Ми працюємо Ми працюємо
ТОП 6 фунгіцидів для захисту ріпаку від хвороб
14 листопада 2019 року

ТОП 6 фунгіцидів для захисту ріпаку від хвороб

Ріпак – рентабельна та перспективна сільськогосподарська культура, що застосовується в багатьох галузях промисловості. Він служить сировиною для біопалива ДВЗ, а ріпакова макуха використовується для корму тварин. Але при цьому культура досить вибаглива та чутлива до змін температури, погодних умов, шкідників, бур’янів, бактерій та захворювань. Щоб отримати хороший врожай, знадобиться ефективна система захисту озимого ріпаку.

Найпоширеніші хвороби ріпаку

Хвороби ріпаку: рідко, але дуже влучно — SuperAgronom.com

Найчастіше посіви вражає склеротиніоз (біла гниль), обумовлена високою вологістю ґрунту та низькими температурами. Починається з листкового ложа та проявляється водяними плямами на поверхні стебла у наслідок зараження спорами гриба. Викликає подальше ураження рослини та гниття всієї надземної частини, яка покривається ватоподібним шаром білого кольору з чорними склероціями. Після збору врожаю важливо прибрати рештки з полів, бо на них зимує патоген.

Інші хвороби ріпаку:

  • Мікосфереллез обумовлюється недотриманням правил сівозміни. Це круглясті плями різних розмірів зі світлим центром і темнішим краєм. На стеблі мікосфереллез фіолетовий. Він викликає пожовтіння та некроз листків, висихання стебел.Здатен переміщуватися завдяки дощовим краплям.

  • Пероноспороз – з’являється у посушливих регіонах восени або навесні. Проявляється жовтуватими плямами на розетковому листі, викликає його всихання та опадання. Небезпечний на стадії появи молодих пагонів та бутонізації. При несвоєчасному застосуванні хімічного захисту гине 25% посівів.

  • Фомороз – плями зі світло-бурою пігментацією, що вражають рослину повністю. Розповсюджується комахами, механічно, дощем та вітром. Живе на заражених рослинних рештках до 7 років. Викликає всихання культури, гальмує розвиток та визрівання насіння у стручках. Фактор ризику – монокультурне вирощування хрестоцвітих на одному і тому ж полі кілька років підряд.

  • Борошниста роса поширюється на всі органи рослини у вигляді білого нальоту, який поступово розростається. Посилюється через лужну реакцію грунтового розчину. Призводить до загибелі молодих рослин. Причина виникнення – надмірна загущеність посівів, нестача калію та фосфору.

Хвороби ріпаку: вірусні та бактеріальні, способи їх обмеження ...

Причини виникнення хвороб ріпаку

Головна причина хвороб рослин – неправильна сівозміна. Краще висівати ріпак після бобових трав, ранньої картоплі, однорічних трав. Небажані попередники – редька, гірчиця, капуста. Запобігти ураженням шкідниками та патогенами можна, висіваючи культуру на одне й те ж саме поле не частіше одного разу на 4 роки. Також до захворювань приводять:

  • Нестача поживних речовин (азоту, марганцю). Їхній дефіцит швидко викликає різні патогенні ураження.

  • Погодні умови (затяжні посухи, підвищена вологість повітря). Також шкідливий тривалий вплив помірних температур.

Також важливо сіяти протруєне насіння, вносити мінеральні добрива, вчасно проводити фунгіцидну обробку. Не нехтуйте заробкою післяжнивних залишків – часто вони причина грибкових уражень посівів.

Фунгіциди для захисту посівів ріпаку – механізм дії

Захист ріпаку від хвороб обумовлює застосування спеціальних засобів. Вони затримують ріст та витягування рослин восени, стимулюючи розвиток коренів та кореневих волосин. Завдяки їм, у корінні нагромаджуються органічні пластичні речовини, а вміст вологості знижується. Тож можна підвищити зимостійкість культури і життєстійкість молодих пагонів, які з’явилися після обробки.

Фунгіциди для ріпаку не тільки захищають від основних хвороб, але й забезпечують:

  • підвищення врожайності посівів;

  • збільшення олійності дозрілого насіння;

  •  рівномірне дозрівання стручків;

  •  мінімізація ризику вилягання культури.

Фунгіцид Амістар Екстра Syngenta для захисту ріпаку

Амістар® Екстра

Продукт гарантує великі прибутки та врожаї, превентивно діючи на більшість патогенів (сіра та біла гнилі, фомоз). Забезпечує подовження вегетації та високу фотостабільність. Виробляється на основі ципроконазола та азоксистробіна. Застосовується 2 рази під час вегетації. Найефективніший на ранніх стадіях захворювань. Сумісний з більшістю пестицидів.

Фунгіцид Аканто Плюс Corteva Agriscience для захисту ріпаку

Аканто Плюс®

Препарат з хімічної групи стробілурини + триазоли, який захистить потенційний врожай. Забезпечує виражений фізіологічний ефект в інтенсивних технологіях вирощування культури. Зменшить її чутливість до стресових факторів та шкідників. Гарантує здоровий ріст та нормальний розвиток. Долає альтернаріоз, циліндроспоріоз. Слід обприскувати поле зі сходами двічі.

Фунгіцид Камзол Defenda для захисту ріпаку

Камзол, РК (аналог Карамба)

Помірно небезпечний засіб третього класу токсичності, що випускається в формі розчинного концентрату. Має ряд переваг:

  • формує розгалужену та міцну кореневу систему;

  • не втрачає властивостей за умови несприятливих погодних явищ;

  • усуває строкатість у період вегетації та збільшує шанси на високоякісний врожай;

  • збільшує цикл дозрівання насіння.

Здатен руйнувати клітинні мембрани патогенів, розподіляючись у рослині акропетально. Попереджує формування грибниць та має терапевтичну дію. Зупиняє пожовтіння посівів. При їхньому обприскуванні зважайте на швидкість вітру. Ні в якому разі не змішуйте з препаратами, що утворюють сильнолужне середовище. Перед комплексним використанням проведіть тест на сумісність.

Фунгіцид Піктор BASF для захисту ріпаку

Піктор®

Діючі речовини препарату – боскалід та димоксистробін. Сприяє успішному вирощуванню культури та стабільній врожайності, активно знищує збудники основних захворювань. Відзначається високою біологічною ефективністю та тривалою профілактичною дією. Безпечний для бджіл. Достатньо однієї обробки поля. Застосовуйте після опадання пелюсток квіток.

Фунгіцид Пропульс Bayer для захисту ріпаку

Пропульс®

Двокомпонентний засіб, що застосовується у період цвітіння та містить новітні діючі речовини флуопірам та протіоконазол. Забезпечить високу масу 1000 насінин культури. Блокує мітохондріальне дихання клітин патогену, блокує ергостерол. За потребою комбінуйте з рідкими добривами, інсектицидами, регуляторами росту.

Фунгіцид Талер Defenda для захисту ріпаку

Талер, КЕ (аналог Фолікур)

Препарат з вираженим стоп-ефектом, що має профілактичну дію інгібіторів росту. Активний проти великого спектра патогенних мікроорганізмів, не фітотоксичний. Швидко зупиняє зростання міцелію, проникаючи в рослини за 1-2 години. Стійкий до змивання опадами. Здатен припинити наростання озимої маси та поліпшити характеристики зимостійкості, забезпечити якісне формування бічних пагонів. Останню обробку перед збиранням врожаю проводьте не пізніше, ніж за 30 діб.

Основні правила застосування фунгіцидів

Хоч процеси, на які впливають фунгіциди не відбиваються на людському організмі та не завдають йому шкоди, дотримуйтеся базових принципів використання такої продукції. Не порушуйте терміни застосування, бо ефективність обробки знизиться від 100% до 75%. Неправильне застосування обумовлює резистентність, запуск вирощування стійких штамів.

Всі роботи по обприскуванню виконуйте згідно з правилами техніки безпеки, дотримуйтеся рекомендованого дозування та правил обробки. Зважайте на токсичність до бджіл та риб, якщо роботи проводяться біля водойм.

Виникли питання? Задайте їх, скориставшись спеціальною формою і ми обов'язково допоможемо! Запрошуємо за покупками, які допоможуть зберегти ваш врожай від захворювань та шкідників.