувати бур'яни по периметру ділянки. 

  • Посівним матеріалом. Необхідно купувати лише сертифікований посівний матеріал, оскільки він підлягає лабораторному аналізу, польовому інспектуванню.

Крім вказаних методів профілактики існують додаткові заходи боротьби:

  • Кислотність грунту. Для проростання вовчка необхідний рівень рН 6,5 і нижче, тож підвищення кислотності шляхом внесення лужних добрив, обробка посівного матеріалу стимуляторами з високим рН унеможливлює поширення паразита.

  • Строки сівби. Сприятлива для вовчка погода +16-25°С , тому посів культури при температурі менше +10 °С і більше +35°С  дозволяє уникнути ураження.

  • Мінімальна обробка. Весняна обробка грунту, застосування технологій, що не передбачають перевертання пласту землі, зберігають вологу. При зволоженні вовчок уражається грибками, що не дає йому проростати.

Стійкість гібридів соняшнику до вовчка

Толерантність до паразитичної рослини мають лише гібриди, стійких до неї сортів не існує. Є більш та менш агресивні раси. Придбавши посівний матеріал з поміткою 6 рас неможливо бути впевненим у тому, що на полі не паразитує 7 чи 8. 

При виборі гібридів слід звертати увагу на декілька факторів:

  • Гербіцидна технологія. Гібридне насіння підбирають під технологію, яка буде використовуватись, враховують кліматичну зону. Наприклад, у південних регіонах застосовують екземпляри стійкі до посухи з ефективними гербіцидами. При цьому враховується наступна культура у сівозміні, оскільки після деяких препаратів не можна сіяти певні рослини до 9 місяців.

  • Група стиглості. Цей показник допомагає визначити, чи вистачить кількості сонячних днів для дозрівання конкретного гібриду, та збору врожаю.

  • Стійкість. Рекомендовано обирати семирасові гібридні сорти, які призначені до використання у комбінації з певною гербіцидною технологією.

Чим боротися з вовчком на соняшнику

Ефективне лікування від вовчка на соняшнику полягає у застосуванні сучасних агрохімікатів, які знищують сходи паразитичної рослини, не допускають її поширення. 

Найефективнішими є:

  • Каптора. Задіюється у системі Clearfield, захищає від усіх рас вовчку, а також від засмічення поля бур'янами навіть на проблемних ділянках. Засіб має широкий спектр грунтової дії, забезпечує контроль наступних фаз засмічення. Застосовується виключно на гібридах соняшнику системи Clearfield за температури +10-25°С не частіше ніж раз на три роки із дотриманням правил сівозміну, рекомендованих виробником. Дозування 1-1,2 л/га.

  • Каптора Плюс. Забезпечує надійний захист посівів від вовчку, багатьох видів бур'янів, використовується у фазі 2-8 листка, а також у системах енергоощадної обробки поля. Застосовується на гібридах, призначених для системи Clearfield Plus, добрі результати у початковій фазі розвитку бур'янів. Оптимальна температура для проведення обприскування +14-25°С, причому засіб необхідно вносити рівномірно по всій площі поля раз в три роки. Норма – 1,6-2,5 л/га.

  • Євро-Лайтнінг. Вноситься одноразово після сходу, знищує широкий спектр бур'янів. Показники не зменшуються навіть в умовах великої кількості опадів. Підходить для систем нульового та мінімального обробітку. Показує оптимальні результати при середньодобовій температурі вище +10°С, у фазі активного росту бур'янів (1-4 листки). Витратна норма 1,0-1,2 л/га.

  • Євро-Лайтнінг Плюс. Використовують у поєднанні з гібридами системи Clearfield Plus, які мають підвищену врожайність. Відрізняється покращеною селективністю, гнучкий у виборі норм та періоду застосування. Використовується у системах мінімального і нульового обробітку ґрунту не частіше разу на три роки. Найбільш ефективний на 1-4 справжніх листках. Норма витрати 1,6 – 2,5 л/га.

  • Defenda Імпреза – задіюється у системі Clearfield, діє на всі раси та інші бур'яни.  Найвищі результати досягаються при середньодобовій температурі +14-25°С у початковій стадії розвитку бур'янів. Витрачається 1,0 – 1,2 л/га.