Ми працюємо Ми працюємо
Протруювання насіння: плюси і мінуси
22 січня 2020 року

Протруювання насіння: плюси і мінуси

Протруювання насіння – метод по знешкодженню більшості збудників захворювань (грибкових та інфекційних), шкідників, які поширюються через посівне зерно та грунт. Така підготовка захищає посіви від пошкодження, сприяючи збереженню до 30-50% врожаю. Продуктивність залежить від способу застосування, якості нанесення та утримання пестицида на поверхні насінини. Діючі речовини сучасних засобів досягають цільового об'єкта, не осипаються, не забруднюють навколишнє середовище та не завдають шкоди аграріям. Крім того, використання протруювачів більш економічно вигідне, ніж подальше обприскування фунгіцидами та інсектицидами.

Недоліки протруювання насіння

Серед недоліків відзначають:

  • Необхідність врахування грунтово-кліматичних умов зони вирощування при виборі засобу, термінів та доз внесення (необхідне тестування). 
  • Ретельна оцінка кожної партії посівного матеріалу та норм висіву для підбору ефективного дозування пестициду та запобігання негативним наслідкам його використання. 
  • Небезпечний хімічний склад, який потребує суворого дотримання рекомендованих виробником концентрацій. 
  • Збільшення дозування діючої речовини у робочому розчині може значною мірою пригнічувати проростання та сприяти накопиченню токсинів патогенних організмів. 
  • При зберіганні обробленого насіннєвого матеріалу у неналежних умовах можливі його мутаційні зміни, які проявлятимуться у наступних поколіннях.
  • Деякі методи збільшують вірогідність забруднення пестицидами не лише продукції, але й грунтових вод та грунтів продуктами розпаду хімічних речовин. 

Частина недоліків можуть проявлятися через вибір препарату та технології обробітку. Розрізняють наступні види: 

  1. Сухе – для знезараження усіх видів зернових, клубневих, цибулевих та технічних рослин, коренеплодів, на поверхню яких наносять сухі порошки. 
  2. Напівсухе – полягає у нанесенні на поверхню посівного матеріалу водних розчинів чи суспензій, приготованих із суміші порошку та прилипачів. Потребує подальшого провітрювання та висушування. 
  3. Вологе – передбачає занурення оброблюваного посівного матеріалу у розчин, витримку у ньому протягом певного часу та подальшого просушування. 
  4. Зі зволоженням – нанесення суспензій, порошків, розчинів із одночасним або подальшим змочуванням водою.

Метод протруювання

Недоліки

Сухе

Погане прилипання;

Сильне розпилення, як наслідок великі втрати, у тому числі при транспортуванні насіннєвого матеріалу;

Антисанітарні умови для аграрія;

Забруднення навколишнього середовища.

Напівсухе

Підвищення вологості посівного зерна;

Значна трудоємність;

Низька продуктивність. 

Мокре

Не знищує фітопатогени зосереджені у грунті;

Трудоємність;

необхідність просушування.

Зі зволоженням

Складність виконання робіт;

Зниження вмісту захисної речовини на після випаровування вологи. 

Існують деякі вимоги до протруювання насіння, дотримання яких дозволяє уникнути більшості недоліків:

  1. Не обробляти сильно пошкоджене та надмірно зволожене зерно;
  2. Не використовувати засоби на запиленному, забрудненому посівному матеріалі;
  3. Оброблене насіння зберігати в сухому, прохолодному, добре провітрюваному приміщенні. 

Переваги протруювання насіння

Протруювачі – необхідний захід при вирощуванні всіх типів сільськогосподарських культур з наступними перевагами:

  • ліквідація збудників захворювань;
  • захист насіння і молодих паростків від ураження фітопатогенами;
  • зниження ушкодження сходів рослини грунтовими шкідниками, гнильними захворюваннями, що знищують кореневу систему;
  • активація захисних властивостей посівного зерна, запобігання розвитку у ньому небезпечних мікроорганізмів;
  • стимулювання росту та розвитку зумовлене впливом компонентів препаратів на фізіологічні процеси в насіннєвому матеріалі та рослині;
  • економічна вигода, оскільки така обробка дешевша, проводиться на обмеженій площі у періоди, найменш завантажені іншими сільського господарськими роботами;
  • екологічна безпека, оскільки при посіві протруєного зерна зона контакту хімічних речовин із грунтом найменша у порівнянні із грунтовим внесенням чи оприскуванням. 

Метод обробки

Переваги

Сухе

Виключає підвищення вологості насіннєвого матеріалу

Напівсухе

Висока результативність знищення інфекції;

Раціональне витрачання.

Мокре

Висока біологічна ефективність

Зі зволоженням

Економічне використання засобів;

Сумісність із мікродобривами та регуляторами росту;

Задоволення санітарно-гігієнічних умов праці.

 

Передпосівна обробка насіння фунгіцидами.

Обробку фунгіцидами можна здійснювати завчасно або безпосередньо перед посівом. Строки робіт визначаються технологією застосування обраного засобу та його властивостями:

  • Контактні – ефективні проти збудників, які містяться на поверхні зерна. Застосовуються за декілька тижнів до сівби. 
  • Системні – для знищення збудників фіто захворювань всередині насінини, а також в грунті та рослинних рештках. Використовувати їх слід за декілька діб перед посівом. 

Ефективні фунгіциди:

  • Бастіон. Універсальний засіб для захисту зернових, використовується методом зі зволоженням. Може застосовуватись для завчасної або для передпосівної обробки. Витратна норма складає 1,0 л/т.
  • Фуксія. Протруйник локально-контактної дії, призначений для захисту посівів пшениці, соняшника та кукурудзи. Не впливає на проростання та розвиток рослин навіть при перевищенні дозувань та схожість кондиційного насіння. Подовжена дія забезпечується шляхом розподілу діючих речовин через тканини зерна у грунт навколо, завдяки чому діюча речовина в подальшому поглинається кореневою системою та поширюється по рослині. Використовується для передпосівної обробки на насіннєвих заводах, норма витрат: 1,5-2,0 л/т для пшениці, 1,0-1,5 л/т для кукурудзи, та 5-6 л/т для соняшника. 
  • Абсолют. Має широкий спектр по захисту ярої пшениці та сої, у тому числі при посіві на значну глибину. Не впливає на проростання навіть за несприятливої погоди, забезпечує однорідність стеблостою, ефективне знищення збудників хвороб що передаються через насіння та грунт, придушуючи розвиток патогена. Використовується для передпосівної обробки розчином водної суспензії за 1-30 діб до висіву. Витратна норма для пшениці складає 1,5-2,0 л/т, для сої 0,5-0,7 л/т.
  • Хлорис. Контактно-системний засіб для комплексного захисту озимої, одночасної дезінфекції грунту та посівного зерна. Контролює більшість хвороб. Застосовується за 1-2 тижні перед висівом. Витратна норма складає 1,75-2,0 л/т

Протруйники насіння зернових культур ⚚ Протруювання насіння пшениці

Передпосівна обробка насіння інсектицидами

Інсектицидна обробка допомагає захистити сходи, молоді паростки від більшості ґрунтових та наземних шкідників, личинок, а також хвороб, що можуть переноситись шкідливими комахами (дротяниками, совками, турунами, попелицями, злаковими мухами, коваликами, хрущами, тощо). 

Ефективні інсектициди: 

  • Латіна. Має системну пролонговану дію, здійснює ефективний контроль за всіма видами наземних та ґрунтових комах у посівах цукрового буряку, пшениці, соняшника та кукурудзи. Засіб рівномірно розподіляється рослиною та забезпечує тривалу (до 40 діб) дію, поширюючись кореневою системою до листя, тим самим призводячи до загибелі комах. Застосовується на насіннєвих заводах. Згідно рекомендаціям виробника дозування складає: 0,5-1,0 л/т для пшениці, 3,5-5,0 л/т для кукурудзи, 4,5 - 7,0 л/т для соняшника.  Сумісний із більшістю фунгіцидів.
  • Метакса. Контактний інсектицид пролонгованої дії ефективно захищає від широкого спектру шкідників соняшник, кукурудзу та цукрові буряки, не впливаючи при цьому на посівні якості навіть при тривалому зберіганні. Сприяє рівномірному захисному ефекту та збереженню оптимальної густоти молодих насаджень. Застосовується для вологої обробки у тому числі в комплексі із фунгіцидами та мікродобривами, яку проводять завчасно або перед висівом. Норма витрат для цукрового буряку – 5 л/т,  соняшника 6-9 л/т, кукурудзи – 6-9 л/т, сої – 1,3-1,7 л/т, озимої пшениці – 0,4-0,7 л/т. 

Вплив на врожайність культур

Якісні протруювачі насіння дозволяють до 40% зменшити втрати врожайності викликані патогенним впливом хвороб та шкідників, підвищуючи тим самим рентабельність виробництва. Застосування таких ЗЗР дозволяє збільшити прибутковість вирощування сільськогосподарських культур та знизити витрати на післясходові пестициди.

Сучасні препарати проявляють тривалу захисну дію протягом 25-40 діб. Обирати ЗЗР слід враховуючи результати фітосанітарної експертизи. Багатокомпонентні засоби широкого спектру дії вважаються універсальними. 

На ефективність протруювання впливає якість підготовки зерна: 

  • вологість;
  • схожість;
  • травмування;
  • забрудненість (пил і домішки).

Вартість протруйників значно нижча, ніж можливі втрати господарства у разі ушкодження насаджень хворобами та шкідливими комахами, які можуть складати до 50% врожаю. 

За несприятливих умов, неправильно обраної культури-попередника, використання системи мінімального обробітку землі, протруювання стабілізує формування врожайності.