Ми працюємо Ми працюємо
ТОП-5 міфів про гліфосати
28 квітня 2021 року

ТОП-5 міфів про гліфосати

Гліфосати – це гербіциди, які широко застосовуються у світі та використовуються для боротьби з бур’янами, що вражають культурні рослини, зокрема – кукурудзу, цукрові буряки, картоплю, сою, люцерну та ріпак. Під час транс локації рослиною засіб переміщається до її кореневої системи. Частіше за все гліфосати застосовуються для контролю за однорічними та багаторічними бур’янами. З цими гербіцидами пов’язано немало хибних уявлень, які суперечать реальному стану речей. Спеціально для вас ми проаналізуємо найпоширеніші міфи про гліфосати та детально пояснимо, у чому люди, які їх транслюють, помиляються.

Гліфосати знищують всі види бур’янів

Це твердження не відповідає дійсності. Насправді, немає єдиного універсального засобу, який би був однаково ефективним щодо всіх рослин-шкідників. Якщо говорити про гліфосат, то чимало бур’янів проявляють до нього середню та низьку чутливість. Зокрема, йдеться про:

  • усі види полину;
  • гірчицю польову;
  • лободу білу;
  • вероніку польову;
  • всі види кропиви;
  • амброзію;
  • ромашку;
  • кохію звичайну;
  • портулак.

Щоб максимально знищити ці рослини та не допустити ураження ними посівних площ, слід максимально збільшити норму витрат відповідного засобу, а також проводити обприскування в період, коли бур’яни максимально вразливі.

Деякі рослини не просто проявляють стійкість до препаратів на основі похідних гліцину, а взагалі мають до них резистентність. Йдеться про жовтушник, усі види гірчаків, кульбабу, повзучу конюшину, тощо. Щоб унеможливити їхнє розповсюдження не достатньо збільшити концентрацію робочого розчину препарату. Знищувати ці бур’яни краще всього за допомогою суміші з Syngenta Діален Супер® або DEFENDA Дикамба Форте, який контролює більш ніж 200 видів шкідливих рослин, у тому числі – однодольних, дводольних та багаторічних.

Малочутливі до гліфосатів рослини можна знищити підвищеною дозою речовини, за рахунок додавання інших партнерів до бакових сумішей. Комплексна дія декількох речовин збільшить шанси на отримання бажаного результату. 

Гліфосати – це десиканти.

Ці засоби викликають не десикацію, а дефоліацію. Дефоліація – це порушення біохімічних процесів у клітинах рослини та їхня загибель. У ході процесу поступово висихають вегетативні частини, а генеративні органи гинуть набагато повільніше.

Десикація ж обумовлює смерть клітини за рахунок розриву її оболонки та швидкого зневоднення. Це не що інше, як штучне зниження вологості наземної частини бур’яну та його насінин. При застосуванні гліфосатів повна загибель рослини спостерігається на 10 – 14 день після обприскування. Зауважимо, що найкращого ефекту можна досягти за умов температури повітря не нижче, ніж +15 С.

Всі гліфосати однакові

Насправді, це твердження не відповідає дійсності. Гліфосати – похідні речовини гліфосатної кислоти, в основі яких можуть бути такі солі:

  • амонійна;

  • ізопропілінова;

  • калійна.

Тож засоби на основі гліфосу не можна порівнювати, як і солі калійної кислоти. До речі, препарати калійних солей, наприклад, Ураган Форте мають кращу розчинність, швидко засвоюються шкідливою рослиною та викликають її загибель. Для порівняння, бур’яни, які обприскуванні Ураганом Форте, гинуть на 5 – 10 день після обробки, а ті, які оброблялися гліфосатами – на 15-20 день та пізніше. У деяких препаратів, у складі котрих домінує гліфосна кислота, термін поглинання навіть ще більший.

Справа в тому, що ці гербіциди водорозчинні. Навіть щільний восковий наліт на листках заважає їм проникнути всередину тіла рослини. А от в умовах підвищеної вологості ефективність подібних препаратів значно вища, оскільки продихи бур’янини відкриті, а земля зволожена. Це сприяє активізації обмінних процесів у рослині.

Після обробки гліфосатами обов'язково повинні появлятися жовті плями

Чимало аграріїв, які обробили свої посіви подібними засобами, через кілька днів помічають на зеленій масі бур’янів жовтуваті плями та вважають, що це ознака того, що препарат почав працювати. Насправді, це свідчить про зовсім протилежне, а саме неякісність гербіциду. Жовті плями з’являються через опік поверхневих тканин і через них діюча речовина препаратів не зможе проникнути всередину рослини. А для захисних засобів на основі гліцину дуже важливе глибинне та повне потрапляння в структуру бур’яну.

Тому радимо застосовувати гербіциди на основі гліфосатних солей від надійних виробників, наприклад – Syngenta Ураган Форте®. Він має найшвидшу розчинність у своїй групі, а завдяки новому змочувачу ефективно діє, очищуючи поля від вегетуючих рослин-шкідників.

Щоб обробка препаратами даної групи забезпечила очікуваний результат, слідкуйте за тим, щоб бур’ян не переріс оптимальні для боротьби з ним строки. Це перешкоджає рівномірному розпиленню та розподіленню та ураженню лише точок росту.

Гліфосатами можна обробляти безпосередньо перед проростанням рослини

Препарати цієї групи швидко розкладаються у ґрунті і не мають негативного впливу на життя та розвиток рослин. Але протягом кількох днів у повітрі зберігаються досить токсичні пари препарату, тому краще внести заздалегідь. 

Висновок

Міфи, пов’язані з засобами даної групи, сприяють появі хибних уявлень про їхню ефективність. Застосовуючи цей вид гербіцидів, треба враховувати фактори доцільності та своєчасно проводити обробку. Щоб препарат подіяв, радимо дотримуватися правил роботи з гліфосатами:

  • Для приготування робочої суміші використовуйте тільки чисту воду, яка не знизить дієвість засобу.

  • Стежте за погодними умовами та не проводьте обробку перед дощем.

  • Відтермінуйте обприскування, якщо рослини мають ще замалу фазу або не всі ще зійшли.