Ми працюємо Ми працюємо
На суху: «рецепт» проведення посівної за нових умов
18 вересня 2019 року

На суху: «рецепт» проведення посівної за нових умов

Більшість сільгоспвиробників зайняті посівною, намагаючись вчасно відсіятись. Оскільки в Україні заплановано під озимі значні площі — 7,3 млн га, то у аграріїв наразі відповідальна пора. Але погодні умови не радують — в більшості областей запаси продуктивної вологи у верхньому шарі ґрунту критичні. Чи є «рецепт» проведення посівної за таких умов?

В Українському гідрометеорологічному центрі повідомляють, що запаси продуктивної вологи у верхньому шарі ґрунту майже в усіх регіонах становлять від 1 до 7-8 мм, а окремі площі є практично сухими. Йдеться насамперед про південні області, де вже почалися оптимальні терміни для сівби озимих культур, а також про Полтавську і Кіровоградську області.

«Також є спеціальні машини для поверхневого обробітку стерні, які залишають близько 65% рослинних решток на поверхні, одночасно обробляють ґрунт, що дає можливість зменшити нагрівання його поверхні, а головне — зупиняє випаровування вологи, накопиченої на даний момент», — розповідає Олександр Соловей.

Менеджер з розвитку агротехнологій Північного регіону LNZ Group, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Ільченко говорить, що зберегти вологу можна за допомогою оптимального обробітку ґрунту.

«З точки зору агротехнологій головне — проводити все в оптимальні строки, зважаючи на регіон розташування. Також, якщо сіяти пшеницю, то трішки густіше.

Обов’язкова агротехнічна операція — це коткування посівів після сівби.

Наприклад, якщо говорити про біологічні властивості озимої пшениці, то для набубнявіння і подальшого проростання їй потрібно 55-60% вологи, тобто поки в ґрунті цієї вологи не буде — вона не буде проростати. Тож якщо сіяти зараз, в кінці вересня, на початку жовтня очікуються опади, тоді вона набубнявіє, але далі, щоб їй розпуститися, потрібно 15 мм у верхньому шарі ґрунту доступної вологи, оскільки перші 5-7 мм — це волога, яку ґрунт не віддає жодній насінині», — зазначає Володимир Ільченко.

І хоч, на його думку, умови з вологою критичні, але сіяти потрібно.

«Навіть якщо у фазі шильця будуть посіви, залежно від зими, вони можуть перезимувати, а потім весною за допомогою регуляторів росту, підживлення спровокувати краще кущення рослин», — говорить Володимир Ільченко.

 

Джерело, AgroPortal.ua