Ми працюємо Ми працюємо
Досвідом і працею LNZ. Збирання кукурудзи
28 жовтня 2019 року

Досвідом і працею LNZ. Збирання кукурудзи

На сьогодні кукурудза є основною високоврожайною зерновою культурою, що вирощується на території України. Збирання та доробка її врожаю потребує відповідної матеріально-технічної бази залежно від особливостей гібридів культури.

Насамперед потрібно враховувати такі технологічні показники, як підвищена збиральна вологість зерна та схильність до механічного і теплового травмування, що в свою чергу вимагає оптимізації способів і режимів збирання, сушіння та очищення зерна залежно від його стану та призначення.

Основним способом збирання врожаю товарної кукурудзи є прямий комбайновий обмолот качанів, який можна розпочинати за вологості зерна 30-32% при наявності зерносушарок у господарстві. Збирання з нижчою вологістю скорочує обсяги сушіння та знижує енергетичні витрати. Проте затримка зі збиранням є ризикованою, оскільки уповільнюється вологовіддача зерна та можливе зволоження внаслідок випадання опадів. Потрапляння товарної кукурудзи під заморозки також небажане, оскільки погіршується якість зерна.

У процесі дозрівання зерно кукурудзи підсихає з різною швидкістю, яка поступово знижується. Тому під час визначення строків збирання враховують середньодобову вологовіддачу: 0,8-1,2% при вологості зерна 35-40%; 0,5-0,7% (30-35%) та 0,3-0,4% (25-30%). Інтенсивна вологовіддача зерна кукурудзи практично припиняється при зниженні середньодобової температури повітря до +5-6°С та відносній вологості 80-90%. Тому в таких умовах переносити строки збирання на більш пізні вже недоцільно, оскільки вологість зерна суттєво не знижується та не буде досягати норми.

Кращими за вологовіддачею вважаються гібриди кукурудзи із зубовидним типом зерна та тонким стрижнем (діаметром до 26 мм). Саме за рахунок даних характеристик відбувається швидше зниження вологості зернівки. Технологічно при вирощуванні гібридів різних груп стиглості збирання слід розпочинати з ранньостиглих або середньоранніх, щоби більш пізні знизили вологість зерна.

Останнім часом, з метою максимального підсушування зерна і зниження енерговитрат, у деяких господарствах практикується надто пізнє або навіть зимове збирання кукурудзи. Встановлено, що за рахунок тривалої дії мінусових температур зерно проморожується, висихає і легко вимолочується з качанів. Проте при підвищенні температури кристали льоду розтають, зерно зволожується, швидко вражається хворобами, знижує міцність, травмується і подрібнюється в процесі обробки. Таким чином, надто пізнє збирання кукурудзи можна проводити лише у крайньому разі, і потрібно враховувати, що таке зерно буде травмованим.

Необхідно відмітити, що оптимальна тривалість збирання гібридів однієї групи стиглості не повинна перевищувати 5-7 днів, а різних груп стиглості — 15-18 днів. Запізнення зі збиранням призводить до істотних втрат урожаю. Так, існує небезпека відвалювання качанів у зв’язку із пересиханням плодоніжки та перестоєм, або в результаті значних осінніх опадів збільшується вологість зернівки, підвищується ризик поширення фузаріозу й інших грибкових хвороб, що в результаті істотно знизить якість зерна.

Із метою організації та ефективного збирання врожаю кукурудзи в господарствах необхідно вести моніторинг процесу достигання зерна на кожному конкретному полі з урахуванням строків сівби та груп стиглості гібридів, щоб завчасно визначити технологічну схему збирання врожаю та підготуватися до післязбиральної доробки і зберігання зерна.

Також одним зі шляхів для прискорення достигання та підсушування рослин кукурудзи є проведення десикації. Особливої актуальності даний агрозахід набуває на полях із різним мікрорельєфом, при наявності блюдець та понижень, де рослини довше стоять зеленими та мають вищу вологість зерна. Так, за рахунок десикації зменшується ризик із затягуванням збирання культури та входом поля в зиму, особливо в умовах північного Лісостепу та Полісся України. А також можливо підготувати поле під посів озимих зернових культур, якщо є така необхідність.

Основними перевагами проведення десикації є:

  • вирівнювання нерівномірних посівів до однорідної стиглості, завдяки чому збирання врожаю пришвидшується, а втрати зменшуються;
  • десикація засмічених бур’янами посівів забезпечить їх контроль, полегшить процес та підвищить якість збирання врожаю;
  • зменшуються витрати на сушіння зерна;
  • полегшується планування та виконання осінніх польових робіт.

Проте проведення десикації потребує наявності техніки із високим кліренсом чи використання авіації або вирощування низькорослих гібридів.

У портфоліо бренду Defenda є такі препарати, рекомендовані для десикації кукурудзи:

НАПАЛМ (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л у кислотному еквіваленті 360 г/л) сприяє полегшенню та прискоренню збирання та зменшує втрати врожаю. Вносити препарат потрібно в той час, коли вологість зерна не перевищує 30%. Застосування препарату дозволяє зменшити вологість зерна до 14,5-16,0%. Одночасно з десикацією гербіцид звільняє поля від багаторічних бур’янів. Норма витрати препарату 2,0-4,0 л/га.

НАПАЛМ Форте (калійна сіль гліфосату, 550 г/л) має висококонцентровану формуляцію на 5% вище, ніж у препаратів-аналогів, та на 50% ефективніший у порівнянні з традиційною ізопропіламінною сіллю гліфосату. Норма витрати препарату 2,0-2,5 л/га.

Механізм дії десикантів є різним та вимагає дотримання агротехнічних вимог. Так, дикват діє контактно — викликає підсушування листя та має нижчу ефективність порівняно із системними гліфосатами, проте результат отримуємо на 5-7 день. Також при обприскуванні контактних препаратів необхідно збільшувати норму виливу води до 300 л/га для кращого покриття листкової поверхні.

Зазвичай за рахунок десикації можливо зменшити вологість зерна кукурудзи на 4-8%. Проте не рекомендується застосовувати цей метод при вологості зернівок вище 32-35%, коли рослини знаходяться у ранній стиглості та існує загроза зниження якості врожаю. Поява «чорної точки» на зернівці вказує на настання оптимального періоду для проведення десикації кукурудзи без подальших втрат її урожайності.

Таким чином для проведення збирання кукурудзи на зерно в оптимальні строки із низькою вологістю та високою якістю зерна необхідно підбирати гібриди залежно від умов регіону з високою та доброю вологовіддачею або проводити підсушування й прискорення достигання рослин при необхідності за рахунок десикації.

Володимир Ільченко, менеджер із розвитку агротехнологій у північно-східному регіоні LNZ Group, кандидат с.-г. наук